Haberler

Salazar Slytherin İsmi Yeni Keşfedilen Yılan Türüne Verildi!

Orijinal adıyla Trimeresurus, Türkçe adıyla Çukur Engereği olarak bilinen yılan cinsine ait yeni bir tür keşfedildi. Türün adı ise Salazar Slytherin karakterinden ilhamla verildi!

Çukur Engereği olarak bilinen Yeşil Güney Asya yılan türlerine bir yenisi daha eklendi. Keşfedilen bu yeni tür, bir yıldan az bir süre önce Hindistan’ın kuzeydoğusunda bir eyalet olan Arunaçel Paradeş’te bulundu. Bu türü keşfeden bir grup araştırmacı, bu yeni keşfettikleri türe J.K. Rowling’in Harry Potter evreninden esinlenerek Trimeresurus Salazar (Salazar Çukur Engereği) ismini verdiklerini duyurdular.

Bilindiği üzere, J.K. Rowling’in Büyücülük Dünyası’nda yılan denilince akla gelen ilk isim, Salazar Slytherin. Ayrıca, Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu’nun dört büyük kurucusundan biri olan Salazar Slytherin’in kendi ismini taşıyan Slytherin binasının sembolü de bir yılan.

Bu tür aklınıza Hogwarts’ın dehlizlerinde gizlenen bir Basilisk’i getiriyor olabilir. Ama her ne kadar Trimeresurus Salazar türü bir Basilisk’ten oldukça farklı olsa da, tehlikeli türlerden biri olma özelliğini taşıyor. Çukur engerekleri, burun deliği ve göz arasında bulunan çukur şeklindeki ısı sensörü organları ile bilinen özel ve zehirli bir yılan türü. Araştırmacılara göre, Trimeresurus Salazar ekolojik olduğu kadar biçimsel olarak da karizmatik ve zehirli bir yılan türü ve Trimeresurus Lacépède sınıfına ait.

Salazar Slytherin Harry Potter Dünyasından Çıkıp Adını Bilim Diyarlarında Duyuran İlk İsim Değil

Bu yeni yılan türü Harry Potter karakterlerinden birinin ismini taşıyan tek canlı olmadığını da hatırlatalım.  2017 yılında bulunan yeni bir kurt örümceği türüne de Aragog’dan esinlenilerek Lycosa Aragogi ismi verilmişti.

Buna ek olarak Hogwarts kurucularından Godric Gryffindor’a ithafen Eriovixia Gryffindori adının bir örümceğe; Harryplax severus isminin ise bir yengeç türüne verildiğini hatırlatalım.

Bengaluru Biyoloji Bilimleri Ulusal Merkezi’den Zeeshan A. Ayaz Mirza, Mumbai Doğa Tarihi Topluluğu’ndan Harshal S. Bhosale ile diğer dört araştırmacının bu keşfi, nisan ayında yayımlanan Zoosystematics and Evolution isimli bir dergide yayımlandı. Daha fazlasını okumak isterseniz makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

Trimeresurus Salazar’ın keşfi konusunda sizler ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın!

* * *

* Bilime Kulak Verin: Harry Potter Okuyan Çocuklar Daha İyi Birer İnsan Oluyor!

Kaynak: The Hindu

Tuba Toraman

1987 İstanbul doğumluyum. İstanbul Üniversitesi’nde Çeviribilim okudum. Harry Potter kitapları çıktığından beri büyü dünyasını ilgiyle takip ediyorum. Kitapların orijinallerini okumak adına tek başıma İngilizce öğrendim. Öyle ki, bugünkü mesleğimin tercihinde de Rowling’e olan hayranlığımın etkisi çok büyük. Kendisi gibi başarılı bir yazar olmak hayalim. Aynı zamanda tipik bir Gryffindor olduğumu da eklemeliyim. Sihriniz eksik olmasın.