Kitaplarını Yakan Harry Potter Hayranlarına Rowling’den Efsane Cevap

Son aylarda Donald Trump‘ın pek çok etnik gruba karşı sürdürdüğü tutum ve uygulamaları şiddetle eleştiren J.K. Rowling, Trump destekçisi hayranlarınca kitapları ve DVD’leri yakılarak protesto edildi. Rowling’in cevabı gecikmedi. Kayıp Rıhtım‘ın haberine hep birlikte göz atalım!

J.K. Rowling‘in hayata karşı bakış açısını hepimiz biliyoruz. Kendisi eşcinsellik olgusuna karşı olan eleştiri ve saldırılara aynı sertlikle cevap verdiği gibi, farklı etnik kökenlere yapılan saldırılara ya da önyargılara karşı da aynı derece taviz vermez biri. Harry Potter kitapları da ayrımcılık olgusunu bir kenara bırakmış ve pek çok etnik köken ve yönelimden karakteri içeren bir seri değil mi zaten?

Donald Trump, başkan adaylığından beri dünya medyasını meşgul ededursun, Rowling kendisini başından beri sert bir dille eleştiriyordu. Ama özellikle başkan olduktan sonra Müslümanlara karşı olan yaptırımlarıyla usta yazarımızın iyiden iyiye tepkisini çekti.

Rowling, Amerika’nın yedi Müslüman ülkesine karşı aldığı vize yasağını ve insanların havalimanlarında tutuklanmasını sert bir dille eleştirdi. Ancak bazı Trump destekçisi Potter hayranları bu durumdan o kadar rahatsız oldu ki, yıllar sonra tüm Harry Potter kitaplarını ve film uyarlamalarını barındıran DVD’lerini “yakarak” yazarı protesto etmeye başladılar. Hayatlarından Harry Potter’ı söküp attıklarını Rowling’e ilan ettiler.

Cevap ne mi oldu? J. K. Rowling gerçekten efsanevi cevaplarla karşılık verdi. İşte o tweetler:

İsmi gizlenmiş bir okur: 17 yıldır hayranın olmama rağmen az önce tüm Harry Potter kitaplarımı yaktım. Felsefe Taşı okuduğum İLK kitaplardan biriydi. Bu şekilde olması gerektiği için üzgünüm… Beni utandırdın ve tiksindirdin. Yazdıklarını bir daha asla okumayacağım.

J.K. Rowling: Sanırım dedikleri şey doğru: Bir kızı otokratların yükselişleri ve düşüşleriyle ilgili kitaplara yönlendirebilirsin, ama düşünmesini sağlayamazsın.

İsmi gizlenmiş bir okur: Yahoo’da bu makaleye denk geldiğim için memnunum. Şimdi hem kitaplarını hem de DVD’lerini yakacağım.

J.K. Rowling: Eh, DVD dumanı zehirli olabilir. Ayrıca paran hâlâ bende. O yüzden hiç durma, hatta benim çakmağımı ödünç alabilirsin.

Ben de buradan bambaşka bir mesaj vermek istiyorum.

21. yüzyıla gelmişken halen daha cadı avı gibi kitapları yakmak nedir yahu? Dünyanın içinde bulunduğu ekolojik çöküşler varken, madem bu kadar nefret ettin, kağıt barındıran bu kitapları geridönüşüme at. Yakmak? Ve DVD’lerin yanması konusunda da Rowling’e hak vermeden edemeyeceğim. Kimse kusuruma bakmasın.

Bunca şey arasında neden mi buraya takıldım? Çünkü ben önemsemzsem, siz önemsemezseniz, yakın zamanda dünya yaşanılacak bir yer olmayacak.

Konuya dönecek olursak, Trump destekçileri Rowling’le söz dalaşına girmeyi sürdürürken pek çok farklı etnik gruptan hayranıysa yazarı hararetle savunuyor ve sevgilerini iletiyor. Ortalık gerçekten fena karışmış gibi görünüyor.

Bana sevgi dolu mesajlar gönderen herkese teşekkür ederim. Sayıları kötü olanlardan çok çok daha fazla. Şimdi gidip yeni çıra üretmeye kaldığım yerden devam ediyorum…

Aslına bakarsanız gelecekte kitaplarımı çifter çifter satmayı düşünüyoruz. Büyüyü seven ama ahlakî mesajlardan hoşlanmayanlar için “birini oku, birini yak” kampanyası.


Not: Bu haber ilk olarak bir diğer projemiz olan Kayıp Rıhtım adlı edebiyat portalımızda yayınlanmıştır. Daha fazlası için oraya da göz atmayı unutmayın!

⁠⁠⁠Evapsie!
12 Yorum

Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir