Siyahi Hermione’nin Sıkı Bir Destekçisi Olan Rowling’in Sabrı Bu Sefer Fena Taştı!

j-k-rowling-black-hermione

Harry Potter ve Lanetli Çocuk’un oyuncu seçimleri bu sene yapımcıların başını epeyce bir ağrıtmışa benziyor. Kızıl olmayan bir Ron ve özellikle de siyahi bir Hermione’yle karşılaşacak olmak sosyal medyada hayranlar arasında pek çok eleştiriye maruz kalsa da J.K. Rowling bütün eleştirilere göğüs gererek oyuncu seçimlerini her fırsatta destekledi.

Rowling, özellikle Noma Dumezweni’ye yönelik artan eleştirilere karşı son olarak “ırkçılar” ve “aptallar” tabirlerini kullanarak tansiyonu iyice tırmandırdı.

Ön gösterimlerine bugün itibariyle başlanan Harry Potter ve Lanetli Çocuk, bugüne kadar belki de oyunun kendisinden çok oyuncu seçimleriyle ilgili tartışmalarla gündeme geldi. Özellikle de Hermione’yi canlandıracak aktörün siyahi olması pek çok çevrede farklı tepkiler yarattı. Fakat Noma Dumezweni’yi yıl boyunca kollayan hayranlar arasında öyle bir isim vardı ki, Harry Potter evrenini diğer herkesten daha iyi bildiği için bu konudaki söylemleri geri kalan herkesten bir kademe daha önemliydi. Harry Potter evreninin yaratıcısı J.K. Rowling’den bahsediyoruz elbette!

Oyunda karşımıza çıkacak hikaye, Harry’nin fazla mesai yapan bir devlet çalışanı ve üç çocuk babası olarak sorunlarını ele alırken, aile mirasının üstesinden gelmeye ve saçma bir şekilde görkemli hale gelmiş olan soyadını olması gerektiği biçimde taşımaya çalışan Albus Severus’un yaşadığı problemleri de seyirciyle buluşturuyor.

lanetli-cocuk-cast

Bu hikayeyi izleyenlere taşıyacak oyuncular ise kılı kırk yararak seçilmelerine rağmen sekiz yıldır izledikleri filmlerin ve okudukları kitapların yarattığı kalıplara bağlı kalmak isteyen hayranlar tarafından topa tutulmaktan kaçamadılar. Ron Weasley’yi canlandıracak aktör Paul Thornley’nin kızıl olmaması ile patlak veren tartışmalar Hermione’yi siyahi bir oyuncu olan Noma Dumezweni’nin oynayacağının öğrenilmesiyle adeta doruk noktasına ulaşmıştı.

Bu noktada olaya el koymaya karar veren Rowling ilk olarak Hermione’nin ten renginin kitaplarda hiçbir zaman belirtilmediğine dair bir Tweet paylaştı takipçileriyle.

Kriterler: kahverengi gözler, kabarık saçlar ve oldukça zeki. Beyaz ten hiçbir zaman belirtilmedi. Rowling, siyahi Hermione’yi seviyor.

Bununla da kalmayan Rowling, siyahi Hermione’yle ilgili hayran çizimleri ve Neville’in de aslında sarışın olması gerektiğini söyleyerek Dumezweni’ye destekleyen Matthew Lewis‘in Tweet’ini Retweet ederek siyahi Hermione fikrini ne kadar çok sevdiğini takipçileriyle paylaşmaya devam etti.

Ve Neville Longbottom sarışındı. Cidden önemsemiyorum. Ona bol şans.

Fakat son zamanlarda Rowling’in kitaplarda Hermione’nin ten rengiyle ilgili bir belirleme yapılmadığını söylemesi karşısında ikna olmayan ve bu iddianın tersi bir kanıt bulmaya çalışan bazı hayranlar Rowling’i epeyce kızdırmışa benziyorlar. Çünkü Rowling geçtiğimiz günlerde Observer‘a verdiği bir röportajda sosyal medyada tartışılan Hermione’nin ten rengi hakkında, Azkaban Tutsağı‘nda geçen bir kısmı öne sürerek bu karakterin beyaz olduğu konusunda ısrar eden hayranlara “bir grup ırkçı” ve “aptallar” demekten çekinmedi.

“Hermione’nin beyaz yüzü bir ağacın arkasından uzanmıştı.”

Herry Potter ve Azkaban Tutsağı

“Sosyal medyadaki deneyimlerime bakılırsa, aptallar aptal kalacaklar. Fakat ne diyebiliriz ki? Dünya böyle bir yer. Noma bu role seçilmişti çünkü bu iş için en iyi oyuncu oydu. Hemione’nin yüzü beyazladığı için -bu da şok geçirdiği için suratının rengini kaybetmesiydi- bana onun beyaz bir kadın olması gerektiğini söyleyen bir grup ırkçıyla uğraşmak zorunda kalıyorum. Fakat buna o kadar takılmamaya ve sadece açıkça Hermione’nin siyahi bir kadın olarak benim tam desteğimi ve coşkumu kazandığını söylemeye karar verdim.”

Oldukça güçlü, zeki ve lider ruhlu bir kadın profili çizen Hermione karakterini koyu renk bir tenle hayal etmek konusunda sıkıntı yaşayan hayranlar, Rowling’in ve diğer tüm ekibin bugüne kadarki söylemlerine bakılırsa Dumezweni‘nin başarısı karşısında bu tartışmayı bir kenara bırakacaklarmış gibi duruyor. En iyisi beklemek ve oyunun sahnelenmesinden sonra yapılacak yorumları görmek.

Takipte kalın!

⁠⁠⁠Evapsie!
14 Yorum

Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir