Bu hafta sizlere kara büyünün zirve noktalarından birisini anlatacağız! Kitaplarda ya da filmlerde adı geçmese de etkilerine yakından şahit olduğumuz, Çaresizlik Sıvısı ya da Zümrüt İksir olarak da bilinen sıvıyı takdim ediyoruz! Gelin detaylara hep birlikte bakalım.
Haftanın İksiri’nden herkese selamlar. Zümrüt İksir karşımıza Harry Potter ve Melez Prens’te, Harry ile Albus Dumbledore Hortkuluk avındayken çıktı. Kendisi çok küçükken götürüldüğü mağarada Tom Riddle oluşturduğu Hortkuluklardan bir tanesini saklayabileceğini düşünmüş ve Salazar Slytherin’e ait olan kolyeyi, bir diğer Hortkuluk’unu bu mağaraya koymuştur. Fakat elbette bu öyle, “Hadi şu mağaraya Cisimlenelim, iki dakika içeriye bakıp alıp çıkarız abi, ne olur yani?” kadar basit olmaz. Gerçi Harry ile Dumbledore bunun gibi bir şey yaptılar o kolyeyi elde edebilmek için ama işte bu noktada işin içine Çaresizlik Sıvısı ile birlikte Inferius’lar giriyor.
Bu mağaranın neden seçildiği akıllara takılabilir. Bu mağara Tom Riddle’ın yetimhanesi civarında yer alan bir mağara. Voldemort’un bu noktada aslında oldukça eskiye bağlı olduğu anlaşılabilir. Çocukken vakit geçirdiği, muhtemelen kara büyüde ve lanetlerde mükemmelleşmek amacıyla kurbanlarını getirdiği bir mağaraya kendinden bir parça koymak ne kadar akıl kârı bir iş, bu sizin takdiriniz. Mağara olası ziyaretçiler için birçok büyü ve lanet ile korunuyorken (mesela doğrudan mağara içerisine Cisimlenilemiyor. Ayrıca gölü geçmenin tek yolu ancak Riddle kadar büyük bir büyücünün çözebileceği bir büyü ile kayık çağırmak gibi) Hortkuluk’u son noktada kollayan çok zarif bir kalkan aslında. Hortkuluk’u Çaresizlik Sıvısı içerisine koymak bir nevi onu bulmak isteyen kişiye direkt olarak zarar vermek gibi. Zira bu sıvı Harry’nin sorusu üzerine Dumbledore’un sözleriyle şöyle anlatılabilir:
Emin değilim, ancak kan ya da cesetlerden daha endişe verici bir şey.
Harry Potter ve Melez Prens
Ayrıca Harry’nin Hortkuluk’un bu sıvı içerisinde olup olmadığıyla alakalı soruya da yaşlı kurt şöyle cevap vermiştir:
Ah, evet. Ama ona nasıl ulaşılacak? Bu iksire elle erişilemiyor. Kaybedilemiyor, aralanamıyor, kepçelenemiyor ve emilip çıkarılamıyor. Ayrıca Biçimi Değiştirilemiyor, Büyülenemiyor ya da başka herhangi bir şekilde doğası değiştirilemiyor.
Varabileceğim tek sonuç bu iksirin içilmesi gerektiği.
Harry Potter ve Melez Prens
Dumbledore’un yoktan var ettiği bir kristal kadeh yardımıyla bunun içilmesine gerektiğine hükmetmesi Harry’yi korkutsa da sonunda öğretmeni ve yoldaşı Dumbledore’a boyun eğmek zorunda kalmıştır.
İlk üç kadehin pek etkisi olmadığı sanılırken dördüncü kadehi içerken Dumbledore adeta içi yanıp kavrulurcasına acı çekmeye başlamıştır. Harry’nin Dumbledore’un emirlerine itaat ederek ona bu sıvıyı içirmeye devam etmesiyle acı katlanarak artmış, bir noktada Dumbledore’un, Harry’nin daha önce hiç şahit olmadığı kadar korkunç sesler çıkarmasına, çığlıklar içinde kalmasına sebep olmuştur. Bu iksirin etkisinin bir Ruh Emici öpücüğü gibi olduğu, kişinin en kötü anılarını tekrar tekrar tecrübe etmesine neden olduğu gibi fikirler ortada. Ben bu iksirin Affedilmez Lanetler arasında yer alan Cruciatus ile alakalı olduğunu düşünüyorum. İksir hazırlanırken bu türden bir etki yaratması istenmiş olabilir. Dumbledore’un bu sıvının içilmesi durumunda olabilecekler konusunda Harry’ye söylediklerini bir hatırlayalım. Burada Harry bu sıvının ölümcül bir etkisinin olabileceğini merak etmiştir:
Ah, o şekilde işleyeceğinden şüpheliyim, Lord Voldemort bu adaya ulaşan kişiyi öldürmek istemezdi…
… Affedersin, Harry, bu adaya ulaşan kişiyi hemen öldürmek istemezdi demeliydim.
Harry Potter ve Melez Prens
Dumbledore şöyle devam etmekte:
Hiç şüphesiz, bu iksir Hortkuluk’u almamı engelleyecek bir şekilde işleyecektir. Beni felç edebilir, buraya niçin geldiğimi unutmama sebep olabilir, dikkatimi dağıtacak kadar acı verebilir ya da beni başka bir şekilde aciz bırakabilir…
Harry Potter ve Melez Prens
Burada Dumbledore Hortkuluklar’ı, Lord Voldemort’un sadece kendisinin bildiğini sandığını ve bu mağarayı bulan kişinin neden ve nasıl buraya gelmiş olabileceğini sorgulamak amacıyla o kişiyi hemen öldürmek istemeyeceğinden bahsediyor. Lord Voldemort’un en çok kullandığı büyülerin Affedilmez Lanetler olduğunu biliyoruz. Burada da işkence lanetini kullanarak Hortkuluk’u almaya çalışan kişiye dayanılmaz ıstıraplar çektirebileceği pek uzak bir ihtimal değil bana kalırsa.
Ayrıca iksirin bu etkisini artırabilmek için yine basit bir yol ile savunmasını güçlendirmiş durumda Riddle. Hortkuluk’u barındıran Çaresizlik Sıvısı’na ulaşabilmek için geçilmesi gereken ceset dolu bir göl var. Bu gölü geçerken üstte bahsettiğim gibi bir kayık gerekiyor. Bu kayığın sadece bir yetişkin büyücü kabul ettiğini söyleyelim. Harry nasıl geçti diye hemen soracak okurlarımıza Harry’nin o zaman daha yetişkin bir büyücü olmadığını hatırlatalım.
Sıvı içildikten sonra kolye elde edildi belki ama Dumbledore dayanılmaz bir susuzluk çekmeye başladı ve yine Riddle’ın, bu noktada adına yaraşır bir bulmaca oluşturduğunu anlıyoruz. Tam bulmaca değil belki ama bu susuzluğu gidermek için mağara içerisinde büyüyle oluşturulan suyun kesinlikle içilememesi ve mecburen gölden su almak zorunda bırakılması şairane. Gölün, içerisinde iyi şeyler barındırmadığını söylemiştik. İçerisinde İnferius barındıran bu göl gerçekten iyi bir büyücü olmadıktan sonra ziyaretçilerini içeri çekebilecek kadar karanlık.
Bu boğucu ziyaret sonrası kolyenin sahte çıkmasıyla bahsi geçen mağaraya ilk gelenlerin Harry ile Albus olmadığını öğreniyoruz. Daha önce, çok uzun zaman önce Lord Voldemort bu mağarayı bu şekilde korumaya alırken savunma taktiklerinin işe yarayıp yaramadığını öğrenebilmek için Ölüm Yiyen’lerinden birinin ev cücesini yanında istemiş, bunun üzerine Regulus Black kendi ev cini Kreacher’ı efendisine yoldaş atamıştır. Karanlık Lord, bütün savunma hattını test ederken son noktada da iksiri Kreacher’a içirmiş ve onu etkisiz hale getirdiğini görmüştür. Bunun üzerine ev cinini orada ölüme terk ederek çekip gitmiştir. Lord Voldemort’un dahi bilmediği ise ev cinlerinin pek çok bilinmedik özelliğe sahip olabildiğidir. Kreacher mağaradan kendine has bir şekilde Cisimlenerek eve dönmüş ve mağarayla alakalı bütün detayları ve Lord Voldemort’un ona yaptıklarını efendisi Regulus’a anlatmıştır.
Bunların üzerine Regulus, Voldemort’a karşı büyük bir öfkeye kapılmış ve bu Hortkuluk’u yok ederek ona zarar vermek istemiştir. Kreacher ile birlikte mağaraya giden ve kolyeyi alan da Regulus Black’tir. O kolyeyi bir sahtesiyle değiştirmiştir. Regulus’un Lord Voldemort’a yazmış olduğu mektuba bir göz atalım:
Karanlık Lord’a
Biliyorum ki sen bunu okumadan çok önce ölmüş olacağım ama sırrını keşfedenin ben olduğumu bilmeni istiyorum. Gerçek Hortkuluk’u çaldım, elimden geldiğince çabuk yok etmeye niyetliyim. Denginle karşılaştığında bir kez daha ölümlü olacağın umuduyla, ölümle yüz yüze geliyorum.
R.A.B.
Regulus’un mağarada Hortkuluk’u çaldıktan sonra iksirin etkisiyle öldüğü ve Hortkuluk’u Kreacher ile yok edilmek üzere mağaradan çıkardığı gerçeği ilerleyen zamanlarda Harry tarafından da keşfedilmiştir. Görüldüğü üzere Çaresizlik İksiri içen kişiyi güçsüz, savunmasız bırakan, kendini ölüme götüreceğini bile bile gölden su içmeye zorlayan bir iksir.
Dumbledore’un iksiri içtikten sonra acı çekmesine neden olan ve kendisinin cezalandırılmasını haykırdığı anıların Grindelwald ile yaptıkları düello anı olabileceği söylenmektedir. Fakat Dumbledore bunu acı çekerken dahi söylemez. Başka bir anı ya da çektiği acıya istinaden bu şekilde bağırması da olasılıklar arasındadır.
Bu hafta sizlerle oldukça can sıkıcı ama bir o kadar da tehlikeli Zümrüt İksir’i paylaştık. İlerleyen haftalarda merak ettiğiniz iksirleri yorumlarda belirtmenizi diler, herkese şimdiden iyi bir hafta sonu ile mutlu bayramlar dilerim.
Yorumlara bak
Dumbledore iksiri içerken gördüğü anılar Ariana'nin ölümü.
Ölüm Yadigarları 2 de dumbledore'un elindeki laneti durdurmak için Snape'in yaptığı iksiri merak etmişimdir hep
Mükemmel olmuş.
Peki neden iksiri içmek yerine kadehe doldurup göle veya yere dökmemişler neyse yine de teşekkür ederim
Çünkü iksir içilmeden azalmıyor
Dumbledore gibi bir büyücüyü o hale sokan iksir, 18 yaşındaki Regulus'a verebileceği etkiyi 5 saniyeden fazla düşünmek ağlamama yetiyor.
Güzel yazıydı bir okuyuşta bitti. Teşekkürler. Siteniz gerçekten çok güzel.