Bir Erasmus Öğrencisinin Gözünden Avrupa’da Harry Potter

Okuyucularımızla sürekli olarak güncel ve heyecan verici haberleri buluşturmak bizim için çok önemli bir görev haline geldi. Özellikle Fantastik Canavarlar film serisi ile Harry Potter ilgimiz tekrar uyanmışken, sizlere sürekli olarak içerik sunmaya çalışıyoruz.

Fakat bu yazının içeriği Fantastik Canavarlar ya da alışılageldik Harry Potter yazılarından biraz farklı olacak. Sitemizin özel bir yazısı olarak, kendi deneyimlerim ile Harry Potter’ın ülkemiz dışında da başka ülkelerde nasıl ilgi gördüğünü ve bir dünya seyahatinde nelerle karşılaşabileceğinizi anlatacağım.

“Peki bu nasıl olacak?” dediğinizi duyar gibiyim. Bu yazının temeli güzel bir öğrenim sürecine dayanıyor. Geçtiğimiz yaklaşık beş ay boyunca Erasmus öğrenci değişim programı ile İsveç‘te bir üniversitede okuma fırsatı buldum. Yurt dışında kaldığım bu süre boyunca sadece İsveç ve içindekileri değil, dünyanın birçok yerinden arkadaş edinme fırsatı buldum.

Hal böyle olunca, aklıma da güzel olduğunu düşündüğüm bir fikir geldi. Yeni tanıştığım bu insanlara, ülkelerinde Harry Potter’ın durumunu ve insanların dünya çapında bilimkurgu ve fantastik kurgulara nasıl yaklaştığını sorma fırsatım olmuştu.

Öncelikle sizler için diğer ülkelerde bu durumun nasıl olduğunu araştırdım. Hepimizin bildiği gibi Harry Potter uluslararası bir üne sahip. Bunu da doğrulamak için öncelikle Belçika’dan yine Erasmus ile gelmiş olan Bruno DeGomme – kendisi de büyük bir Harry Potter hayranıydı – ile konuştum. Bruno’nun anlattıkları ise şöyle:

Avrupa’da birçok ülkede olduğu gibi Belçika’da da büyük bir Potter fan kitlesi mevcut. Ayrıca Londra’ya birkaç saatlik tren yolculuğu ile ulaşabildiğimiz için Harry Potter dünyasına çok daha yakın olabiliyoruz. Oradan birçok eşya aldım ve koleksiyonum mevcut.

Ayrıca Quidditch de Belçika’da (Harry Potter hayranları tarafından) ilgi gören bir spor ve takımlar her hafta bir araya gelerek Quidditch oynuyor.

Her ne kadar bizler Londra’ya yakın olamasak da, Türkiye’deki birkaç üniversitemizin de Quidditch takımı halihazırda mevcut. Aslında gördüğünüz gibi, bir Harry Potter fanı dünyanın neresinde olursa olsun aynı heyecanı paylaşıyor.

Bana göre daha da ilginç olan bir noktayı ise Bruno şöyle anlattı:

Belçika üç farklı resmi dile sahip. Kuzeyde Hollandaca, güneyde Fransızca ve doğu kısmında az da olsa Almanca konuşuluyor. Ana dilim Fransızca fakat ilkokulu Hollanda dilinde okudum. Ayrıca ilk okuduğum kitaplardan olan Harry Potter serisi ise İngilizceydi. Bu yüzden Harry Potter kitap koleksiyonum birden fazla dilde yazılmış durumda. İlk dört (1.-2.-3.-4. kitaplar) kitabım Hollandaca iken, sonraki üçlü (4.-5.-6. kitaplar) Fransızca, ve son olarak dört (3.-5.-6.-7. kitaplar) kitabım İngilizce. Aynı Potter kitabının birkaç dilde yazılmış versiyonuna sahibim. Ayrıca en sevdiğim nokta bu kitaplarda orijinal Harry Potter isimleri farklı adlandırılmış ve oldukça yaratıcı. İngilizce “Hogwarts” olan okul Fransızca kitaplarda “Poudlard” ve Hollandaca olanlarda “Zwijnstein” olarak geçiyor.

Bruno burada anlattıklarını bitiriyor ve aslında bir insanın, dünyanın neresinden olursa olsun, Harry Potter’ı kendince özel bir yere koyduğundan bahsediyor. Pek de haksız sayılmaz sanırım.

Belçika, Fransa ve Hollanda aslında bu durumda. Bir de gelin hep beraber, Harry Potter’ın anavatanı olan İngiltere’deki duruma bakalım.

Wales‘te yaşayan Ciaran ise İngiltere’deki ve Wales’teki Harry Potter hayranlığını şöyle anlattı:

Harry Potter, Britanya’da en çok bilinen kitap ve en çok izlenen filme sahip yapıt. Bizim jenerasyonumuzda doğan her çocuk, Birleşik Krallık’ta mutlaka bir filmine gitmiştir. Arkadaşlarımın çoğunun ilk okuduğu kitap Harry Potter oldu çünkü okulda okutuyorlar. İngiltere’de, film çekimlerinin yapıldığı yerlerde birçok turist mekanı bulunuyor. Bunlardan biri de Edinburgh Kalesi, J.K. Rowling’in Harry Potter kitaplarını yazmak için ilk ilham aldığı yer. Ayrıca Londra’daki Harry Potter stüdyoları çok güzel ve oraya altı kez gittim! Genellikle tüm biletleri satılmış oluyor, serinin ne kadar popüler olduğunun başka bir kanıtı.

