Harry Potter’ın Yayınevleri Tarafından Reddedilen İlk Taslağı Ortaya Çıktı!

Yayınevlerinin yeni yazarlara gösterdikleri politikalara aşinasınızdır. Bazı yayınevleri getirdiğiniz kitapları okumaz bile. İlk cümlelere bakarak tüm kitabı değerlendirir. Bazıları ise özet ister. J.K. Rowling de Harry Potter taslağını yayınevlerine götürürken benzer durumlara maruz kalmış. Evet, onun bile(!) birçok yayıncıdan ret cevabı aldığını biliyorduk; ancak o taslak ilk defa karşımıza çıkıyor!

Harry Potter ve Felsefe Taşı kitabını bir çok yayınevinin geri çevirdiğini biliyorsunuzdur. Peki Rowling‘in bu yayınevlerine götürdüğü özeti hiç görmüş müydünüz?

Geçtiğimiz günlerde haberini yaptığımız Harry Potter: A History of Magic fuarında harika şeyler yayınlanıyor. British Library‘de sergilenen eserlerden biri de Rowling‘in yayınevlerini kapı kapı dolaşırken yanında götürdüğü özet oldu. Hayranlar bu özete bakarken kendilerini kitabı inceleyen yayınevlerinin yerine koyma heyecanını dahi yaşayabilirler!

“Harry Potter ailesi bir araba kazasında öldüğünden, ya da ona öyle söylendiğinden, teyzesi, amcası ve kuzeniyle birlikte yaşıyordu. Dursleyler Harry’nin soru sormasından hoşlanmazdı; aslında onunla ilgili hiçbir şeyden hoşlanmıyor gibiydiler, özellikle de etrafında olan oldukça ilginç olaylardan (ki bu olayları Harry’nin kendisi de açıklayamıyordu).

Dursley’lerin en büyük korkusu Harry’nin kendisi hakkındaki gerçeği öğrenmesiydi. Bu yüzden de 11. yaş günü yaklaşırken mektuplar gelmeye başlayınca onun bu mektupları okumasına izin vermediler. Ancak Dursleyler sıradan bir postacı ile uğraşmıyorlardı. Doğum günü gecesi Rubeus Hagrid, Harry’nin nihayet postayı okuduğundan emin olmak adına kapıyı kırarak geldi. Dehşete kapılan Dursyley’leri umursamadan ona büyücü olduğunu söyleyip Harry’ye verdiği mektupta bir ay içinde kendisinin Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulun’a beklendiğini belirtti.

Taslağın geri kalanını buradan okuyabilirsiniz.

Fuarda Harry Potter dünyasına dair buna benzer oldukça güzel anılar var. Ancak gidemeyenler üzülmesinler çünkü hem bununla ilgili bir belgesel çıktı, hem de birkaç ay içinde fuardaki çoğu şeyi gösteren Harry Potter: A Journey Through A History of Magic adında kalın bir kitap bizlerle olacak!

Siz editörlerden biri olsaydınız bu özete bakarak Harry Potter ve Felsefe Taşı kitabını yayınlamayı seçer miydiniz? Görüşlerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayın!

2 Yorum

Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir