‘Lanetli Çocuk’ Yaratıcılarıyla Oyunun Gelişim Sürecine Dair Keyifli Bir Söyleşi

jk-rowling-jack-thorne-john-tiffany-cursed-child

Harry Potter ve Lanetli Çocuk oyununun yaratıcıları  J.K. Rowling, Jack Thorne ve John Tiffany üçlüsü ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirildi. Özellikle Rowling, açıklamalarıyla birçok hayranın sorusuna cevap verdi: “Başka bir dünya yaratmaya kalkarsam aptallık etmiş olurum.”

“Hayranları hayal kırıklığına uğratmak istemedim,” diyor J. K. Rowling  ‘Lanetli Çocuk’ yaratıcıları , John Tiffany ve Jack Thorne ile birlikte…

Geçenlerde, BBC Haber oyunun yapımı ile ilgili Harry Potter ve Lanetli Çocuk yapımcıları J.K. Rowling, John Tiffany ve Jack Thorne ile bir röportaj yaptı.

Muhabir Will Gompertz, üç kişinin oturup tek bir oyun çıkartması aşamaları hakkında sorular sorarak başlıyor. Üç yaratıcının kendi aralarındaki birçok münakaşası sonrasında Lanetli Çocuk hikayesinin detayları yazım için netleşmeye başlamış. Bu konu hakkında John Tiffany:

“Oyunun yazımına, hikayenin ne olacağı hakkında bir birliğe ulaşmadan başlamamıştık –ya da Jack başlamamıştı.”

Daha sonra Jack Thorne, yakında kitap (senaryo) olarak da yayımlanacak olan senaryoyu yazmaya başlamış.

Rowling, Jack’in senaryo yazma konusundaki ‘fazlasıyla alçak gönüllü’ fikirlerine “Jack harika bir senaryo çıkardı!” cevabını veriyor.

Rowling daha sonrasında oyunun seyirci karşısına çıkması öncesindeki endişelerinden bahsediyor:

“Sanırım tam olarak ne kadar gergin olduğumun farkında değildim… Yani bu, beni on sene öncesine götürüyor. Potter çılgın bir kitleyi çekmişti, ayrıca çok heyecan yaratmıştı ve o zamanlara dönüş, ancak Çarşamba gecesi (Lanetli Çocuk‘un ilk ön gösterimi akşamı) bunun beni ne kadar gerdiğini anladım çünkü beklentilerin ne derece yüksek olacağını biliyordum ve hayranları hayal kırıklığına uğratmak istemedim.”

Gompertz’in bir sonraki sorusu Potter markasının artık Jo’ya ait olup olmadığıydı. Bunca zamanda ortaya çıkan hayran işleri, karakterler ve hikayeleri hakkında oluşturulan teoriler düşünülünce bu soru hiç de yersiz sayılmazdı. Beklentiler, J.K. Rowling’in omuzlarına hayranların sahiplendiği hikayelere benzer işler çıkarması gibi bir yük koyarken, Rowling bunun aksini düşünüyor ve:

“O kadar ileri gitmeyelim, Will” diye buna cevap verirken Tiffany ve Thorne’da özellikle arkada kıs kıs gülüyorlar.

“Yani, biliyorsun ki böyle bir şey –ki bu konuda çok ciddiyim, bu dünyanın benim için ifade ettiklerini reddetmek olurdu.”

“Tam on yedi sene boyunca o dünya benimdi, bu sürede yedi sene boyunca sadece ama sadece bana aitti, kimsenin haberi dahi yoktu. ‘Hepsini bir kenara bırakıyorum,’ diyerek, hikayeleri oluşturan onca tecrübeyi yok saymak olmazdı.”

Araya giren Jack Thorne:

“Bir hayran olarak, bunun bizim değil onun dünyası olmasını istersin… içinde yer aldığımız bu dünya onun.”

Will Gompertz daha sonra Yönetmen John Tiffany’ye ,“Jack ve Jo’nun işleri nispeten daha kolaydı,” diyor, zira Tiffany’nin görevi, “bu ikilinin hayal gücünü sahnede gerçekleştirmek.” Buna Tiffany’nin cevabı ise şöyle oldu:

“Her şey gösterişli cihazlar değil, deveye hendek atlatmıyoruz sonuçta. Aslında çoğu şey, çok basit sihir ve ilizyon ile biraz da sahneyi kullanabilme sanatı… canımızı sıkabilecek aksaklıklar çok fazla değil.”

Son sözleri üzerine Jo Rowling’in endişesini belli eder şekilde mırıldanması sonrası Tiffany böylesi rahat oluşunu şu sözlerle açıklıyor:

“İşimizi çok dikkatlice yaptık, yani 1-0 olsun bizim olsun gibi bir durum söz konusu değil.”

Gompertz Rowling’e Potter dünyasının derinliğine sahip başka bir dünya daha yaratmayı düşünüp düşünmediğini soruyor.

“Hayır. Zaten istemezdim de. Bunu zaten yapmış gibiyim ve çok da sevdim. Aklınızı çok meşgul ediyor, dünyada da bu işi yapanlar mevcut. Tekrar böyle bir şey yapmaya kalkarsam aptallık etmiş olurum.”

Röportajın tamamına orijinal dilinde şuradan ulaşabilirsiniz.

Harry Potter ve Lanetli Çocuk hikayesinin tamamını okumak istiyorsanız da buraya tıklayabilirsiniz.

⁠⁠⁠Evapsie!
2 Yorum

Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir