Film uyarlaması kitapları kadar hayranlık uyandıran nadir serilerden biridir Harry Potter. Elbette filmler bizlere kitaplar kadar detaylı bir bakış açısı sergileme gücüne sahip değillerdir fakat buna rağmen Harry Potter filmlerinde -özellikle de Hogwarts’la ilgili- pek çok ilave detaya rastlamamız mümkün. Hepimizin içerisinde bir kez olsun gezmeyi oldukça isteyeceği Hogwarts‘ın, daha da büyülü bir mekan olarak beyaz perdeye taşınmasını sağlayan bu ilave detayların olması demek kitaplardaki her ayrıntının filmlerde yer bulduğu anlamına gelmiyor elbette.
Serinin tabiri caizse tuğla gibi kitaplarını en fazla iki buçuk saat sürebilecek bir filme tamı tamına aktarmak tabii ki mümkün değil. Yıllarca hayallerimizde tuğla tuğla inşa ettiğimiz Hogwarts’ın gerçeğe en yakın formu görebildiğimiz filmleri, eksikleriyle fazlalarıyla ele almanın vakti geldi de geçiyor o zaman. Mugglenet tarafından hazırlanan bu listedeki, filmlerde izleme imkanı bulduğumuz ve bulamadığımız beş ayrıntıyı bakalım siz önceden yakalayabilmiş miydiniz?
Hogwarts hayaletlerinin öğrenciler Noel için evlerine dönerken şarkı söylediği bu sahne, hem Hogwarts hayaletlerine biraz daha önem ve kişilik kazandırması açısından hem de filmin orijinal müziklerinden olan “Christmas at Hogwarts“ın ta kendisini içermesinden ötürü filme değer katıyor. Ayrıca oldukça da sevimli değil mi!
Anladığımız üzere Hogwarts’ın sihirli havasına korolarla katkıda bulunmak film yapımcılarına oldukça mantıklı gelen bir fikir olmuş. İyi ki de öyle olmuş çünkü Azkaban Tutsağı‘nda söyledikleri şarkının Machbet’ten alıntılar bulundurması bile yeterince etkileyiciyken, bu öğrenci korosu Hogwarts açısından başka bir öneme daha sahip. Filmin bu sahnesi sayesinde, Quidditch, -sonradan kapatılan- Düello kulübü, Dumbledore’un Ordusu ve Slug Kulübü dışında Hogwarts’ın nasıl sosyal olanaklar sunduğuna dair ipucu içermeyen kitaplara, başka ders dışı aktiviteler de olduğu fikri aşılanıyor.Yani öğrenci korosu ve daha bir sürü değişik ders dışı aktivitenin var olduğu imajı çizmek için beyaz erdenin gücü kullanılmış.
Yollarda pek de rastlayamayacağınız türden bir dikiz aynası süsü olan bu geveze ve alaycı sallanan kafa, Azkaban Tutsağı filminin hem Hızır Otobüs‘te geçen sahnelerinde hem de Hogsmeade’in en popüler mekanlarından Üç Süpürge’de karşımıza çıktı. Filmin gerilim dolu kısımlarından birine komedi unsuru katan ve yönetmen Alfonso Cuarón‘nun sanat anlayışını yansıtan bu kafa gerçekten de unutulmaz bir figürdü.
Melez Prens filminde karşımıza çıkan bu japon balığı hikayesi önemli olmasının ötesinde hüzünlü bir güzelliğe sahip. Suyun üzerinde salınan bir zambak çiçeğinin yavaşça batarak bir japon balığına dönüşmesi nefes kesici güzellikte bir büyü. Aynı zamanda Harry’nin -ve elbette bizlerin- pek az şey bildiği annesi hakkında nadide bilgiler içeren bu sahne, yaşlı iksir hocasının, değer verdiği ve kaybettiği eski öğrencisi için duyduğu kederi izleyiciye aktararak Slughorn‘un karakterini biraz olsun yumuşatıyor.
Ölüm Yadigarları 2. Kısım‘da insanların ve yaratıkların nasıl öldürülebileceğine dair gördüğümüz en çılgınca yöntemlerden biri patlatmaydı. Kitaplarda kesinlikle yer almayan bu “patlamalı ölüm” sahneleri tamamen sinematik kaygılarla filmlere eklenmiş olsalar bile ne tarz bir büyünün Nagini ve Voldemort’un patlayarak veya parçalanarak ölmesine neden olmuş olabileceğini merak etmeden duramıyoruz. Hatırlarsanız, Molly Weasley’nin öldürdüğü Bellatrix’de aynı şekilde yok olmuştu. Cidden, ne tarz bir büyü bu böyle ??!
Evet, filmlere gerçekten de kitaplarda olmayan bu kadar şey eklenmiş. Tabi ki bundan şikayetçi değiliz, Harry Potter evrenini genişletebilecek her bilgiyi sünger gibi emmeye hazırız. Asıl can sıkıcı olan kısım ise kitaplarda aklımızda kalan fakat beyaz perdede yakalayamadığımız detaylardı.
