Kategoriler: Teoriler

Dev Tartışma: Sirius Black İkiyüzlünün Teki miydi?!

Başlığımız biraz sert gibi ama bugünkü yazımızda sizlere Mugglenet sitesinde Sirius Black’in karakteriyle alakalı yapılmış bir analizi ve teoriyi sunuyoruz.

Sirius Black, Harry Potter serisindeki en çarpıtılmış karakterlerden birisiydi. En yakın dostunun ölümüyle yıkılmış, Azkaban’da geçirdiği 12 sene içinde de yolunu kaybetmişti. Aynı zamanda bir riyakârdı.

J.K. Rowling’in sözleriyle:

Sirius muazzam felsefik düşüncelere dair öğütler verse de onlara pek uyduğu söylenemez. Misal, “Ateş Kadehi”nde eğer bir insanın nasıl biri olduğunu öğrenmek istiyorsan “ona denk kişilere değil ondan daha alt kademedeki kişilere davranışlarına” bakman gerektiğini söylüyor. Ama Sirius kendisine miras kalan ev cini Kreacher’dan nefret ediyor ve ona aşağılayıcı şekilde davranıyor. Benzer şekilde aslında kimsenin tamamen kötü ya da tamamen iyi olmayacağını söylerken Snape’e davranışlarına bakılırsa onun iyi vasıflar kazanamayacağı fikrine sahip.

Sirius’un kendi davranışlarına ters düşen ama kendi felsefesi çevresinde yüksek sesle belirtmekten çekinmediği başka önemli noktalarda var.

Bariz olanlarından bir tanesi çalkantılı beşinci kitapta Harry’ye “başını belaya sokma” tavsiyesi. İyi bir tavsiye aslında bu ancak Sirius kendisi bu tavsiyeye uymayıp, kendisini Ölüm Yiyenler’den birinin rahatlıkla görebileceği yerlerde köpeğe dönüşüyor ki bir tanesi de görüyor zaten.

Ama iki nokta var ki Sirius’un riyakârlığı bu noktalarda ona duyulan sempatiyi azaltıyor.

Sirius’un ikiyüzlü oluşunun ilk ortaya çıktığı an aralarındaki “muhbirin” Peter Pettigrew değil Remus Lupin olduğunu düşündüğü andı. Remus’tan şüphe etmek için hangi sebepleri vardı ki? Bana kalırsa bu Remus’un kurtadam oluşuyla alakalıydı.

Eğer durum buysa, sürekli ailesinin bağnazca Muggle doğanları yaftalama geleneğinden kurtulmak için çabalayan Sirius’ta Remus’u kurt adam olmasından ötürü yaftalamış demektir.

Diğer nokta ise şu cümlelerle bağlantılı:

O HALDE ÖLSEYDİN! DOSTLARINA İHANET EDECEĞİNE ÖLSEYDİN, BİZ SENİN İÇİN BUNU YAPARDIK!

Harry Potter ve Azkaban Tutsağı

İşte bu cümleler Sirius’un karakterinin özünü yansıtmakta. Azkaban Tutsağı’nda ortaya çıkan gerçekler sonrasında sadakati sorgulanamazdı.

Ama Sirius, Peter Voldemort’un safına geçmeden çok evvel dostlarına ihanet eden ilk Çapulcu’ydu. Şamarcı Söğüt’ün altındaki tünele nasıl gireceğini Snape’e söyleyerek ve ona muhtemelen ölümcül bir şaka yaparak. Seneler sonra bile hala Sirius bunun “Snape’in işine yaradığına” inanıyordu.

Remus Lupin’i hiç düşünmemişti halbuki.

Eğer Snape o gece, Remus ile onun kurtadam halinde karşılaşsaydı ve Remus onu ısırsa ya da daha kötüsü öldürseydi sonuçları tahmin etmek zor olmazdı. Remus okuldan atılır, muhtemelen hapsedilirdi, kurtadamlığının gelecek nesillere de geçeceği gerçeğiyle edineceği psikolojik yaralar da bunun cabası. Ama Sirius bunların hiçbirini düşünmedi, eğer 16 yaşındaki Sirius’un planı işleseydi çok acı bir ihanet olacaktı. Sirius’un Pettigrew’a karşı bu kendini beğenmiş halleri ile kötü davranışları, bu anlatılanlar ışığında pek de sempatik gelmiyor.

