Muggle Quidditch Hakkında Her Şey
|J.K. Rowling‘in Harry Potter kitaplarının bizlere en güzel armağanlarından birisi de Quidditch sporu oldu. Daha sonra hayranlar tarafından Muggle Quidditch olarak adlandırılan ve gerçek dünyada da oynanan bu spor, ülkemiz üniversitelerinde de geniş yer buluyordu. Türkiye Quidditch Derneği’nden Cemre İrem Ünlü, Muggle Quidditch hakkında bilmeniz gereken her şeyi sizler için anlattı!
Muggle Quidditch Nedir?
Muggle Quidditch 2014’ten beri Türkiye’de oynanan; özü J.K. Rowling’in Harry Potter serisindeki Quidditch’in, hayallerimizden hayata geçirilmesiyle oluşmuş bir spor. Uçuyor muyuz? Şu an için hayır. Ama ileride Drone gibi teknolojiler geliştikçe bu cevap belkiye dönüşebilir. Şu an sadece oyuna uygun PVC borulardan yaptığımız süpürgeleri bacak aramıza alıp koşarak hareket ediyoruz.
Muggle Quidditch’in en güzel yanı hentbol, ragbi, basketbol gibi sporların karmasından oluşması. Farklı disiplinleri bir araya getirmesi sayesinde farklı spor geçmişlerinden gelen oyuncuları da ortak bir potada buluşturabiliyor.
Birçok sporun aksine, karma cinsiyetli oynanıyor oluşu sporun farklı bir orijinallik noktası. Takım 7 oyuncudan oluşuyor ve bir takımda aynı cinsiyetten en fazla 4 kişi olabiliyor. Cinsiyet dediysek de burada biyolojik cinsiyet kastedilmiyor. Bunun yerine kendinizi tanımladığınız cinsiyet ile de sahada bulunabiliyorsunuz. Bu kural ile Quidditch, LGBT’ye adeta bir saygı duruşunda bulunuyor.
Muggle Quidditch Nasıl Oynanır?
Gelelim oyuna. Her iki takımın da ‘hoop’ adını verdiğimiz çemberlerden oluşan iki ayrı kalesi var. Her takımın 3 ayrı boyda hoop’u var ve her takımda birer tane bulunan “Keeper/Tutucu” adını verdiğimiz kaleci bu hoopları korumakla yükümlü.
“Chaser”, Türkçe ismiyle Kovalayıcılar 3 kişilik bir ekip. Amaçları “Quaffle” adını verdiğimiz voleybol topunu karşı takımın hoop’larından geçirip sayı elde etmek. Quaffle’ı hangi hoop’tan, hoop’un önünden mi arkasından mı geçirdiğiniz hiç fark etmiyor. Her hâlükârda takımınıza 10 puan kazandırıyorsunuz.
Takımda bitirim ikili olarak çalışan ekip ise “Beater/Vurucular”. Onlar ise yakartop topu* ile karşı takımın oyuncularını vurarak gelen atağı kesmek ya da kendi takımlarının daha kolay atağa çıkmasını sağlamak ile görevliler.
Kaotik bir spor olan Quidditch’te oyun esnasında pozisyonların daha kolay ayrışması için tutucular yeşil, vurucular siyah, kovalayıcılar beyaz bandana takıyor.
Temas sporu olan Quidditch özündeki ragbiden getirdiği tackle ile kendinizi yerde bulmanıza sebep olabilir. Yalnızca topu taşıyan oyunculara yapılabilen bu harekette tehlikeyi en aza indirmek adına dişlik kullanımının da zorunlu olduğunu hatırlatalım.
Peki Ya Snitch?
Gelelim en çok merak edilen kısma: O Snitch’i nasıl yapıyorsunuz? Snitch. Hmm. O bir… insan! Komple sarı giyinen bir kişi düşünün: Şortun bel kısmında bir cırt-cırt, o cırt-cırta yapıştırılmış bir çorap ve çorabın içinde ise tenis topu. Arayıcı (Seeker), maçın kilit oyuncusu. Kritik görevi ise 18. dakikadan itibaren oyuna girip snitch’in peşinde koşarak arkadaki çorabı yakalamaya çalışmak. Snitch yakalandığı an hakemler kendi aralarında yakalayışın geçerliliğini tartışırlar. Onaylandığı takdirde de maç biter. Yakalayan takım 30 puan kazanır.
Hakemler
Hakemler demişken… Quidditch’in kaotik bir spor olduğunu anlamışsınızdır. Bu sebeple maçta 8 hakem bulunuyor. Baş hakem maçın ana kontrolünü sağlarken, 4 adet yan hakem bludger vuruşlarının geçerliliğini, sayı durumlarını, temas anlarını izleyip gözlemlerini karar anında baş hakeme beyan ediyor. Sayı hakemleri ise 1’er kişi olmak üzere hoop’ların arkasında durup topların çemberden geçip geçmediğini bildiriyor. Masa hakemleri de sayı ve süre hakemi olarak ikiye ayrılıyor. Süre hakemi Snitch Koşucusunun maça girmesini haber vermekten tutun da, kart alan kişinin ceza süresinden, oyunun genel zamanına kadar sürelerin kayda alınması ile ilgili her konuda yetkili. Masa sayı hakemi ise skor yapan kişiler ile ceza alan kişilerin kaydından ve maçın genel skorundan sorumlu.
