Kategoriler: Kitaplar

Kitap Hataları: Harry Potter ve Sırlar Odası

Fantastik Canavarlar ekibinin Kitap Hataları serisine hoş geldiniz! Harry Potter kitaplarında yapılan hataları sizler için derledik. Kitapları okurken hepimizin aklına takıldığı, ama bu da böyle olmaz ki, bir hata olmalı dediği noktalar ya da birileri sorduğunda cevap veremediğimiz sorular elbette olmuştur. İşte Sırlar Odası’ndaki o ufak tefek sorunlar!

Kitap Kapakları

  • Sırlar Odası kitap kapağının İngiltere nüshasında, Harry, Ron ve Hedwig,Ford Anglia arabasında uçarken Hedwig, bembeyaz bir baykuş yerine peçeli baykuş olarak yanlış çizilmiştir.
  • Kitabın İspanyol basımı ön kapağında Harry, ölümcül olmasına rağmen Basilisk’in gözlerine bakmaktadır; bu yüzden mantıken Harry, İspanyol kapağında ölmüş olmalıydı. Yine de Fawkes, Basilisk’in gözlerini oyduğundan Harry ölüm korkusu olmadan Basilisk’e bakabilmiştir.

İkinci Bölüm

Dobby’nin Uyarısı

  • Kurallar 1875’te, Lily’nin zamanının çok öncesinde yazılmış olduğundan Petunia, okul dışında reşit olmayan öğrencilerin büyü yapmasının yasak olduğunu biliyor olmalıydı. Yine de Lily, bu kuraldan kardeşine bahsetmeyi unutmuş olabilir.

Üçüncü Bölüm

Kovuk

  • Harry, Ron, Fred ve George Kovuk’a vardıktan sonra Mrs Weasley, ilk Fred’e bağırmaktadır. Sonra da Fred ve Ron’a bakarak “ve siz ikiniz” diyor; halbuki zaten Fred’e bağırdığından George demeliydi. (Bu hata, kitabın sonraki baskılarında düzeltilmiştir.)
  • Jim Dale tarafından okunan Amerikan versiyonu sesli kitapta Ginny’nin gözleri, parlak yeşil olarak belirtilmektedir; ancak ilk Amerikan baskısında ve Stephen Fry tarafından okunan İngiliz versiyonu sesli kitabında, parlak kahverengi olduğu söylenir ki, bu da Harry Potter ve Ölüm Yadigârları’nda Molly’nin gözlerinin Ginny’ninkiyle tıpa tıp aynı kahverengi tonunda olmasıyla uyuşmaktadır.

Dördüncü Bölüm

Flourish ve Blotts’ta

  • Hogwarts kitap listesi, Lockhart’ın Kurtadamlarla Yollarda” adlı bir kitabından bahsetmektedir; ancak daha sonradan Lockhart, “Kurtadamlarla Haftasonu” diye bir kitaptan söz eder. (Bu hata, aynı kitabın sonraki baskılarında düzeltilmiştir.)

Beşinci Bölüm

Şamarcı Şöğüt

  • 1 Eylül 1992’de, Hary ve Ron Hogwarts’a Ford Anglia’yla uçtuklarında, Postane Kulesi de dahil birçok yerde Muggle’lar tarafından görüldükleri söylenmiştir. Fakat sahibinin değişikliğine uğramasından dolayı kule, 1984’ten beri BT Kulesi diye adlandırılmaktadır. Dahası, bu bina King’s Cross’un bir kilometre kadar güneybatısındadır. Bu durumda, Harry ve Ron’un onun üstünden geçip Hogwarts Ekspresi’ni takip edebilmeleri için tamamen farklı bir yönde gidiyor olmaları gerekirdi.

 

Dokuzuncu Bölüm

Duvardaki Yazı

  • Hermione, Mızmız Myrtle’ın mesken tuttuğu tuvaletin ilk katta olduğunu söylüyor. Halbuki Harry, tuvaletin dışındaki yazıyı gördüğünde ikinci kattaydı.
  • Mızmır Myrtle’ın, Ginny’nin tuvalete gelişini, borudan kapının açılışını ya da Basilisk’in tuvalete gelişini nasıl fark etmediği bilinmemektedir.

On Birinci Bölüm

Düello Kulübü

  • Harry’nin, Draco’yla düellosu sırasında yılanla Çatal Dili konuşurken tısladığı duyulmaktadır. Bu nedenle, Harry duvarlarda Basilisk’in konuştuğunu duyduğunda, Ron ve Hermione’nin de tıslama duymuş olması gerekir; fakat bir şey duymadıklarını söylerler. Bunun olası açıklaması ise; Basilisk’in çok sessiz bir şekilde tıslaması, Ron’la Hermione’nin bu tıslamayı çok az duyabilmesi, Harry’nin ise tıslamayı İngilizce duyduğundan kelimeleri seçebiliyor olması olabilir.

On Üçüncü Bölüm

Çok Gizli Günce

  • Harry, Tom Riddle’ın güncesindeyken Tom’un Hagrid’e, ölü kızın ailesinin sonraki gün geleceğini söylediğine şahit olmaktadır. Kitabın başka bir yerinde ise, Myrtle’ın Muggle doğumlu olduğu belirtilmektedir. Ancak hepimizin bildiği gibi, Muggle’ların Hogwarts’a girmesi mümkün değildir. Yine de, ailesi için bir istisna yapılmış olabilir (Muggle-Kovucu Büyü bu sebepten ötürü bir iki günlüğüne kaldırılabilir) ya da Tom, Myrtle’ın ailesinin büyücü olduğunu varsaymış olabilir.
  • Kitaptaki Sevgililer Günü, cücelerin aşk melekleri gibi giyinip dersleri bölmelerine rağmen her zamanki bir okul günü olarak betimlenmektedir. Fakat 14 Şubat 1993 tarihi bir pazar günüydü, bu da demektir ki, o gün bölünecek bir ders yoktu.

On Dördüncü Bölüm

Cornelius Fudge

  • Harry, Quidditch Sahası’nda, okulun içinde Slytherin’in canavarına kurban olabilecek öğrenci kalmadığı için rahatladığını belirtirken, Profesör McGonagall gelip canavarın tekrar saldırdığını ve muhtemelen onları güvende tutmak için ise herkesin yatak odalarına gitmesi gerektiğini söylemektedir. Mantıken, profesörler kaleyi kontrol ederken öğrencilerin sahada kalması çok daha akıllıca olurdu.

On Beşinci Bölüm

Aragog

  • Harry, Ron’a sessiz olmasını yoksa “büyük bir şeyin” onları duyacağını söylediğinde Ron, “*Beni* mi duyacak? Çoktan duydu bile. Fang!” (Hear *me*? It’s already heard. Fang!) diye cevap vermektedir. Halbuki, cümle sesli kitaplarda da okunduğu gibi “Fang’i çoktan duydu bile!” (It’s already heard Fang!) olmalıydı. (Bu hata sonraki baskılarda düzeltilmiştir.)

On Altıncı Bölüm

Sırlar Odası

  • Basilisk’in okulun içinde borular sayesinde hareket ettiği belirtilmektedir; ancak Basilisk kadar geniş bir şeyin su borularına nasıl sığabildiği bilinmemektedir. Harry, Ron ve Lockhart’ın Sırlar Odası’na gitmek için su borularında hareket edebildiği gerçeğini düşünürsek, belki de Hogwarts’ın boruları içerisinde dev bir yılanın hareket edebileceği genişliğe sahiptir ya da merdivenlerin hareket edebildiği gibi yüklerine bağlı olarak şekil değiştiriyor olabilirler.

On Sekizinci Bölüm

Dobby’nin Ödülü

  • Dumbledore Harry’ye, Lord Voldemort’un Salazar Slytherin’in yaşayan en son atası (ancestor) olduğunu söylemektedir. Aslında, Lord Voldemort’un, Salazar Slytherin’nin soyundan gelip (descendant) hayatta olan en son kişi olduğu anlatılmak istenmiştir. (Bu hata kitabın sonraki baskılarında düzeltilmiştir.)

Her ne kadar J.K. Rowling kitapların arasına akıllıca ayrıntılar serpiştirmiş olsa da onun da bazı hataları olabiliyor. Peki ya siz bunların gerçekten hata olduğunu düşünüyor musunuz? Yoksa mantıklı açıklaması olan sadece ufak detaylar mı? Görüşlerinizi bizden esirgemeyin!

Kaynak: 1


Serinin Diğer Kitaplarındaki Hatalar İçin Tıklayın!

Dilara Uysal

1998 Aralık ayında doğdum. Ankara Üniversitesi'nde İngiliz Dili ve Edebiyatı okuyorum. Kitapların yanı sıra en sevdiğim şey kendin yap projeleriyle uğraşmak. Kendimi bildim bileli de Harry Potter yaşamımın bir şekilde parçası oldu. Okuduğum bölüm, etrafımdaki arkadaşlarım... Hayatımın her yerinde izlerini taşıyor. Böyle bir topluluğun üyesi olmaktan da onur duyuyorum. Aynı zamanda gururlu bir Slytherin'im.