Muggle Quidditch’inin Adı Değişiyor: Kararın Ardında Rowling’e Duyulan Öfke Olabilir

muggle quidditch adı Ouadball oldu

Muggle Quidditch sporunun adı değişiyor. Harry Potter serisinde yer alan ve kendine has kurallarıyla geniş bir hayran kitlesiyle gerçek dünyaya da uyarlanan Quidditch’in adı Quadball olacak.

Harry Potter dünyasında sular durulmuyor. Bir yandan birçok hayranı tatmin etmeyen Fantastik Canavarlar: Dumbledore’un Sırları filmi, diğer yandan J.K. Rowling’in tartışma yaratan açıklamaları derken şimdi de Muggle Quidditch’i gündeme geldi.

Büyücülük Dünyası’ndaki versiyonundan farklı olarak bir grup oyuncunun bacaklarının arasındaki sopalarla koştuğu ve sayı bulmaya çalıştığı Muggle Quidditch’i, dünya genelinde geniş bir kitleye ulaşmış durumda. Ragbi ve dodgeball oyunlarının karışımını andıran bu spor, yüz binlerce kişi tarafından oynanıyor.

Bizim de Fantastik Canavarlar olarak daha önce söyleşi gerçekleştirdiğimiz Ege Dementors ve ODTU Hippogriffs’ten de hatırlayabileceğiniz üzere, Muggle Quidditch’i birçok ülkede oynanan bir spor olarak biliniyor.

Muggle Quidditch Sporu Artık “Quadball” Olarak Anılacak

Harry Potter dünyasının ünlü sporunun adının değiştirilmese kararının ardında ise J.K. Rowling’in trans karşıtı açıklamalarının yer aldığı öne sürülüyor. İddialara göre Uluslararası Quidditch Birliği, İngiliz yazarla bağlarını koparmak istiyor.

Uluslararası Quidditch Birliği tarafından yapılan açıklamaya göre oyunun yeni adı Quadball olmuş durumda.

Değişiklik için Rowling’in trans karşıtı açıklamaları dışında gösterilen bir neden de “isim hakkı” problemi. Quidditch’in haklarının Warner Bros.’ta olması nedeniyle topluluk birçok sponsorluk anlaşmasını elinden kaçırıyor.

Kurumun yaptığı açıklama metninde şu ifadeler yer alıyor:

“Rowling, trans bireyleri, özellikle de trans kadınları hedef alan görüşleri giderek daha fazla paylaşıyor. Bu yorumlar, birçok hayranını ve her ikisi de transları açıkça destekleyen (Harry Potter oyuncuları) Daniel Radcliffe ve Emma Watson’ı ve başka oyuncuları rahatsız etti. Quadball cinsiyet eşitliği konusunda dünyadaki en ilerici spor, takımların sahada aynı cinsiyetten en fazla dört oyuncu bulundurmasını şart koşuyor.”

muggle quidditch adı Quadball

Quadball Sporunun Geleceği Parlak Bulunuyor

Açıklamada Quadball’un geleceğinin parlak olduğu ise şu sözlerle aktarılıyor:

“Quidditch’ten ilham alan spor, mütevazı başlangıçlar yapan diğer sporlar gibi büyümek istiyor. Tıpkı, bir oyuncak şirketinin tescilli markası olan Frizbi oyunundan doğan ve adını Ultimate olarak değiştiren spor gibi.”

İlk defa 2005 yılında oynanan, bugün ise 40’tan fazla ülkede takımları bulunan Muggle Quidditch’i, artık olarak anılacak.

Eski adıyla Muggle Quidditch sporu hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Siz bu değişiklik hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce kararın gerçek nedeni ne olabilir? Görüşlerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın!

Kaynak: Mlquadball, Diken

Forumdan Cevaplar!

Site Yorumları
5 Yorum

Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir