Kategoriler: DüşünseliTeoriler

Credence’ın Yanındaki Gizemli Kadın Kimdi?

Fantastik Canavarlar: Grindelwald’ın Suçları filminin ardından herkesin zihni, Credence’ın Dumbledore olmasının şokuyla çökmüş durumda. Hal böyle olunca, soruların da ardı arkası kesilmiyor elbette. Anneleri Kendra Dumbledore öldüyse ve babaları Percival Dumbledore Azkaban’a gönderildiyse, Credence nasıl olur da onların çocuğu olabilirdi ki? Yoksa Credence, Ariana’nın hiç bilmediğimiz bir ikizi mi? Öyleyse şayet, Dumbledore böyle bir bilgiyi neden Harry ile hiç paylaşmadı? (Dumbledore’un Harry ile özel hayatını paylaştığını pek söyleyemeyiz gerçi.) Tüm bu kafa yoran soruların cevaplandırılmasını yürekten diliyor ve asıl temel soruyu soruyoruz: Her şey bir yana, Credence’ı Amerika’ya götüren kadın kimdi?

IMBD’nin resmi web sayfasında, Grindelwald’ın Suçları filminde, Credence’ın yanındaki kadını canlandıran aktris Linda Santiago’nun ismi,  ‘Credence’ın Teyzesi/Halası’ olarak kayda alınmış. Bu da şu anlama geliyor ki, bu kadın hiç de sıradan biri değil. Credence ile anne ya da baba tarafından bir akrabalığı olsa gerek; yani muhtemelen o da bir Dumbledore!

Dumbledore soy ağacıyla ilgili pek fazla bir bilgi elimizde yok; olan bilgileri ise daha önce kaleme almış olduğum bu yazıda okuyabilirsiniz:

Tek bildiğimiz; Albus, Aberforth ve Ariana kardeşlerin hayatlarından bazı parçalar. Ancak, J.K. Rowling’in başka bir klasik olan Ozan Beedle’ın Hikâyeleri kitabına baktığımızda, Dumbledore ailesi ile ilgili altın bir bilgiye ulaştık!

Ozan Beedle’ın Hikâyeleri’nde, Albus Dumbledore’un her bir hikâye üzerine almış olduğu notlara rastlıyoruz. Sihirbazın Kıllı Kalbi adlı hikâye üzerine aldığı notlara birlikte bir göz atalım:

Biraz eskimiş olsa da, ‘kıllı bir kalbi olmak’ deyimi soğuk ya da hissiz bir cadı ya da büyücüyü tanımlamada, büyücü dünyasının konuşma diline geçmiştir. Hiç evlenmemiş teyzem Monoria, Sihrin Uygunsuz Kullanımı Dairesi’ndeki bir büyücüyle olan nişanını, ‘onun kıllı bir kalbi olduğu’nu vaktiyle keşfettiği için bozduğunu iddia ederdi (Oysa aslında onu birkaç Cörkpâre’yi mıncıklarken yakaladığı ve bunu çok şok edici bulduğu rivayet olunuyordu).”

Sizin de bu paragrafı okurken en az bizim kadar merak ettiğiniz bir şeyin daha olduğunu biliyoruz: Cörkpâre de neyin nesi? Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar kitabına göre; Cörkpâre, seyrek ve ince siyah kıllarla kaplı, etli, pembemsi bir mantara benzer. En sevdiği yiyecek olan solucanları bulmak için toprağın içine kök değil de, kuvvetli dokunaçlarını yayar. Ayrıca kitapta yercücelerinin çok sevdiği bir yiyecek olarak geçer ve bunun dışında kayda değer bir yararı da yoktur. Sihir Bakanlığı Sınıflandırması’nda ise “sıkıcı” kategorisinde yer alır.

Şimdi gelelim bu paragrafta dikkatimizi çeken asıl mevzuya! J.K. Rowling’in, özgün adı The Tales of Beedle the Bard olan ve dilimize Sevin Okyay ve Kutlukhan Kutlu tarafından çevrilen Ozan Beedle’ın Hikâyeleri adlı kitabından alıntıladığımız bu paragrafta Albus, Honoria isimli birinden teyzesi olarak bahsetmektedir. Ancak kitabın İngilizce orijinal halinde ‘my maiden aunt Honoria’ kelimelerinin ‘hiç evlenmemiş teyzem Honoria’ diye çevrilmesinde yakaladığımız başka bir durum da var. İngilizcede ‘aunt‘ kelimesi hem ‘teyze’ hem de ‘hala’ için kullanılır. Her ne kadar çevirmenlerimiz ‘teyze’ diye çevirmiş olsalar da, Monoria’nın Albus’un annesinin mi babasının mı kardeşi olduğuna dair hiçbir kaynak bulunmamakta. Eğer bu kişi Credence’ın teyzesi ya da halası ise ve Credence da Aurelius Dumbledore ise, Percival’ın kardeşi olma ihtimali daha yüksek. Diğer taraftan, Credence’ın annesinin Kendra olması da pek de mantıklı görünmüyor. Ayrıca, Kendra’nın Muggle doğumlu olduğu gerçeği, bize Honoria’nın onun kardeşi olma ihtimalini pek mümkün kılmıyor. Ancak Creevey kardeşler gibi, bir Muggle ailenin iki büyücü çocuğu olma ihtimali de yok değil elbet.

Ayrıca filmde dikkatimizi çeken bir diğer nokta ise, Credence’ın halası ya da teyzesi olduğundan şüphelendiğimiz bu kadının yatağında koca ciltli bir kitap görüyoruz. Bu kitap, filmde Nicolas Flamel’in Eulalie Hicks ile konuşmak için kullandığı kalın ciltli kitaba bir hayli benziyor. Flamel kitabı kullandığında, kitabın kapağında bir Anka kuşu amblemi olduğu da dikkatlerden kaçmıyor.

Bildiğiniz gibi, Anka kuşları Dumbledore ailesiyle, hatta Albus ile direkt ilişkilendirilmekte. Acaba bu kitaplar, Albus Dumbledore’un başını çektiği Zümrüdüânka Yoldaşlığı tarzında gizli bir örgütün haberleşme yöntemi olabilir mi? Ya da belki, Albus bu grubun yalnızca bir üyesi mi? Albus da bu kitaplardan birine sahipse, Credence’ı Amerika’ya götüren o kadınla iletişim halinde olmuş olabilir mi? Albus en başından beri Credence’ın varlığından haberdar mıydı? Grindelwald, Albus’un Credence’ı ‘yok etmek‘ için onu Amerika’ya göndermek istemesinden bahsederken doğru mu söylüyordu?

Gördüğünüz gibi, Fantastik Canavarlar serisi ile ilgili sorduğumuz bir soru, yerini yüz soruya bırakıyor. Sizin de bu konuda bir teoriniz varsa bizimle paylaşmayı unutmayın!

Kaynak: MuggleNet

Tuba Toraman

1987 İstanbul doğumluyum. İstanbul Üniversitesi’nde Çeviribilim okudum. Harry Potter kitapları çıktığından beri büyü dünyasını ilgiyle takip ediyorum. Kitapların orijinallerini okumak adına tek başıma İngilizce öğrendim. Öyle ki, bugünkü mesleğimin tercihinde de Rowling’e olan hayranlığımın etkisi çok büyük. Kendisi gibi başarılı bir yazar olmak hayalim. Aynı zamanda tipik bir Gryffindor olduğumu da eklemeliyim. Sihriniz eksik olmasın.