Sirius Black ilk bakışta sadakatin simgesi gibi duruyor fakat biraz işin özüne bakıldığında tüm seri boyunca gördüğümüz ahlaken en belirsiz karakterlerden birisi.

Siz Sirius’un riyakâr olup olmadığı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Caner Çakmak

Uludağ’da uzun dönem elektronik mühendisliğini bitirdim. Harry ve onun harika arkadaşlarıyla tanışmam o zamanlar çok yakın bir arkadaşımın beni evime kadar almaya gelip sinemaya zorla götürmesiyle olmuştu. İlk sinema deneyimim... Çok sevmiş ve etkilenmiştim. Bu büyülü dünyadaki bilinmeyenleri ve yeni haberleri dilimize kazandırarak küçük bir katkım olsun istiyorum.

Yorumlara bak

  • Kreacher'a kotu davranmasının sebebi ona agilesinden yadıgar kalmıs olması ki sirius ona ailesini hatırlatan her şeyden tiksinir. Verdiğin diğer orneklerde evet sirius biraz belkide cok fazla vurdum duymaz ve sonuclarini düşünmeden hareket ediyor harrye dıkkat etmesını soyluyor cunku harryi çok fazla seviyor (ona jamesi hatırlattıgı ıcın ) . Ayrıca sirius sevdigi insanlar için kendinini seve seve feda eder ornegin sırtutucu olarak kendini önermesi gibi . Snape olayı yine sonuçlarını düşünmeden hareket ettiği bir olay .
    Gelelim siriusun lupinden şüphelenmesine lupin sessiz sakin ve içine kapanık bir karakterdi ve o donem hakkında elimizde fazla bir bilgi yok belki kurtadamlardan hoslanmıyo alabılır ama belkıde lupının suphelı davranıslar sergıledıgıne tanık olmuştur . Karakter hakkında kesin bilgiyi sadece J.K.rowlingden alabiliriz :D

  • çok anlamsız bence ..tek cevaplanacak nokta lupin ile alakalı bence haini o olarak görmesinin nedeni peter'ın onlara ihanet edip bunu saklayamayacağı düşüncesidir... diğer çıkarımlara cvp verme gereksinimi bile duymuyorum

  • Kitap çoklu bakış açısından yazılmadığından her şeyi bilemesek de zorlama olduğunu düşünüyorum. Sirius'un biraz vurdumduymaz olduğunu kabul etmek lazım, kendi hayatında bazı şeyleri düşünmeden yapmış olabilir ama bu onu iki yüzlü yapmaz.

  • Katılmıyorum ama kurtadam fikrine özellikle katılmıyorum ki sirius lupin sırf kurt adam olduğu için ondan şüphelenecek biri değil ki zaten öyle biri olsaydı en başta lupin ile arkadaş olup hatta daha ileri giderek geleceğini riske atıp animagus olmazdı (hem bakanlık dışı olduğu için hem de ters gitme ihtimali çok fazla olduğu için) onun yerine lupinin okuldan atılması için uğraşırdı eminim ki o dönemde kendince haklı sebepleri vardır. Ev cini olayı da sırf kendinden alt bir yaratık olduğu için değil sevmediği için kötü davranıyordu gayet doğal sırf bizden alt veya üst diye herkesi sevmek ve iyi davranmak zorunda değiliz. Ki aynı şey snape için de geçerli cocuklugunuzdan beri sevmediğiniz bi insanla bi anda sıkı fıkı olamazsınız. Yani kısaca SIRIUS INSANDI. gercekten serideki en insan karakterdi felsefik düşünmesi, zeki, cesur olması onu olağanüstü biri yapmaz o da hepimiz gibi insandı ve yaptıkları da gayet doğaldı. Dumbledore, Voldemort gibi olağanüstü karakterlerden değildi bu yüzden de riyakarlik yakıştırması cok üzücü

  • "Siz Sirius’un bir riyakârlığı hakkında ne düşünüyor musunuz?"
    Çeviriye biraz daha dikkat eder misiniz?

    • Dikkatiniz için teşekkür ederiz. Yazıyı son kez düzenlerken cümleler kaymış ve birbirine girmiş. Hemen düzelttik.

  • Başını belaya sokmasının riyakarlıkla alakalı olduğunu düşünmüyorum. O da Harry ve James gibi kanı kaynayan bir tip. Ama bazı konularda acımasız oluşu beni de etkilemişti küçükken. Çünkü çapulcular Harry olduğu gibi bizim için de kahraman. Ama Snape e yaptıkları... Aslında Harryye de Jamesten o tür özellikler geçmiş. Bazen bazı davranışları bencilce ve acımasız olabiliyor. Ama yazarın her karakterde ahlak timsali olmamasını sağlayan özellikler koyması bence bu serinin en güzel özelliklerinden.

  • Sirius'un zaten gençlik dönemlerinde de hiperaktif ve hareketli birisi olduğunu biliyoruz. O dönem Snape'e yaptığı kötü şaka maalesef hoş bir durum değil. Fakat kendisinin gençlikten kalma bu özelliği (özellikle James ile birlikte yaptıkları şeyler), Azkaban'dan çıktıktan sonra daha belirgin şekilde dışa vurdu. Yoldaşlık için bir şeyler yapmak istiyordu. Sonuçlarını düşünmüyordu belki ama amacının kimseyi tehlikeye atmak olduğunu sanmıyorum. Çok fedakar ve sahiplenici bir karakteri vardı. Harry'e karşı olan tavırlarında da görebiliyorduk bunu.

  • Terzi kendi söküyünü dikemezmiş
    Not:hatalı yazdıysam özür dilerim ben bir azeriyim türkçek kötü

  • Öncelikle Harry Potter'ın en sevdiğim yanlarından birisi herkesin gri olması. onlar da hepimiz gibi hatalar yapıyorlar. sirius seride en çok sevdiğim karakterlerden biridir. Ölümünden en çok etkilendiğim, en çok üzüldüğüm karakterlerdendir. Onun da herkes gibi hataları vardı elbette. Ama riyakarlık boyutunda olduğunu düşünmüyorum.
    1) Sirius Kreacher'ı ailesinden yadigar kaldığı için sevmiyordu. Çünkü Blackler ona göre bir insanda bulunabilecek en kötü vasıflara sahiptiler. kreacher da aynı ailesi gibi davranıyordu. bunu hermione ve weasleylere davranışlarından görebiliyoruz. Kreacherı sevmemesi gayet normaldi. Bunun kendinden altta olanları sevmemekle alakası yok. eğer öyle olsa şahgaga'ya kötü davranması gerekmez miydi? Oysa biz şahgaga ile dost olduğunu görüyoruz.
    2)Sirius harry'i gerçekten çok seviyor, hayatını feda edebilecek kadar. Onun zarar görmesinden çok korkuyor. Kendi deli cesaretine sahip olabilir ama peşinde dünyanın en büyük kara büyücüsünün olduğu 15 yaşındaki çocuğa elbette başını belaya sokma diyecek. zaten büyükler her zaman kendi yaptıkları hataları yapmamaları için küçüklere öğüt verirler. örneğin sigara içen bir baba oğluna sen de iç demez, içme oğlum der.
    3)Lupin'den şüphelenmesi bana göre hatadır. Ama o dönem yaşananları bilemiyoruz. Demek ki çapulcuların arasındaki bilgiler bile ifşa oluyor. Bu durumda vasıfsız peter yerine lupin'den şüphelenmek daha mantıklı. Ayrıca unutmayalım ki lupin de sirius'dan şüpheleniyor. Bence ikisi de hata yapmıştır ama bunun lupin'in kurtadam olmasıyla bir ilgisi yok. Eğer olsaydı onun için yasaları çiğneyip animagus olmazdı ya da o dönüştüğünde sırf arkadaşlık etmek için yaralanmak pahasına yanında durmazdı.
    4) Sirius da diğer karakterler gibi melek değil. Snape'e yaptıkları hata elbette ama biz o dönemleri ayrıntılı olarak bilmiyoruz. Snape'in de yaptığı yanlışlar elbette vardır. Yaptığı büyük bir hata olsa da onu o sıralar çocuk olduğunu unutmayalım. Aynı zamanda da sirius gerçekten deli dolu bir karakter. Sonuçlarını düşünmeden hareket ediyor. Bunu defalarca gördük. Muhtemelen sonuçlarını düşünmeden yapmıştır.

    Bana göre Sirius hataları olsa da arkadaşlık ve sadakatin timsalidir. Maalesef kısa hayatının yarısında boş yere hapiste kalmış, tam mutlu olacakken de ölmüş, yazık olmuş bir karakterdir.

  • Yahu ölmüş adamın arkasından konuşmayın :( Bence ne yaparsa yapsın Harry'i kurtarmak için ölmesi herşeye bedeldi