Fantastik Canavarlar: Grindelwald’ın Suçları Filmi Nasıldı?
|Fantastik Canavarlar: Grindelwald’ın Suçları filminin ön gösterimini dün FantastikCanavarlar.com ekibi olarak izlemeye gittik. Filmin gösterimine bir gün kala, size filmle ilgili izlenimlerimden kısa bir şekilde bahsetmek isterim. Dün ön gösterim sonrasında yapmış olduğumuz canlı yayın videosunu kaçıranlar ya da yeniden izlemek isteyenler için aşağıya ekliyorum. Yazıma başlamadan önce bana bu güzel şansı tanıyan ekip arkadaşlarıma ve Warner Bros Türkiye’ye sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
Gelelim film hakkındaki düşüncelerime… Grindelwald’ın Suçları filmi için ilk söyleyebileceğim şey, yapımın ilk filme nazaran çok daha karanlık bir atmosfere sahip olduğu. İlk film eğlenceli unsurlarla doluyken bu filmde ise gülümseten keyifli ögeler aralara az sayıda serpiştirilmiş. Filmin karanlık olması ayrı bir tat sunarken, efektleri ise görülmeye değer cinsten. Filmin çekildiği 1920’li yılların İngiltere’si ve Fransa’sı çok güzel ortamlarda, gotik mimarinin hakim olduğu binalarla çevrili sokaklarda çekilmiş ve izleyenlerinin gözlerini bayram ettirecek cinsten muazzam görüntülerle donatılmış. Bunun yanında, filmin aksiyon sahneleri çokça olsa da, genel itibariyle durgun bir etkisi olduğunu eklemeliyim.
Durgun bir akıştan bahsetmişken, gelelim senaryoya. Ne yazık ki, filmde en eksik bulduğum ve hayal kırıklığı yaşadığım kısım, senaryonun başarılı olmadığını düşünüyor olmam. Her ne kadar film baştan sona kendini kesintisiz izlettirecek bir akıcılığa sahip olsa da, senaryoda bolca kopukluklar ve sıçramalar mevcut. İlk filmde senaryonun ve başrol oyuncularının belli bir netliği ve düzenliliği vardı. Ancak bu filmde birçok konunun tek bir senaryoda ‘toplama’ şekilde durduğunu itiraf etmeliyim. Kendinizi bir olayın içine kaptırmışken bir anda bambaşka bir olayın içinde buluyorsunuz. Daha net açıklamam gerekirse, filmin içinde çok sayıda karakterin vurgusu yapılıyor; baş roller her bir olay ve gelişmeyle değişiyor. Yani, karakterlerin tanıtılması adına kendinizi takip edilmesi zor ve karmaşık olaylar örgüsünün içinde buluyorsunuz. Ekibimizden Sevgili Hakan’ın da canlı videoda bahsettiği gibi, Grindelwald’ın Suçları filmi tam anlamıyla bir ‘geçiş filmi’ formatında. Sizi, yeni başlayacağını düşündüğümüz yepyeni senaryolara hazırlar nitelikte. Aynı zamanda, Grindelwald’ın Suçları, ilk filmin devamı gibi görünmedi bana. Fantastik Canavarlar’ın ilkini, Harry Potter hikayelerine aşina olan olmayan herkes tarafından rahatlıkla izlenebilecek türde bir film olarak tanımlıyorum. Ancak bu film için bunun doğru olmadığını belirtmeliyim. Bu filmi, daha önce hiç Harry Potter izlememiş –hatta kitaplarını okumamış– birilerinin zevkle izleyeceği kanısında değilim. Filmi anlamak ve verdiği mesajları kavramak için, Harry Potter serilerine aşina olmanız şart gibi. Biraz daha ileri gidip şu yorumu da eklemek istiyorum: Bu filmle, Fantastik Canavarlar kült ekibinin biraz gölgede bırakıldığını düşünüyorum. Bu filmde Dumbledore, Grindelwald gibi karakterlerin gölgesinde kaldıkları gerçeği apaçık ortada.
Filmde en çok hoşunuza gideceğine inandığım bir unsur ise, filmin başlangıç sahnesi ve aşina olduğumuz müzikler eşliğinde Hogwarts seyahatleri. Yeniden Hogwarts’ta olmanın verdiği heyecanı anlatmak zor; yaşayınca anlayacaksınız. Ancak bununla da ilgili hissettiğim bazı eksiklikler var ki, bu yorumun canınızı sıkmamasını ve sizi şartlandırmamasını umarak yazıyorum. Hogwarts’ta Dumbledore’u yeniden görmenin sizde büyük bir haz yaratacağına emin olsam da, Genç Dumbledore’un bende tam da o hissi yaratamadığını üzülerek bildiriyorum. Harry Potter serilerindeki olgun bir Dumbledore’u, genç bir Dumbledore ile karşılaştırmak ne kadar doğrudur, bilemem. Benim eksik bulduğum noktanın Jude Law’ın oyunculuğundaki bir eksiklikten mi yoksa Dumbledore’un takdim edildiği ilk sahnenin sönüklüğünden mi kaynaklı olduğundan emin değilim. Bunun için filmi bir kez daha izleyip üzerine sizlerin de yorum ve katkılarıyla fikrimin değişeceğini umuyorum. Bununla birlikte, Grindelwald’ı canlandıran Johnny Depp’e hakkını vermek gerektiğinden yanayım. Grindelwald karakterini kusursuza yakın diye tabir edebileceğim bir oyunculukla bizlere sunması ve bulunduğu her sahnenin büyüleyici bir etkisinin olduğu fikrinde netim. Johnny Depp’in performansının sizi de etkisi altına alacağından ve alkışı hak ettiği konusunda benimle hemfikir olacağınızdan eminim. Oyunculuğu bir yana, karakterle ilgili de özellikle belirtmek istediğim bir konu var ki (bunu filmi henüz izlememiş sizlere açıklaması bir hayli güç), her ne kadar kötü yollardan davasını yürütmeyi tercih etse de prensip ve tarz sahibi olduğuna inandığım Grindelwald’ın tek bir hareketinin büyük bir hayal kırıklığı yaşatacağı fikrindeyim. Benim kadar sizin de canınız sıkılacaktır…
Kısaca özetleyecek olursak, ‘geçiş filmi’ olarak tabir ettiğim Grindelwald’ın Suçları filmi kafanızdaki birçok soru işaretini cevaplayacak; ancak sizi çok daha büyük soru işaretleriyle de uğurlayacak. Filmin devam hallerinin nasıl olacağı konusunda kafam bir hayli karışmış durumda. Doğru bildiğiniz gerçeklerin yerle bir olmasına hazır olun! Filmde öğreneceğiniz ‘gerçek’ler, sizin de kafanızı oldukça karıştıracağa benziyor. Kafanızda birçok soruyla salonu terk etmeden önce, son sahnenin verdiği şoku üzerinizden atmak için, sanırım benim gibi bir iki dakikaya ihtiyacınız olacak.
Filmle ilgili detaya girmeden verebileceğim ipuçları bunlardan ibaret. Dilerim, benim hayal kırıklıklarımın aksine sizler filmden çok daha fazla zevk almış halde ayrılırsınız. Yarın gösterime girecek olan Grindelwald’ın Suçları filmini kaçırmayın ve bana yukarıda bahsettiğim konularda yorum yapmaktan da geri kalmayın.
Yepyeni bir maceraya şimdiden hoş geldiniz!
İyi seyirler!
Bir de Johnny Depp oynamasın diyorlardı filmi sizin dediğinize göre baya iyiymiş
Sİte ekibi olarak birinci filmi de pek beğenmemiştiniz ama ben bayılmıştım. O yüzden pek güvenmiyorum size ama yarın izleyip göreceğim artık.
Açıkçası birinci filmi bugün yine izledim ve aşırı yavaş ilerleyen bir film olduğunu fark ettim ben de birincisini çok beğenmedim
Filmleri hızına göre eleştirirsek birçok oscar almış film çöpe gider ve transformers gibi hızlı ama efekt çöplüğü filmler baştacı olur. Bence önemli olan karakterlerin ve olayların nasıl işlendiği (hızlı ya da yavaş farketmez). İkinci filmi bilemem ama birinci film ikisini de çok güzel halletti bence. Dört karakteri de anında sevip etkileşimlerine bayılmıştım ve filmdeki hiçbir olayda 9. izleyişim olduğu halde sıkılmadım. Sadece sonda ki credence savaşı biraz karışık yorucu ve basit gelmişti bana ama Grindelwald-Graves in karizması kotarmaya yetti.
Galiba haklısın ama ilk izlediğimde çok zevk almıştım ama ikincisinde sıkıldım yani bana göre bir kere izlenebilecek film ayrıca 13 yasındayım daha cok acemiyim