Adana Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin ilk uluslararası Quidditch turnuvasına ev sahipliği yaparak Quidditch sporunun ülkemizde yaygınlaşması için büyük bir adım attı!
Turnuvanın galibi ise ODTÜ Unicorns takımı oldu. 22-23 Ocak tarihlerinde Adana Büyükşehir Belediyesi İl Özel İdare Spor Sahası’nda düzenlenen turnuvada, Norveç ve Fransa takımlarıyla birlikte, Türkiye’den ODTÜ, Boğaziçi, Bilkent, Hacettepe, Uludağ ve Işık Üniversiteleri’nden olmak üzere 10 takım katıldı.
ODTÜ Unicorns‘un birinci olduğu turnuvada, Norveç Üniversitesi ikinci, ODTÜ Hippogriffs takımı üçüncü, Hacettepe Üniversitesi ise dördüncü oldu.
ODTÜ Quidditch Topluluğu‘nun Facebook üzerinden yaptıkları açıklamaya da göz atmakta fayda var:
Quidditch’te ODTÜ Etkisi
Geçtiğimiz haftasonu Adana’da düzenlenen Intergalaktik Kupası’nda topluluğumuza bağlı takımlar önemli başarılar elde ettiler.
10 takımın katıldığı turnuvada, METU Unicorns güçlü rakibi Norvegian Ridgebacks takımını eleyip kupanın sahibi olurken, ODTU Hippogriffs de bronz madalya ile turnuvayı sonlandırdı.
Turnuvanın sürprizlerinden biri de topluluğumuza bağlı Minicorns takımının 5. olarak teselli kupasını alması oldu.
Takımlarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.
Gelin Muggle Quidditch’i nasıl oynanırmış, kurallarına hep birlikte bakalım:
Harry Potter serisinde yer alan oyunun, gerçek dünyaya uyarlanmış adı Muggle Quidditch. Muggle, Harry Potter’da büyücülük becerileri olmayan kişilere deniyor. Takımda 4 farklı pozisyona sahip ve 7 oyuncu var. Her takım saha içerisinde en fazla 4 aynı cinsiyetten oyuncu bulundurabiliyor. Her takımın farklı uzunluklardan oluşan 3 çemberi var ve sporun amacı Quaffle adlı topu bu çemberlerden geçirerek sayı elde etmek. Her sayı 10 puan. Oyunda Quaffle, Bludger ve Snitch olmak üzere üç farklı top var. 3 tane olan Bludger’ın değdiği oyuncu, süpürgesinden düşmüş sayılıyor. Snitch, sahada serbestçe dolaşan ve yakalandığında, yakalayan tarafa 30 puan kazandıran ve maçın sonlanmasını sağlayan top. Snitch, snitch koşucusu diye adlandırılan sarı renk kıyafet giymiş birinin şortuna bağlanmış bir tenis topu. Snitch koşucusu oyuna 17. dakikada girer ve onu yakalamaya çalışan oyunculardan kaçmaya çalışır. Muggle Quidditch’te 1 tutucu, 3 kovalayıcı, 2 vurucu ve 1 arayıcı olmak üzer 4 farklı pozisyon var. Kovalayıcılar, Quaffle’ı alıp karşı takımın çemberlerinden geçirip sayı yaparken; tutucunun görevi karşı takım atağa çıktığında kendi çemberlerini korumak. Vurucu ise Bludger’a hakim olarak rakip oyunculara, bu topu çarptırarak onları süpürgelerinden düşürebilir. Bludger’ın isabet ettiği oyuncu oyundan düşer ve kendi çemberine değene kadar oyun dışı kalır. Arayıcı oyuna 18. dakikada girer ve tek amacı snitch koşucusundan, snitch’i rakip takımın arayıcısı yakalamadan yakalamaktır.
Bu heyecan verici sporun ülkemizde daha çok yaygınlaşması hepimizi mutlu ediyor. Şimdilerde pek çok üniversitede takımı kurulan Quidditch sporunun resmiyete döküleceği günleri hevesle bekliyoruz.
Ve elbette, kucak dolusu tebrikler ODTÜ Unicorns!
Kaynak: Hürriyet
Yorumlara bak
Snitch 30 değil 50 puan kazandırır ve biter.