Liste

Harry Potter ve Felsefe Taşı Filminden 10 Gizli Detay

Harry Potter ve Felsefe Taşı filmi, kuşkusuz fantastik evrenleri beyaz perdeye taşımak konusunda öncü eserlerden birisi. Üstelik, Sağ Kalan Çocuk‘u sinemada bizlere ilk defa sunduğu için özel bir yere de sahip.

Ne olursa olsun, bu film sizin için de sihirli serinin başlangıç fişeğini ateşleyen şey olabilir. Harry Potter’ın sihirli dünyasının kapılarını mükemmel şekilde açan bu film gerçekten kalpleri ısıtan bir fantastik film olarak akıllara kazındı.

Muhteşem bir şekilde hikâyeyi sayfalardan kurtaran film, tanıdığımız ve sevdiğimiz karakterleri bize tanıtmıştır. Sihri insanların gözlerinin önüne sererken, hayranları her sahne ile muhteşem detaylar ve olağanüstü set ortamı sayesinde dehşete düşmüştür. Ancak, dikkat edilmesi gereken bu kadar detay olunca, bazı kişiler de bazı detayları kaçırmış olabilir. Orijinal filmde gözden kaçmış olabilecek pek çok zekice detay var. Ancak Screen Rant’ın hazırladığı bu listede sizler için kaçırmanızın muhtemel olduğu 10 detay var.

10. CGI ile karışık

İnsanların dikkat etmemiş olabileceği şeylerin başında, pek çok sahnede yedirilmiş olan CGI efektleri geliyor. Örneğin dağ trolünün olduğu anlarda CGI açıkça parlarken, diğerleri muhtemelen zayıf detaylarda saklı olduklarından gözden kaçmış olma ihtimalleri çok yüksek.

Quidditch maçı sırasında, çok da iyi görünmeyen pek çok CGI var. Bu anlarda, karakterler birer süpürgeye oturtularak çekim yapılmış ve kalecilerin manevraları gibi hareketlerdeki efektler bu nedenle çok zayıf kalmıştır. Daha öncesinde Neville süpürgesinde uçarken bir anlığına kendisi bile oldukça basit bir CGI karaktere dönüşüyor, neyse ki bu anlar kısa sürüyor.

9. Quidditch Başarısı

Quidditch, seride ilk tanıtılan şeylerden biri; kitaplarda büyük yer kapladığı gibi, filmlerde de başarılı bir şekilde hayata geçiriliyor. Harry’nin Neville’in Hatırlatmacasını yakalarken sunduğu yeteneğini de ilk fark eden Profesör McGonagall oluyor, elbette Quidditch yetenekleri konusunda dikkat kesilmesinin sebepleri var.

Çünkü kendisi de harika bir oyuncu! Filmin ilerleyen kısımlarında, Harry gerginken, onu babası, James’in harika bir oyuncu olduğunu gösteren eski bir Hogwarts ödülünün yanına götürürler. Herkes bu ödüle dikkat kesilmişken, hafif sağında duran ve McGonagall’ın da başarılı bir oyuncu olduğunu gösteren isme dikkat etmemiş olabilir. Aslında buradaki tek Paskalya yumurtası da bu değildir, aynı yerdeki R.J.H. King ile de filmin sanat yönetmeni olan John King’e ve bu filmde yaptığı işlere selam çakan bir referanstır.

8. Hatırlatıcı

Harry’nin Quidditch başarısında büyük rol oynayan Neville’in Hatırlatıcısından bahsetmişken, bu küçük küre ile ilgili hayranların dikkatinden kaçan bir şey daha var. Bu Hatırlatıcı ona Büyükannesi tarafından ilk gönderildiğinde, Neville ne unutmuş olduğunu hatırlayamamaktadır.

Ancak, bu sahne çok akıllıca çekilmiş ve arka plandaki diğer tüm öğrencilerin üzerinde cüppeleri olduğunu göstermektedir. Çoğu kişi bunun kanıksanmış bir arka plan olduğunu düşünse de, aslında Neville dışında herkesin siyah uzun cüppeler içinde olması ipucunun kendisidir.

7. “Olacakların habercisi”

Harry Potter serisi boyunca, “olacakların habercisi” konusu oldukça sık karşımıza çıkar ve aslında ilk olarak birinci filmden itibaren değinilen bir konudur. Filmin sonundaki ünlü satranç sahnesini herkes bilir, üçlü burada taşa ulaşabilmek için gerçek boyutlarda satranç oynamaktadır.

Ancak, filme yeterince odaklanmış durumdaysanız bu sahne sizin için sürpriz olmayacaktır. Aslında, daha önceki kısımlarda normal bir satranç tahtası ile Ron Weasley Harry’ye satranç oynamayı öğretirken aynı hamleleri yapar.

6. Büyücü Satrancı

Filmde Büyücü Satrancı sahnelerini izleyen çoğu hayranın fark etmediği bir detay var. Oyunda karakterler hamle yaptıkça ve birbirlerini yemeleri gerektikçe oldukça yıkıcı zararlara neden oldukları aşikar, hatta sonunda Ron yaralanıyor.

Ancak Profesör Quirrell’in bu aşamadan geçmek zorunda kaldığını hiç göremiyoruz. Oysa ki taşa ulaşabilmesi için geçmiş olması gerekiyor. Dolayısıyla, onu oynarken görmemiş olsak da tahtanın kenarlarında durmakta olan parçalanmış oyuncuları görmemiz daha önce oradan birinin daha geçtiğinin kanıtı niteliğinde.

5. Gerçek Bir Arayıcı

Hayranlarının yine dikkatinden kaçmış olabilecek Quidditch ile ilgili bir sahnede Harry Potter bu kez de oyundaki oyuncuların farklı rollerini öğrenmekte. Harry, takımın Arayıcısı olarak oraya getirilmiştir ve Oliver Wood onun takımdaki görevini açıklarken, altın Snitch’i çıkartır.

Bunu yaptığı sahnede, çoğu kişinin dikkatini çekmeyen çok küçük bir detay saklıdır. Snitch havalandığı anda, Harry çok hızlı bir şekilde gözleriyle onu takip eder, ancak Oliver o esnada tam aksi yönde bakıyor ve bir Arayıcı olmanın ne kadar zor olduğunu kanıtlıyordur.

4. Yeniden Çekimler

Yeniden çekilen sahneler o sahnede oynayan tüm oyuncular için işkence olabilir, ancak orijinal Harry Potter filminde “Felsefe Taşı” dedikleri her sahneyi bir kez de “Büyücünün Taşı” demek için çektiler. Çünkü US versiyonda bu şekilde geçiyor.

Filmin de adında kitaplara uygun olacak şekilde düzenleme yapılması gerektiği, bu sayede kafalarda karışıklık olmayacağına karar verilmişti ki bu oldukça mantıklı bir hamleydi. Bu nedenle UK ve Avrupa’da Felsefe Taşı, US’da ise Büyücünün Taşı olarak geçince oyuncular aynı sahneleri birer kez de Amerikan izleyiciler için çekmek zorunda kaldı.

3. Çocuk İşçi Kanunları

Filmler çekilirken üç ana karakter çocuk yaşlarda olduğundan, çocuk işçi çalıştırmaya yönelik bazı kanun maddeleri izlenmişti. Bu nedenle de film çekimleri olması gerekenden çok daha uzun sürdü, çünkü normalde sadece yetişkinlerden oluşan bir grup ile film çekebileceklerinden çok daha kısıtlı saatlerde çalışıyorlardı.

Kanunlara göre Daniel, Emma ve Rupert, bir günde maksimum dokuz saat sahada olabiliyorlardı. Ayrıca bu sürenin bir tam saatinde öğle arası ve her saat başı on beş dakika mola vermek zorunda kalıyorlardı, ki bu da beklediklerinden daha az çekim yapmalarına neden oluyordu.

2. Yeşil Gözler

Kitapları filme aktarırken yapılan en önemli değişikliklerin başında Harry Potter’ın gözleri geliyor. Kitaplarda gözleri yeşil, ancak filmlerde mavi. Bu çok önemli bir detay gibi görünmese de seri boyunca yeşil gözlerin ne kadar çok dile getirildiğini bildiğimizden önem kazanıyor.

Daniel Radcliffe’in gözleri mavi, aslında ilk plan ona kontak lens taktırıp filmleri kitaplara uygun şekilde yeşil gözlerle çekmek yönündeydi. Ancak, çekimlere başlandığında Radcliffe lenslere karşı alerjik reaksiyon gösterince onun konforunu bozmamak için filmlere mavi gözlerle devam etme kararı alındı.

1. Değişen Tabela

Harry Potter dünyası pek çok sihirli anla dolu ve bunların birçoğu da filmlerde açıkça vurgulanıyor. Ancak, Felsefe Taşı’nda gözlerden kaçmayan bir tanesi Hagrid ve Harry Potter’ın ilk kez Çatlak Kazan’a girdikleri sahne.

Binadan henüz uzak oldukları sahnede, tabela karartılmış durumda ve üzerindeki yazılar okunamıyor. Böylece Mugglelar içeride bir şey olup olmadığını bilmiyorlar, ancak Hagrid ve Harry tabelaya yaklaştığında yazılar görünür hale gelmeye başlıyor. Bunun temel sebebi tabelanın onların sihirsel varlığını algılayıp girmelerine izin vereceğinin bir kanıtı niteliğinde. Bu detay da pek çok kişinin gözünden kaçabilirken aslında filmleri bir sonraki seviyeye çıkartan ufak detaylardan sadece biri.

Sizler bu on maddeden kaçını filmi izlerken fark etmiştiniz? Ya da bunlar dışında fark ettiğiniz ufak detaylar var mı? Yorumlarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz!

* * *

* Harry Potter ve Felsefe Taşı’nı Milyonuncu Kez İzlerken Aklınıza Gelen 101 Düşünce

Dilek Yılmaz

1985 İzmit doğumluyum. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü mezunu, Kimya Yüksek Mühendisiyim. 10 yılı aşkın süredir İzmir’de yaşıyorum. Sihir Başlasın’da uzun süre yöneticilik ve site sahibeliği yaptım. Bunun dışında Sanal Hogwarts ve diğer birkaç oluşumda kısa süreli görevlerim oldu. Uzun yıllardır da Harry Potter’ın amatör çeviri gruplarında aktif yer alıyorum. ‘Okyanus’ nicki sanıyorum eski potterheadlere bir şeyler çağrıştıracaktır (: Harry Potter dünyası her zaman tüm dertlerimi unuttuğum, zihnimi yenilediğim bir sığınak benim için.