Liste

Hakkında Daha Fazla Şey Öğrenmek İstediğimiz 4 Harry Potter Büyüsü

Harry Potter evreninin her ne kadar ayrıntılı tasarlanmış olduğunu düşünsek de aklımızda hâlâ soru işareti bırakan birkaç noktası var. Bazı nesnelerin ve büyülerin gizemleri henüz yanıtlanmış değil. Belki de hiçbir zaman cevap bulamayacağımız sorularla donatılmış, Pottermore’un hazırladığı bu listeye birlikte göz atalım.

Obscuriallerden Seçmen Şapka’ya ve uçabilmek için olan büyülere kadar işte gizemini koruyan tuhaf büyülere bir bakış.

Büyücü Dünyası’nda ünlü olmuş ve çok yerleşmiş bazı büyüler vardır. Örneğin, Expelliarmus’un ne demek olduğunu ve ne işe yaradığını hepimiz biliyoruz. Aynı şey, Havaya Yükseltme Büyüsü  (Wingardium Leviosa) ya da korkulan Öldüren Lanet (Avada Kedavra) için de söylenebilir. Ama ara sıra herkesçe bilinmeyen büyülere bir bakış atabiliyoruz; çok nadir olan detaylı açıklanmayan ama gizemini çözmeye bayılacağımız tuhaf büyülere anlık bir bakış… İşte akla gelen birkaçı:

1. Sezgili Nesneler

Bir nesnenin kendi kendine düşünüp konuşabilmesini sağlamak için ne kadar büyü gerekir? Hogwarts’ın Seçmen Şapka, Kabul Mürekkebi ya da Kabul Kitabı gibi antika oluşumlarını düşünün. Bu bilinçli nesneler yıllardır Hogwarts’taydı ve öğrenciler hakkında gerçek kararlar vermelerine güveniliyorlar. Peki, bir nesnenin etrafının “farkında” olması için ne tür bir büyü yapılır? Eğer öyle bir büyü varsa. Arthur Weasley’nin uçan Ford Anglia’sı bile Harry Potter ve Ron Weasley onu Şamarcı Söğüt’e çarptıktan sonra bir kişilik geliştirmiş gibiydi ve Arthur’un yaptığı tek şey, araba uçsun diye üzerinde oynamalar yapmasıydı.

Çapulcu Haritası da canlanma becerisine sahipti: Severus Snape’in dış görünüşünü ayırt edebildi ve ona göre zekice aşağılamalar sıraladı. Peki ama bir parça parşömene nasıl Hogwarts’taki yaşayan her bir insanın konumunu belirlemesini öğretip eğlenceli iğnemeler yapmasını söyleyebilirsiniz? Özellikle de haritanın dört ergen tarafından yaratıldığı düşünülürse… Böyle bir şey için ileri seviye büyü bilgisi sahip olunsa gerek.

Cevaplar, büyülü portrelerin nasıl yapıldığında yatıyor gibi. Portreleri yapılması için poz veren büyücüler, tabloyla vakit geçirmeleri için teşvik edilir böylece tablo, kişinin kişilik özelliklerini kopyalar. Belki de bir şeyin daha “canlı” olabilmesi için gereken tek şey, büyücünün varlığıdır. Ya da belki de büyünün kendisi doğasından dolayı sezgili bir şeydir.

2. Uçmak

Evet evet, biliyoruz ki büyücüler süpürgeleri olduğundan –ya da daha aşırı durumlarda Hipogrifleri- istedikleri zaman uçabiliyorlar. Ama ayrıca çok nadir durumlarda olsa da büyücüler -ilk olarak Ölüm Yadigarları’nda Voldemort’un ve sonradan da Severus Snape’in yaptığı gibi – kendi başlarına, nesnelerden yardım görmeden uçabilirler.

Bunu nasıl yaptıkları bilinmiyor olsa da biliyoruz ki bazı şeyleri havalandırmak için büyüler mevcut –Havaya Yükseltme Büyüsü ya da Snape’in kendi yazdığı büyü Levicorpus. Ama destek olmadan, gerçek anlamda uçabilmek çok daha güçlü bir büyü türü, hatta muhtemelen Karanlık. Profesör McGonagall’ın da gözlemlediği gibi; büyüde o kadar yetenekli olup muhtemelen büyüyü de kendisi keşfeden Lord Voldemort’tan  “birkaç hile” öğrenmiş olabilecek Snape, uçarken “yarasa gibi” şeklinde tasvir edilmişti

Uçmanın sırlarını onunla birlikte ölüp ölmediğini kimse bilmiyor. Ama kendi kendilerine öğrenmeye çalışan birkaç büyücü tahmin edebiliriz.

3. Obscurialler

Fantastik Canavarlar Nelerdir Nerede Bulunurlar’da (2016) çok karanlık bir şekilde açığa çıkan, büyülü  bir hastalık tarzı bir şey öğrendik. Temelde bir Obscurus, büyülerini bastırmaya çalışan büyücülerde patlak veren, yoğun ve korkunç bir enerjidir. Genellikle bir Obscrial, karanlık, kontrol etmesi zor bir güce dönüştüğünden genç yaştayken ölür. Şu ana kadar tanıştığımız tek Obscrial Credence olduğundan, bu dünyadışı bozukluk hakkında daha fazla şey öğrenmek ve Credence’ın bu rahatsızlıkla uzun bir süre için nasıl başa çıkacağını görmek için can atıyoruz.

Bu listedeki diğer başlıkların aksine Credence hakkında aradığımız cevaplara ulaşmak oldukça olası. Sadece sabırlı olmamız gerekiyor.

4. Hortkuluklar

Hortkuluklar hakkında her şeyi bildiğimizi düşünebilirsiniz elbette. Özellikle de yok oluşlarına adanan koca bir kitap olduğu düşünülürse, Büyücü Dünyası’nın sunabileceği en kötü şöhretiyle bilenen kara büyüye oldukça aşinayız.

Ancak bu tamamen doğru değil. Bir Hortkuluk’un ne olduğunu biliyor olabiliriz (ölümsüzlüğe ulaşmak adına ruhunun bir parçasını bir nesnenin içine saklamak demek) ama yaratmak için ne tarz bir büyünün gerekli olduğunu bilmiyoruz. Tabi ki yaratma süreci, sadece seslice söylenmesi “çok korkunç” ve “yapılması gereken bir dizi şey” olan bir büyü olduğunu söyleyen J.K. Rowling tarafından bilerek gizlendi.

Ruh bölme sürecinin cinayet (Horace Slughorn’dan alıntılamak gerekirse “şeytanın en önemli eylemi”) içerdiği düşünülürse, o ruhu bir nesneye bağlamayı gerektirecek sapkın şeyi ancak hayal edebiliriz. Belki de bazı şeylerin bilinmezliğe bırakılması en iyisidir…

Sizi merakta bırakan başka ne tür Harry Potter büyüsü var? Sizce J.K. Rowling bu soruları bir gün yanıtlar mı? Düşüncelerinizi paylaşmayı unutmayın!

Dilara Uysal

1998 Aralık ayında doğdum. Ankara Üniversitesi'nde İngiliz Dili ve Edebiyatı okuyorum. Kitapların yanı sıra en sevdiğim şey kendin yap projeleriyle uğraşmak. Kendimi bildim bileli de Harry Potter yaşamımın bir şekilde parçası oldu. Okuduğum bölüm, etrafımdaki arkadaşlarım... Hayatımın her yerinde izlerini taşıyor. Böyle bir topluluğun üyesi olmaktan da onur duyuyorum. Aynı zamanda gururlu bir Slytherin'im.