Buradaki birçok otel ve restoran Harry Potter temasına sahip. Bu mekanlara ait bir makaleyi buradan okuyabilirsiniz.

Ayrıca her yıl düzenlenen bir convention mevcut. Bildiğim kadarıyla bu yıl Dublin, İrlanda’da olacak. Ayrıca Londra’da düzenlenen Lanetli Çocuk tiyatrosunun biletleri de gelecek yıla kadar satılmış durumda.

(Maalesef verdiği makale İngilizce, sizlerden gelen istek doğrultusunda Türkçeye çevirebiliriz!)

Diğer ülkeler hakkında da ufak tefek bilgilerim olsa da, kaba tabirle Avrupa’da Harry Potter yaklaşımı bu şekilde. Son olarak ise İsveç’te nasıl olur diye merak ederek bir İsveçli olan Anton‘a bu soruyu yönelttim. Her ne kadar kendisi fantastik kurguların çok fazla takipçisi olmasa da genel olarak İsveç ve Harry Potter hakkında bilgi vermeyi ihmal etmedi.

İsveç’te sürekli olarak Harry Potter etkinlikleri düzenleniyor. Katılımcı sayısı ise çok fazla, bu yüzden J.K. Rowling hayran kitlesinin (sadece Harry Potter değil, Cormoran Strike gibi farklı kitaplarını da içine katabiliriz) çok büyük olduğunu biliyorum. İsveç aktif Facebook grupları olarak Swedish Rowling Fan Club (İsveç Rowling Hayran Kulübü) ve Pottersajten bu etkinlikleri düzenleyen en büyük iki grup.

Kendisinin bahsettiği etkinlikler genel olarak yaz aylarında olduğu için ben maalesef katılamadım. Fakat birkaç etkinliğin afişini okulda ve birazdan bahsedeceğim dükkanda bulmak mümkündü. Evet, içim acıyarak, gidemeyeceğimi bilerek o afişleri hayal kırıklığıyla süzdüm.


Yazının sonlarına doğru gelirken, eğer yolunuz İsveç / Stockholm şehrine düşerse, Gamla Stan (Old Town / Eski Şehir) olarak bilinen tarihi bölgede çok güzel bir dükkan mevcut. Science Fiction Bokhandeln isimli bu dükkanda lisanslı Harry Potter ürünleri bulmak mümkün. Ayrıca aklınıza gelebilecek her türde Bilimkurgu/Fantastik ögelere sahip yapıtlardan da ürünler satıyorlar. En göze çarpan ürünler Harry Potter, Star Wars ve H.P. Lovecraft kitapları/ürünleriydi.

Star Wars Serisi

Dükkanda aksiyon figürlerinden kupalara, kitaplardan  ve filmlerden aşina olduğumuz eşyalara kadar her şeyi bulabilirsiniz – hatta dükkanın biraz içerisine girerseniz tavandan sarkıtılmış, insan boyutlarında bir Alien maketi bulabilirsiniz.

Maalesef kitapların çoğu İsveç dilinde olduğu için kendime alamadım. Bu kitaplar arasında bütün Star Wars serisi, Harry Potter kitapları (Fantastik Canavarlar, Çağlar Boyu Quidditch gibi bilinenlerin yanı sıra Türkiye’de satışı pek bulunmayan Harry Potter kitapları da) mevcut. Ayrıca bilgisayar oyunlarından Fallout ve Witcher – kitaplarının yanında – kupalarını, figürlerini ve daha birçoğunu bu dükkanda bulabilirsiniz.

Star Wars Modelleri

Alt katı bu tarz ürünlere ayrılmışken, bir kitap kiralayarak üst katındaki okuma yerlerinde bu kitaplardan da okuyabilirsiniz. Okumaktan sıkılırsanız, aynı zamanda kutu oyunları satan bir dükkan. Harry Potter ve Game of Thrones gibi hem güncel hem de büyük hayran kitlelerine sahip yapıtların kutu oyunları da bu dükkanda mevcut.

Game of Thrones Kutu Oyunu

En üzücü olanı ise, kur farkından ve İsveç’in genel olarak -çok- pahalı bir ülke olması nedeniyle, birçok ürüne sadece uzaktan ve fiyatlarını görerek bakmaktan başka bir şey yapamamdı – satılan Canavar Kitap yaklaşık 1200 küsür TL’ye geliyordu -. Yine de kendime ve arkadaşlarıma birer Bertie Bott’ın Binbir Çeşit Fasulye Şekerlemeri‘nden almayı ihmal etmedim. Dükkan içerisinden birkaç resmi aşağıda bulabilirsiniz.

Filmlerde Kullanılan Teknikler, Kostümler

Canavar Kitap

Büyücü Satrancı

Harry Potter’daki Yemeklerin Muggle Versiyonlarının Resmi Olmayan Kitabı

Hortkuluklar

Bu özel yazımızın – ve benim İsveç Harry Potter serüvenimle birlikte Erasmus dönemimin – sonuna geldik. Yazıya katkı sağlayan arkadaşlara buradan teşekkür ediyorum. Umarım yurt dışındaki Harry Potter hayran kitlesi ve İsveç’e özel bu dükkandan bahsederken sizlere güzel bilgiler verebilmişimdir.

Sizler bunun hakkında neler düşünüyorsunuz? Yurt dışı deneyimlerinizde Potter’a dair neler gördünüz? Bizimle paylaşmayı unutmayın!

Site Yorumları
3 Yorum