Kategoriler: ListePottermore

New York’a Fantastik Canavarlar’ın Gözünden Bakalım!

Pottermore sitesi, Fantastik Canavarlar filminin geçtiği New York’a ve bazı sahnelere ev sahipliği yapmış büyülü mekanları inceliyor. Haydi, bu büyük tura hep beraber katılalım!

Fantastik Canavarlar filmi bizlere, büyülü dünyanın hiç uyumayan şehre gizlice yuvalandığını gösterdi. Gelin, “Büyük Elma”ya bir de Fantastik Canavarlar gözü ile bakalım.

New York kesinlikle görülmesi gereken bir harika ancak yukarılara bakarken – dikkat edin – boynunuzu incitmeyin. Fantastik Canavarlar filmi için seçilen şehir kesinlikle en uygun tercih.

Film 1920’lerde geçse bile, o zamanların etkileyici ruhu hala şehirde hissedilebiliyor ve mimari güzellik şehrin her kısmında sizleri sarıp sarmalıyor. New York’u tekrar keşfetmek için çıktığımız bu gezide, görkemli binaların ve geçmiş zamanların ruhu bizi adım adım takip edip Fantastik Canavarlar’ın o gizemli ve estetik havasını anlamamıza yardımcı oldu.

Tur sırasında gördüğümüz birkaç fantastik eseri yapacağınız gezinize yardımcı olması açısından sizlerle paylaşıyoruz.

1. Writer’s House: Tina ve Queenie’nin Dairesi

Fantastik Canavarlar’da, Tina ve Queenie’nin evi olan bu mekan, 1920’lerin tarzını ve dönemin havasını tam olarak yansıtıyor. İlk olarak 1881’de inşa edilen bu yer, William Waldorf ve III. Jacob Astor Kardeşler tarafından bir matbaa olarak kullanılmış. 1940’larda komünizme yakınlığı ile bilinen The Daily Worker gazetesine ev sahipliği yapan mekanın geçmişi hayli ilginç. İkinci Dünya Savaşı sırasında yükselen komünizm dalgası ile beraber mekanın sürekli FBI takibi altında olduğunu da belirtelim.

Konum: 21 Batı 26. Cadde

2. Flatiron Binası

1920’lerin New York’unun ikonik yapılarından biri ve belki de şehrin siluetinin değişmesindeki mihenk taşı Flatiron Binası.

1902 yılında mimar Daniel Burnham tarafından yaratılan bina, son derece farklı üçgen şekli ile Beşinci Bulvar ve Broadway arasında kendine yer bulmuş. Bu haliyle son derece büyülü görünen bu bina bizlere Grimmauld Meydanı 12 Numara’yı hatırlatıyor.

Konum: 5. Bulvar 175 Numara

3. New York Ulusal Bankası: Burnuk’un Sığınağı

Filmde “Steen Ulusal Bankası” olarak geçen bu yer bir zamanlar New York Bölgesi – Ulusal Bankası olarak biliniyordu. Kendi dükkanı için kredi almaya giden Newt, buradan çıktığı andan itibaren hayatı değişiyor ve “Mr. English Guy” haline geliyordu.  Bunların ötesinde, son derece sıkı korunan ve güvenli olması gereken bir yere sızmış Burnuk’u gören Newt ile karşılaşıyorduk. Müthiş derece karmaşık bir yapıya sahip olan bina tam da Burnuk’un gezmek isteyeceği yerler arasında.

Neoklasik tarzda inşa edilen yapıyı, 1907 yılında Rudolp L. Daus tasarlamış ve bina 1920 yılına kadar banka olarak hizmet vermişti. Günümüzde ise, birçok insana ev sahipliği yapan bir rezidans olarak hayatına devam ediyor. Burnuk bu işe çok üzülürdü herhalde.

Konum: 8. Bulvar 14. Sokak

4. Woolworth Binası: MACUSA

New York’un merkezinde yer alan bina, şehrin en etkileyicileri arasında olmaya devam ediyor. Yenilikçi bir mimar olan Cass Gilbert tarafından tasarlanan ve 1913 yılında inşa edilen bu gökdelen, bir zamanlar şehrin en uzun binasıydı. Adını binanın sahibinden multi milyoner Frank W Woolworth’den alıyor.

Woolworth şirketlerinin merkez binası olan bina, filmde MACUSA, Birleşik Devletler Büyü Kongresinin merkezi olarak karşımıza çıkıyor. Woolworth binası, J.K. Rowling tarafından hem No-Maj’lere hem de doğru büyülü kod ile ulaşılabilen MACUSA’ya ev sahipliği yapabilecek kadar ihtişamlı olarak tanımlanıyor.  Binanın ön yüzünde bulunan baykuş oymaları, işaretleri okuyabilen büyücüler için giriş kapısını temsil ediyor. Gerçekte ise bu oymalar ve süslemeler, neo-gotik tarzda eserler üreten Gilbert tarafından hayata getirilmiş.

Konum: Broadway, 223 Numara

5. 124 Old Rabbit Club: The Blind  Pig

Fantastik Canavarlar filmindeki en gizemli, tarz sahibi, sırlarla dolu olan ve bir cincüce olan Gnarlak tarafından işletilen, gizlice içkinin satıldığı The Blind Pig barı sırada. Aslında “Blind Pig” tabiri, o dönemde gizlice içkinin satıldığı tüm yerler için kullanılan bir adlandırma.

1920’lerde Amerika’da uygulanan içki yasağı sebebiyle, şehrin her tarafında bu tarz gizli barlar ortaya çıkmaya başlamıştı ve birçoğu ünlü gangster Al Capone tarafından işletiliyordu. O dönemin havasına girmek için, gerçek bir bar olan “Old Rabbit Club”’ı ziyaret ettik ve isminden de anlaşılacağı üzere barın orijinal hayvan teması hala korunuyor. İçeri girebilmek için, o dönemlerden kalma, bir ıslık çalmanız gerekiyor. İçeride jazz söyleyen birkaç cincüce olduğundan şüphelendik açıkçası!

Konum: 124 Macdougal Sokağı

Fırsatınız olur da yolunuz New York’a düşerse, Fantastik Canavarlar filmine ev sahipliği yapan bu harika mekanları mutlaka gezin. New York’un filme yansımasını nasıl buldunuz? Düşüncelerinizi ve sizi etkileyen yerleri bizimle paylaşmayı da unutmayın.

 

Emrehan Kılıç

1987 Ankara doğumluyum. Yüzüklerin Efendisi ve Harry Potter kutsalımdır. Fantastik kurgular hakkında okumayı, tartışmayı ve araştırmayı severim. Nadir bulunan fantastik serileri toplamak en büyük hobimdir. Harry Potter ile 1999 yılında tanıştım sanıyorum, daha birinci kitabı okumamışken Sırlar Odası hediye olarak gelmişti. O günden beri Hogwarts mektubumu bekliyorum.

Yorumlara bak

  • New York tabi ki çok güzel bir şehir ama büyücü evine gelmiş olan İngiltere dururken New York'un sihri tam olarak yansıtamadığını düşünüyorum ben.