Muggle Quidditch Takımları
Türkiye’de Quidditch ilk olarak ODTÜ Hippogriffs takımıyla başlasa da günümüzde pek çok Muggle Quidditch takımı mevcuttur.
Şu an aktif olarak devam eden bazı takımlar:
Orta Doğu Teknik Üniversitesi: Unicorns, Minicorns, Hippogriffs ve Hippogriffs B
Hacettepe Üniversitesi: Hacettepe A ve B, Phoenix
İstanbul Teknik Üniversitesi: Honeybees, Zombees ve Bumblebees
Boğaziçi Üniversitesi: Renegades
Bilgi Üniversitesi: Crows
Işık Üniversitesi: Deatheaters
Yıldız Teknik Üniversitesi: Lynx
Uludağ Üniversitesi: Aragogs
Dokuz Eylül Üniversitesi: Perytons
Ege Üniversitesi: The Beasts ve Dementors
Turnuva ve Ligler
Ülkemizdeki en büyük Quidditch oyunları Türkiye Quidditch Kupası ve Türkiye Quidditch Ligi olmak üzere iki ayrı çatıda, Türkiye Quidditch Derneği’nin bünyesinde düzenlenmektedir. Kupa maçları tek şehirde, bütün takımların katılımıyla grup usulü ve bir hafta sonunu kapsayacak şekilde gerçekleşirken; lig maçları kendi içinde 1. ve 2. Lig olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
Lig maçları, önceden belirlenmiş lig sürecinde her takımın kendi ligindeki takımlar ile karşılaşması, dönem sonunda da play-off maçlarının yapılmasıyla sonlanır. Ayrıca ülkemizde dönem dönem çeşitli özel Quidditch turnuvaları da düzenlenmektedir. Boğaziçi Quidditch ailesi Silivri’de Centaury Cup, İstanbul Quidditch Cup 1, İstanbul Quidditch Cup 2’yi; Uludağ Üniversitesi Yasak Orman Kupası’nı; METU Unicorns ise Mersin’de bu yıl 4.sünü düzenlediği uluslararası bir turnuva olan Intergalaktic Cup’ı hayata geçirerek, ülkemizde resmi maçlar dışında da Quidditch ortamı yaratmışlardır.
Ayrıca bu turnuvaların bazıları havuz oyuncu politikası ile yapıldığı için farklı takımlardaki oyunların da birbirleri ile kaynaşmaları ve daha öğretici bir ortam yaratıldığını da unutmayalım! Geçtiğimiz 2018 yazında Quidditch Derneği de Yaz Enerji Ligi düzenleyerek, farklı oyuncuları aynı takımlarda bir araya getirmiş, daha önce sorumluluk almamış kişilere kaptanlık, koçluk gibi görevler vererek inisiyatif alan kişileri cesaretlendirici bir ortama imza atmıştır.
Tüm bunlara ek olarak, Europe Quidditch Cup ve World Cup’ta da ülkemiz çok güzel başarılar elde etmiştir. Geçtiğimiz Dünya Kupası haziranda İtalya’da oynandı ve Milli Takımımız buradan 3.’lük ile eve döndü! 2018 Avrupa Kupasında ise METU Unicorns 3.’lük, Hippogriffs 5.’lik elde ederek bu yıl Avrupa’ya 4 takım yollama şansını bize sundular.
Kendi Takımınızı Oluşturun!
Unutmadan! Muggle Quidditch’i merak etmiş iseniz Youtube’dan derneğimizin veya takımların hesaplarından maçlara göz atabilirsiniz.
Yaşadığınız yerde Quidditch takımı olmaması da sizin Quidditch oynamanıza engel değil. Belki de sizin kendi takımınızı kurma vaktiniz gelmiştir?
Tüm sorularınızda size yardım etmekten ve bu sporun daha da yaygınlaşmasından mutluluk duyacağımızı dernek olarak belirtmek isteriz. O halde… Süpürgeler yukarı!
Cemre İrem Ünlü
*: Yurt dışında ülkemizin aksine ayrı bir spor olarak oynanan yakartopun basketbol topuna benzeyen fakat daha elastik bir yapıda olan bir topu vardır.
Odtüde devrim stadyumundaki çemberli direkleri her gördüğümde mutlu oluşum ama spora karşı sevgi ve yetenek barındırmadığım için bu spor dalıyla hiç ilgilenmeyişim
Maçların video kaydını alıp Youtube’a koysanız da biz de izlesek olmaz mı?
Var zaten
Türkiye Quidditch Derneği’nin YouTube kanalı var