Fantastik Canavarlar Setinde Yönetmen David Yates ile Keyifli Bir Sohbet

david-yates

Mugglenet‘in Fantastik Canavarlar ekibiyle yaptığı özel röportaj serisinde şimdi sıra yönetmen David Yates’te. Harry Potter film serisinin son dört filminin yönetmeni olan David Yates tanıdık olduğu büyü dünyasına Fantastik Canavarlar Nelerdir ve Nerede Bulunurlar? filmiyle geri dönüyor!

David Yates’in yoğun set temposundan ayırabildiği zamanda verdiği bu röportajın önemli kısımlarına hep birlikte göz atalım.

B- Merhaba David, büyü dünyasına tekrar dönmeni sağlayan ne oldu?

D- Bana senaryoyu gönderdiklerinde biraz düşünmem gerekti açıkçası çünkü zaten 6 yılımı Potter filmleriyle harcamıştım. İşte tam da bu yüzden bu dünyaya geri dönmek için senaryoya bayılmam gerekiyordu ve dönüşüm tam da bu şekilde oldu! Senaryo oldukça ilgi çekici, akıcı ve dokunaklıydı. Bir hayli taze hissettirdi.

B- Bu filmde belki de sizi heyecanlandıran şey büyü dünyasının daha önce beyaz perdede ya da kitaplarda bahsedilmemiş bir kısmıydı diyebilir miyiz peki? Sonuçta Amerika’da ve başka zaman diliminde geçen bir hikaye?

D- Potter serisinin beni çeken yanı halihazırda kurulmuş olan bir dünyaya kendi dokunuşlarımı yapabilmemdi. Ancak bu filmde baştan aşağı her şeyi ben inşa ettim diyebilirim. Tabi ki bu da bir yönetmen için olabilecek en heyecan verici şey. Rowling’in 1926’nın New York’unda yarattığı konsepte bayıldım.  Bu konsepti beyaz perdeye aktarmak oldukça heyecanlandırıcı bir tecrübe oldu.

B- Bir kitap serisinin baskısı olmadan bir film yapmak, her şeyi baştan inşa etmek nasıl bir duygu peki?

D- Gerçekten özgürleştirici bir his. Sonuçta bir kitap serisi olduğu zaman herkesin kafasında farklı bir dünya oluşuyor, herkes karakterleri farklı bir şekilde canlandırıyor zihninde. Tabii bir sayfa sınırı olmaması da cabası. Newt Scamander’la ilk defa tanışacak seyirciler bu sebeple kabul görmek daha kolay.

david-yates-orta

B- Film hakkında beni en çok heyecanlandıran şey açıkçası filmin Harry Potter evreni ekseninde geçecek olması. Bu yüzden biraz Rowling ile çalışmanın nasıl olduğunu ve hikayenin gelişim süresinden bahseder misiniz?

D- Senaryoyu ilk olarak Mayıs 2014’te okudum. O zaman daha ilk aşamalarındaydı tabii. Jo oldukça yetenekli bir yazar olduğu için ilk kez bir senaryo yazmasına rağmen senarist ve yönetmen ilişkimiz oldukça rahat ilerledi. Senaryo üzerinde küçük notlar bıraktım ve ertesi hafta senaryo hazırdı!

Hikayenin gelişim sürecine gelirsek de bence zaten Jo yazarken bir sonraki olayın ne olacağını düşünerek yazıyor. Örneğin bize bir sonraki filmin ilk sahnesinin ne olacağını söyledi. Kafasında beliriveriyor bence böyle şeyler.

B- IMDB’deki bir alıntıya göre oyuncularınızın rahat olabilmesi ve risk alabilmesi için uygun bir set ortamı yarattığınız düşünülüyor. Fantastik Canavarlar ekibi için de bu mümkün oldu mu?

D- Oyuncuları cesaretlendirip onları güvende hissettiriyorsunuz ve onlar da ellerinden geldiği kadar ve hatta bazen daha fazlasıyla oynuyorlar. Bence en önemli şey dürüstlük. Oyuncularla çalışma alışkanlıklarınız ve istekleriniz konusunda dürüst olmanız gerekiyor. Yani bu açıkçası güvenli, pozitif ve iyi bir çalışma ortamı yaratmakla alakalı. Sanatçıların sette gergin hissetmemesi lazım. Süreci hep eğlenceli, açık ve pozitif tutmalı.

Eddie Redmayne Röportajı İçin Tıklayın!

Katherine Waterston Röportajı İçin Tıklayın!

Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir