Düşünseli

J.K. Rowling, 9 Yaşında Lösemiden Hayatını Yitiren Kızı Ateş Kadehi ile Yaşatıyor

Harry Potter serisinin popülerliğinin altında yatan şeylerden birisi de satır arasında pek çok detay ve gizem barındırıyor olması. Bizler için basit birkaç kelime aslında bir kişinin gerçek hayat hikâyesini anlatıyor olabilir. J.K. Rowling tarafından lösemi hastası küçük kız için gösterilen bu incelik de onlardan birisi. Bu hikâye yüzünüze buruk bir gülümseme getirebilir.

Harry Potter ve Ateş Kadehi 2000 yılında yayımlanmadan önce seri çoktan harika başarılara imza atmıştı. Ancak Ateş Kadehi Amazon.com ön siparişlerde bir rekor satışa ulaşmıştı.

Serinin popülaritesi alıp başını gitmişken Harry Potter her türden hayran kazanmaya devam ediyordu. Bunlar arasında Natalie McDonald adında 9 yaşındaki Torontolu bir kız da vardı. Bu küçük kız yeni çıkacak kitapta neler olacağını oldukça merak ediyordu. Ancak bunun tek sebebi ne yazık ki yaşadığı sabırsızlık değildi. McDonald ölümcül bir hastalık olan lösemiye sahipti ve ailesi Ateş Kadehi raflardaki yerini almadan önce kızlarının yaşamını yitireceğinden neredeyse emindi.

Bir aile dostları olan Annie Kidder, Potter serisinin yayımcısına gidip kendilerinden J.K. Rowling’e bir mektup ya da faks iletip iletemeyeceklerini sordu. Kidder’ın talebi basitti: Ölmekte olan bu kıza dünyanın geri kalanının neredeyse bir yıl sonra okuyabileceği Ateş Kadehi’nden bir önizleme verilmesiydi. Çünkü Potter hikâyeleri bu lösemi içinde Natalie’nin nefes alabildiği tek şeydi ve kendisi maceranın tadını çıkartabilecek kadar uzun yaşayamayacaktı.

J.K. Rowling, Natalie McDonald’ın Anısı Harry Potter Kitaplarında Yaşatıyor

J.K. Rowling, kendisine talep geldiğinde bir seyahatteydi ve Natalie’nin annesini 4 Ağustos 1999 tarihinde bir e-posta ile yanıtladı. Yani kitabın çıkışına henüz 11 ay vardı. Bu e-postada Hary Potter ve Ateş Kadehi’ndeki ana karakterlerin kaderleri tek tek detaylandırılarak anlatılmıştı. Ancak ne yazık ki Natalie söz konusu e-posta gelmeden bir gün önce yaşamını yitirmişti.

Bütün bunlara rağmen Natalie’nin annesi Valerie ile Rowling o günden sonra arkadaş oldu. Rowling kendi adına Natalie’nin anısını onurlandırdı. Genç kızın ölümünden on bir ay sonra yayımlanan Ateş Kadehi’nin 159. sayfasında (YKY Yayınları Türkçe çevirisinde ise 213. sayfa), Natalie McDonald adındaki genç bir cadı Hogwarts’a yeni katılıyor ve Seçmen Şapka’yı giyerek Gryffindor Binası’na seçiliyordu.

Harry Potter serisi dünyadaki birçok çocuğa hayal kurma şansı tanıdı. Bugün hâlâ pek çoğumuz hiçbir zaman gelmeyeceğini bildiğimiz ancak beklemekten de vazgeçmediğimiz Hogwarts kabul mektubunu düşlüyoruz. Umarız Natalie çok daha mutlu olacağı bir yerde uyanmış ve kendi sihirli macerasını yaşıyordur.

Sizler de bu konu hakkındaki hislerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.

* * *

* Bilime Kulak Verin: Harry Potter Okuyan Çocuklar Daha İyi Birer İnsan Oluyor!

Kaynak: Mental Floss

Dilek Yılmaz

1985 İzmit doğumluyum. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü mezunu, Kimya Yüksek Mühendisiyim. 10 yılı aşkın süredir İzmir’de yaşıyorum. Sihir Başlasın’da uzun süre yöneticilik ve site sahibeliği yaptım. Bunun dışında Sanal Hogwarts ve diğer birkaç oluşumda kısa süreli görevlerim oldu. Uzun yıllardır da Harry Potter’ın amatör çeviri gruplarında aktif yer alıyorum. ‘Okyanus’ nicki sanıyorum eski potterheadlere bir şeyler çağrıştıracaktır (: Harry Potter dünyası her zaman tüm dertlerimi unuttuğum, zihnimi yenilediğim bir sığınak benim için.

Yorumlara bak

  • Merhaba , yazınızı içtenlikle ve çok severek okudum , hiç bilmiyordum böyle bir gerçeği , bizimle paylaştığıniz için çok teşekkürler. Ancak yazıyı okuduktan sonra baktım ki Natalie McDonald ismi 167. sayfada geçiyor. Belki benimki yeni basimlardan olduğu içindir bilemiyorum bu gerçeği görmek üzdü beni umarım kitapta kısaltma falan yapılmamıstir büyük bir değişiklik söz konusu cunku. Tekrar teşekkür ederim.

  • bu üzücü gerçeği okuduktan sonra o sayfadaki ismi aradım ve buldum. JK. Rowling'in yollaması çok iyi bir şey ve şuan çoğu insan bunu yapmaz

  • Yaa, okuyunca çok üzüldüm:( Bende 2001 İngilizce baskısı var, ama o sayfaya baktığımda kızın ismi yoktu. Lütfen İngilizce baskısında da gerçekte hangi sayfada olduğunu yazın:)

  • İnanmadım ben ama J.K. Rowling yapmadı demiyorum zaten bende ateş kadehi kitabı olmadığı için bakamıyorum bu yüzden inanmadım

  • aslında bu bir gerçek. ve ben internetten izledim burdada okuyorum,çok
    üzücü.
    -Ben Muggle'ım

  • bundan sonra da Harry Potter'a ya da J.K. Rowling'e laf söyleyen olursa evini basarım valla.