Harry Potter serisi kimimizin hayatına ilk olarak kitaplarla girdi, kimimizin hayatına ise filmlerle. Değişmeyen bir şey vardı ama, filmlerden sonra kitaplara geçenler ve kitaplardan sonra filmlere geçenler. Öyle kolay kolay unutulacak bir evren değildi çünkü Harry Potter’ınki. Orada bizleri etkileyen çok önemli şeyler vardı ve itiraf edelim, hiçbirimiz o büyülü dünyadan kopmak istemedik.
Zamanında bizlere muazzam gelen filmlerin, kitapları okumamızın ve büyümemizin ardından yetersiz geliyor olması doğal karşılanmalıdır zira Harry Potter evreni eksiksiz olarak sinemaya aktarılamayacak kadar detaylıdır. Nitekim bu seriye gönül vermiş olanlar filmleri ikinci plana atmaya başlasalar da, her daim yeniden izlemekten de kendilerini alamadılar.
7 kitaptan ortaya çıkan 8 filmlik seri tüm eksiklerine rağmen, sırf hayallerimizdeki dünyayı görüntülü ortama taşıyarak bir neslin hayal gücüne doğrudan etki etmesi sebebiyle dahi tekrar tekrar izlenmeyi hak ediyor. 21. yüzyılın ilk çeyreğine damga vuran filmler, 2001-2011 yılları arasında dünyanın her yerinden milyonlarca sinemaseveri sinema salonlarına çekmeyi başarmıştı. Bu sebeple, sinema tarihine çeşitli nedenlerce adını yazdırmayı başarmış olan Harry Potter filmlerinin her şeye rağmen yıllarca ödül üstüne ödül kazanması şaşırtıcı değil.
En prestijli ödüllerin bile bazı izleyiciler için bir anlam ifade etmemesini gayet olağan karşılamakla birlikte, en ufak bir ödülün dahi ortaya çıkarılan sanat eserini onurlandırmak olduğunu düşünürüm.
Şimdi gelin hep birlikte, kimi zaman yerden yere vurulan Harry Potter filmlerinin her birinin aslında birer ödül canavarı olduklarına yakından bir bakalım.
Harry Potter’ın sihirli dünyasına perdenin öteki tarafından bakma zamanı!
Serinin Chris Columbus yönetmenliğindeki ilk filmi 3 Oscar adaylığı, 8 de Bafta adaylığı elde etmiştir. Katıldığı tüm ödül törenlerinde ise toplamda 63 adaylığın 17’sini kazanarak serinin en çok ödül alan ikinci filmi olmuştur.
Rupert Grint 2002’de Satellite Ödülleri tarafından “üstün yeni yetenek” olarak adlandırılıp, Özel Başarı Ödülü’ne layık görüldü. 2002 Genç Artist Ödülleri’nde Emma Watson Lider Genç Artist Ödülü’nü, Rupert Grint ise Gelecek Vaat Eden Genç Amatör Ödülü’nü kucakladı.
Chris Colombus’un yönetmen koltuğunda oturduğu 2. ve aynı zamanda son film olan Sırlar Odası’nın hiç Oscar adaylığı yok. Bunun yanı sıra, Bafta’da 3 adaylığı bulunuyor. Toplamda ise 42 adaylık ve 11 ödülle serinin en az ödül kazanan filmlerinden biri olmuştur.
2003’te Londra Eleştirmen Ödülleri’nde Gilderoy Lockhart rolüyle Kenneth Branagh Yılın En İyi İngiliz Yardımcı Erkek Oyucu Ödülü’nü aldı. 2003’te Phoenix Film Eleştirmenleri Derneği Ödülleri’nde Desteklenmesi Gereken Genç Performans olarak değerlendirilen Emma Watson ödül kazandı.
Meksikalı yönetmen Alfonso Cuaron’a emanet edilen serinin 3. Filmi, 2 Oscar adaylığına ek olarak aday olduğu 4 Bafta Ödülü’nün 1’ini elde etmiştir. Toplamda ise 44 adaylık elde etmiş ve 14 ödülle adından söz ettirmiştir.
Bu film ile oyuncular adaylık elde etmelerine rağmen herhangi bir ödül kazanamamışlardır. Filmin müziklerini yapan John Williams çeşitli ödül törenlerinde ödülle dönerek filme ve seriye iyi bir prestij kazandırmıştır.
1 dalda Oscar adaylığı elde eden Mike Newell’ın yönettiği 4. Film, aday olduğu 4 Bafta Ödülü’nün 1’ini kazanmayı başarmıştır. Toplamda 42 adaylıktan 12 ödülle dönen film, ortalama bir grafik sergilemiştir.
Tıpkı Azkaban Tutsağı’nda olduğu gibi bu filmde de oyuncular ödül törenlerinden elleri boş dönmüştür.
Bundan sonraki tüm filmlerde yönetmen olarak yer alan David Yates serinin en uzun kitabını en kısa film olarak çekerek ulaşılması güç bir başarıya imza atmıştır. Bu başarıya ek olarak, film hiç Oscar adaylığı elde edememiştir. 2 Bafta adaylığı bulunan film ödül törenlerinden toplamda 15 ödül ve 40 adaylık ile geri dönmüştür.
Serinin önceki filmine nazaran oyuncuların ödül anlamında iyi bir grafik yakaladığını görmekteyiz.
2008 European Film Ödülleri’nde David Yates En İyi Yönetmen dalında ödül alıyor.
2008 Australia Kids’ Choice Ödülleri’nde En İyi Film Yıldızı dalında Daniel Radcliffe aday olduğu ödülü almayı başarıyor.
2008 London Critics Circle Film Ödülleri’nde Dolores Umbridge rolüyle hepimizi çıldırtmayı başaran Imelda Staunton, En İyi İngiliz Yardımcı Aktris dalında ödül kazanmayı başarıyor.
2008 National Movie Ödülleri’nde Rupert Grint ve Daniel Radcliffe En İyi Performans Sergileyen Erkek olarak birbirleriyle yarışmışlar ve Grint kaybederken, Radcliffe ödülün sahibi olmuştu. Emma Watson da En İyi Performans Sergileyen Kadın dalında ödül kazanıyor.
2008 SyFy Portal Genre Ödülleri’nde Emma Watson En İyi Aktris dalında ödülün sahibi olmayı başarıyor.
David Yates yönetmenliğindeki ikinci, serinin ise 6. Filmi olan Melez Prens, 1 Oscar adaylığı ve 2 de Bafta adaylığı elde etmiştir. Toplamda ise 8 ödül ve 31 adaylık ile serinin en az ödül kazanan filmi olmuştur.
2010 MTV Movie Ödülleri’nde Tom Felton En İyi Cani rolüyle ödülü kazanmayı başarırken, film 2010 SFX Ödülleri’nde En İyi Film Ödülü’nün sahibi oluyor.
2 Oscar adaylığı ve 2 de Bafta adaylığı elde eden Ölüm Yadigarları’nın ilk filmi, toplamda ise 14 ödül sahibi olmasının yanı sıra, 53 de adaylık etmiştir.
Oyunculuk anlamında da Emma, Rupert ve Daniel birçok ödül töreninde adaylık elde etmelerine rağmen, hiçbir ödülü kazanmayı başaramadılar.
Felsefe Taşı ile birlikte 3 dalla en çok Oscar’a aday olan film olan Ölüm Yadigarları Bölüm 2, buna ek olarak 4 Bafta adaylığından 1’ini kazanmayı başarmıştır. Toplamda ise tüm ödül törenlerinden aday olduğu 90 ödülün 46’sı ile dönmeyi başararak serinin en çok ödül kazanan filmi olmuştur.
2011 yılı Bafta Çocuk Ödülleri’nde En İyi Film Ödülü’nün sahibi de yine Ölüm Yadigarları Bölüm 2 olmuştur. 2012 Empire Ödülleri’nde, En İyi Yönetmen (David Yates) ve En İyi Film Ödülleri’ni kazanan film, 2011’de ise Hollywood’un Film Ödülleri’nde En İyi Film olarak seçilmiştir.
2011 Yaz Filmleri Ödülleri’nde hem jürinin hem de halkın seçimi ile En İyi Fantezi Filmi dalında 2 ödülün birden sahibi olan serinin son filmi, 2012 Jupiter Ödülleri’nde de En İyi Uluslararası Film dalında ödül kazanmıştır.
2012 MTV Film Ödülleri’nde En İyi Kahraman dalında Daniel Radcliff bu rolüyle çeşitli ödül törenlerinde 4 ödülün daha sahibi olmuştur. Ralph Fiennes da yine sergilediği Lord Voldemort rolü ile Çığlık Ödülleri’nde “En İyi Kötü” ödülünün sahibi olmayı başarmıştır.