Film yapımcılarının Dobby’i, Sırlar Odası ve Ölüm Yadigarları Kısım 1 dışındaki tüm filmlerden kesip atmış olmaları gerçekten can sıkıcı bir durum. Kitaplarda Dobby komedi unsuru olmanın da ötesinde Harry’i en kritik anlarda destekleyen karakterlerden biriydi. Hayalleri için çok şey göze alan ve deli gibi çalışan bu küçük ama koca yürekli ev cininin karakter gelişimifilmlere aktarılmadığı için Ölüm Yadigarları Kısım 1’deki ölümü ne yazık ki yalnızca filmleri izleyen hayranlarda beklenen etkiyi yaratamadı.
Son filmde, Hogwarts geçirdiği değişimden sonra hareket eden merdivenlerine de veda etmek zorunda kaldı. Seri ve özellikle de Hogwarts için bu kadar ikonik olan bir unsurun son filmde ortadan kaldırılması gerçekten beklenmedikti. Bu belki de okulun işleyişinden sorumlu olan Snape ve Carrow kardeşlerin son filmde şatodan ayrılmasıyla ya da bizzat onlar tarafından büyünün bozulmuş olması ihtimaliyle alakalı olabilir. Sebebi ne olursa olsun hareket etmeyen merdivenler hiç şüphesiz önceki filmlerden alışık olduğumuz o büyülü Hogwarts havasına ters düşüyordu.
Hogwarts’taki ilginç ders dışı aktivitelerden biri olan Tüküren Bilye Takımı’nı iş üzerinde görmeyi gerçekten isterdik.
Zümrüdüanka Yoldaşlığı’nda Umbridge ve Profesör McGonagall arasındaki devasa tartışmalardan birini sinemada izleme fırsatımız olmadı. Harry’nin ileride ne olacağı hakkındaki bu tartışmada iki hoca karşı karşıya gelmişti. Bu sahne aynı zamanda Harry’nin Seherbaz olmayı istediğini ilk kez dile getirdiği sahneydi. McGonagall’ın bu konuda ne kadar destekleyici olduğunu okumak da ayrı bir keyifti.
Gerçekten filmlerdeki en büyük eksikliklerden biri de Peeves’n karakterinin neredeyse tamamen silinmesiydi. Kitaplardaki komedi unsurunun en sağlam temsilcisi olan bu haylaz hayaleti her filmde, birinci sınıflara su dolu balonlar fırlatırken ya da Mr. Filch’i sinir edecek şakalar yaparken dolu dolu görmek isterdik.
Kitaplardan filmlere fazlasıyla aktarılanlar ve üzücü bir şekilde unutulan detaylar listemiz bu şekildeydi. Peki sizin fazladan eklenen detaylardan unutamadıklarınız ya da eklenmeyen detaylardan “Keşke eklenseydi!” dedikleriniz var mıydı? Bizimle paylaşmayı unutmayın!
Yorumlara bak
Yıllar sonra filmler, kitaplara sadık şekilde tekrar çekilmeli, bazı filmler çok eksik ve kötü. Sırlar Odası filminin sonunda Lucius Malfoy'un Harry'e öldüren lanet yapmaya teşebbüs etmesi gibi saçmalıklar çok can sıkıcı.
ben daha çok game of thrones gibi kaliteli bir dizi olmasını daha çok isterim çünkü filmler süreleri bakımından mecburen kitaplara uymamak zorunda kalıyorlar.
Dizi değil de animasyon filmi olarak çok çok daha başarılı olabilirdi. Ayrıca çocukların büyümesi de dizginlenmiş olurdu :D
7. kitapta Dudley'nin Harry ile olan diyaloğu ve Düşünseli'nde gösterilmeyen anılar.
Off Valla ya o kısmın önemini seriyi 2. kez bitirince daha iyi anladım bi de Petunia( yanlı ş yazmış olabilirim) Teyze'nin ikilemde kalması yine aynı bölümde çok etkileyici olabilirdi.
kitaplarda çok ince detaylar var gerçekten de. Keşke gösterilseydi- mesela bill ve fleur un düğününde hermione nin ron yerine viktor krum ile dans etmesi beni çok üzmüştü
Hayır. Bill ve Fleur ün düğününde (kitapta) ron hermione ile dans ediyor, şekil deiştirmiş Harry ise masada Krum ile konuşuyor
yazdıklarının çoğu insanların zaten bildiği detaylar. hem filmde öyle ölseler bile kitapta nagini patlayarak ölmüyor.kafası kesilerek ölüyor.Bellatrix ölmüyor azkabanda çürüyor. voldemort normal bir insanmış gibi yere yıkılarak ölüyor.
Ludo Bagman'in de filmlerde olmasını isterdim.
Göldeki mürekkep balığı da filmlere eklense iyi olurdu