Rowling’i Reddeden Yayınevleri Şimdi Bin Pişman!

jk-rowling-twitter

J.K Rowling 24 Mart’ta gönderdiği bir dizi Tweet ile kitaplarını yayımlatma aşamasında yaşadığı zorlukları ve yayınevlerinden aldığı ret mektuplarını takipçileriyle paylaşarak yazar olma yolundaki hayranlarına umut aşıladı.

Günümüzde kitapları en çok satan yazarlardan biri olan J.K Rowling bile bazen yayınevleri tarafından reddedilebiliyor. Bildiğiniz gibi Rowling’in dünya çapında devasa bir okur kitlesine ulaşan Harry Potter Serisi ilk başta pek çok yayınevi tarafından basılmak istenmemiş. Başarılı yazar ise geçtiğimiz günlerde peş peşe attığı Tweet’lerle bu reddediliş geçmişine ışık tutmanın yanı sıra yaşadığı sıkıntıları kabullenip bir umut hikayesine dönüştürerek geleceğin yazarlarına hayallerinden asla vazgeçmemeleri gerektiğini hatırlattı.

Söylediğine göre Rowling geçirdiği zorlu yılların hatırası olan, aldığı ilk ret mektubunu mutfak duvarına asmış.

“Aldığım ilk ret mektubunu mutfak duvarına astım çünkü o mektup bana bütün favori yazarlarımla ortak bir nokta veriyordu.”

Hatta kitap dosyasını gönderdiği ilk yayınevi reddetmenin yanı sıra dosyaya da el koymaya kalkışmış ve bu durum o zamanlar maddi sıkıntılarla boğuşan Rowling için oldukça yıpratıcı olmuş.

“Başvurduğum ilk yayınevi “Listem tamamen dolu. Gönderdiğin dosya zarfa sığmadı.” yazan bir kağıt parçası gönderdi.”

“Dosyayı gerçekten önemsiyordum çünkü neredeyse hiç param yoktu ve başka bir tane satın almak zorunda kalmıştım.”

Şimdi kaç tane dosyan var J.K?” diye soran 4.38 milyon takipçisinden birine ise espritüel bir şekilde, “Şimdi pahalı ipekten yapılmış ve Parisli artistler tarafından elle yaldızlanmış milyonlarca dosyam var.” yanıtını veriyor ünlü yazar, “#justkidding” (sadece şaka) hashtagini de ekleyerek.

Tabii Rowling’in reddediliş hikayeleri sadece defalarca ret cevabı aldıktan sonra bir yayımcının küçük kızının ısrarları üzerine basılan Harry Potter serisiyle sınırlı kalmıyor. Ünlü yazar, 2013 yılında yetişkinler için yazdığı suç-polisiye romanı “Guguk Kuşu“(The Cuckoo’s Calling)’nun dosyasını yayınevlerine gönderirken “Robert Galbraith” takma adını kullanmış. Bunun sebebini ise kitabın kapağındaki ad sayesinde değil de, kendi layıkıyla başarıya ulaşmasını istemesi olduğunu söylüyor.

Fakat bir takma ad kullanması aynı zamanda yayınevlerinin kitap dosyasını hiç çekinmeden geri çevirebilecekleri anlamına da geliyor. Nitekim ilk başta böyle de olmuş. “Constable and Robinson” adlı yayınevi, kitap dosyasını reddettiklerini bildiren uzunca bir mektup yolluyor Rowling’e. Mektupta kitabın “satış başarısı yakalayamayacağı” söyleniyor ve yaşayan en başarılı yazarlardan birine yayımcılık sektöründe başarıyı yakalamak üzerine birkaç tavsiye veriliyor. Hayranlarının isteği üzerine bu mektubu Twitter’da paylaşan Rowling, mektupları intikam için yayınlamadığını ve bu yüzden imzaları da kaldırdığını belirtiyor.

“Guguk Kuşu” sonunda kendisini basmaya istekli bir yayınevi bulup, Nisan 2013’te yayımlandıktan sonra ilk üç ayda yalnızca 1,500 kopya satılarak pek fazla satış başarısı elde edemiyor. Fakat London’s Sunday Times tarafından yapılan bir araştırmadan sonra Robert Galbraith’in aslında J.K Rowling olduğu ortaya çıkıyor ve kitap Çok Satanlar listesindeki yerini almayı sonunda başarıyor.

“Constable and Robinson”un editörlerinden biri reddettikleri kişinin J.K Rowling olduğunu öğrendikten sonra ise şu Tweet’i yolluyor:

“Yani, artık J.K Rowling’i de reddettiğimi söyleyebilirim. Guguk Kuşu’nu okudum ve hayır dedim. Başka itiraf edecek olan var mı?”

İşin komik yanı yıllar önce Harry Potter Serisini reddeden o ilk yayınevi, Guguk Kuşu’nu da reddederek milyon dolarlar kazanma şansını ikinci kez elinin tersiyle itmiş. Kendisine Harry Potter kitaplarını reddeden yayıncılardan birinin Guguk Kuşu’nu da geri çevirip çevirmediğini soran hayranlarına şöyle cevap veriyor Rowling:

“Evet Harry’i ilk reddeden yayıncı Robert Galbraith’e de oldukça kaba bir ret cevabı gönderdi. (Elektronik postayla!)”

Hayranlarıyla paylaştığı bu reddediliş hikayeleriyle Rowling hepimize önemli bir mesaj veriyor: Reddedilmek de hayatın bir parçası. Yine de hayallerinize ulaşana kadar vazgeçmek yok!

Forumdan Cevaplar!

Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir