Haftanın Büyüsü köşemizin bu haftaki konusu belki de hepimizin en çok duyduğu büyülerden biri. Harry Potter bu büyüyü o kadar çok yaptı ki “büyü” kelimesini duyduğumuzda çoğumuzun aklına bu geliyor. Tabii ki bu durumdan hiçbirimiz şikayetçi değiliz! Haydi o zaman, bu hep duyduğumuz Expelliarmus büyüsünün detaylarını hep beraber inceleyelim. Yalnız dikkat edin, elinizde ne varsa her an uçabilir!
Silahsızlandırma Büyüsü olarak da bilinen Expelliarmus, kurbanı o anda elinde ne varsa bırakmaya zorlayan bir savunma büyüsüdür. Düellolarda, karşı tarafın asasını kaybetmesini sağlamak için sıklıkla kullanılır.
Expelliarmus büyüsünü hepimiz aslında Harry Potter’ın imzası haline gelen bir büyü olarak hatırlıyoruz. En önemli kullanımlarından biri ise Hogwarts Savaşı sırasında Lord Voldemort’un Avada Kedavra büyüsünün geri tepmesine yol açıp Karanlık Lord’u öldürmesi idi.
1997’de Remus Lupin Harry’ye Ölüm Yiyenlerin kendisinin imza büyüsünün Expelliarmus olduğunu bildiklerini söylemişti ve bunun olmasına izin vermemesini tavsiye etmişti. Buna karşın Harry bu büyüyü kullanmaya devam etti ve sonunda Harry’yi Voldemort’a karşı zafere götüren büyü bu oldu.
“Expelliarmus yararlı bir büyü, Harry, ama Ölüm Yiyenler onun senin damgan olduğunu düşünüyor ve rica ediyorum, o hale gelmesine izin verme!”
– Harry Potter ve Ölüm Yadigarları
Silahsızlandırma Büyüsü her zaman kırmızı bir ışık şeklinde görünür, büyünün ne olduğu da etkisi görünmeden önce ışığından bile anlaşılabilir. Ancak bu kırmızı ışığın yoğunluğu büyünün yapılma kuvvetine göre değişebilir. Zayıf veya orta bir şekilde yapıldıysa ufak beyaz bir ışık şeklinde görünür, kuvvetli yapıldığında ise parlak kırmızı bir ışık olarak ortaya çıkar.
Expelliarmus büyüsünün en önemli etkilerinden bir diğeri ise aynı hedefe birden fazla büyü kullanılırsa hedef hem silahsızlandırılır hem de geriye doğru havaya uçar. Bu etkisini Harry, Ron ve Hermione Bağıran Baraka’da Severus Snape’e aynı anda Expelliarmus büyüsünü yaptığında görmüştük.
Eğer aynı özü paylaşan iki asa birbirlerine karşı kullanılırsa bu durumun etkisine büyülü bir bağlantı olan Priori Incantatem adı verilir. Harry Potter ve Voldemort arasında Priori Incantatem oluştuğunda Lord Voldemort Avada Kedavra lanetini kullanırken Harry, çok daha zayıf bir büyü olan Expelliarmus büyüsünü kullanıyordu.
“Avada Kedavra!”
“Expelliarmus!”
Gümbürtü, top patlaması gibiydi ve aralarında, çizdikleri dairenin tam ortasından fışkıran altın alevler, büyülerin çarpıştığı noktayı işaretledi. Harry Voldemort’un yeşil ışığının kendi büyüsüyle buluşmasını gördü, Mürver Asa’nın gündoğumunun önünde bir karaltı halinde yükseğe uçtuğunu, sihirli tavanın altında Nagini’nin başı gibi dönerek yükseldiğini, öldüremeyeceği efendiye doğru havada fırıl fırıl döndüğünü gördü.
– Harry Potter ve Ölüm Yadigarları
En çok şahit olduğumuz büyülerden biri olan Expelliarmus’u hangi büyücüler ne zaman kullandı merak ediyor musunuz? Hemen bunları da sizlerle paylaşıyoruz!
İkisi de asalarını havaya ve omuzlarından arkaya salladılar. Snape, “Expelliarmus!” diye bağırdı. Göz kamaştırıcı bir kırmızı ışık patladı ve Lockhart havaya fırladı, geriye doğru uçarak sahneden uzaklaştı, duvara çarptı ve kayarak yere yayılıp kaldı.
– Harry Potter ve Sırlar Odası
“Ve sanırım,” dedi Bellatrix’in sesi, “Bulanık’tan kurtulabiliriz. Greyback, istiyorsan al onu.”
“HAAAYIIIIIIR!”
Ron salona dalmıştı; Bellatrix şok içinde dönüp baktı, sonra da asasını Ron’a çevirdi –
“Expelliarmus!” diye kükredi Ron, Kılkuyruk’un asasını Bellatrix’e doğrultarak. Bellatrix’in asası havaya uçtu, Ron’un arkasından hızla içeri girmiş olan Harry tarafından yakalandı.
– Harry Potter ve Ölüm Yadigarları
Mundungus zorlukla ayağa kalkıp asasını çekti; ancak Hermione onun için fazla hızlıydı.
“Expelliarmus!”
Mundungus’un asası havaya fırladı ve Hermione onu yakaladı. Gözlerinden paniği okunan Mundungus, merdivene hamle etti: Ron bir ragbi oyuncusu gibi üzerine atladı ve Mundungus tok bir çatırtı ile taş zemine çarptı.
– Harry Potter ve Ölüm Yadigarları
“Expelliarmus!” diye bağırdı – ancak bağıran bir tek o değildi. Çıkan gümbürtü, kapıyı menteşelerinden salladı; Snape havaya fırlayıp duvara yapıştı ve yere kadar kaydı, saçının altından kan süzülüyordu. Baygın düşmüştü.
Harry dönüp etrafına baktı. Ron da Hermione de onunla aynı anda Snape’i silahsız hale getirmeye çalışmıştı. Snape’in asası epey yükselip yatağa, Crookshanks’in yanına düştü.
– Harry Potter ve Azkaban Tutsağı
İngilizcede “expel” kelimesi “defetmek” anlamına gelmektedir. “Armus” kelimesi ise Latincede “arma” kelimesinin ek almış hali olan “armis” kelimesinden gelmektedir ve “kollardan” anlamına gelir. Böylece, bir bütün olarak “expelliarmus” büyüsünün anlamı da “kollardan defetmek” olmaktadır.
Bu haftaki köşemizin de sonuna geldik. Umarız Expelliarmus büyüsünün detaylarını anlatan bu yazımızı beğenmişsinizdir! Sizin bildiğiniz başka detaylar var mı? Haftaya hangi büyüyü Haftanın Büyüsü köşesinde görmek istesiniz? Yorumlarınızı bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Yorumlara bak
petrificus totalus
Crucio
Zihnefendet
Zihnefendet
Blombadele mi Blombadela mı Blunbadela mı yoksa Blombadela mı ne .d