Haftanın Büyüsü: Lumos

Haftanın Büyüsü köşemizde bu haftanın konuğu Lumos!
Harry yatağının içinde bu büyüyü kullanarak kitap okuyorken hangimiz özenip kendi yatağımızda Harry Potter’ı okumak için Lumos’u kullanmak istemedik ki? Bu çok özendiğimiz büyünün detaylarını öğrenmek ister misiniz? Birlikte bu büyüyü daha detaylı öğrenmek için haydi hazırladığımız yazıya bakalım!
Lumos büyüsü, büyücünün asasının ucunda ışık çıkmasını sağlayan bir büyüdür. En temel ve en işe yarar büyülerden biri olan Lumos sadece asanın ucunu aydınlatmakla kalmaz, kötü ruhları ve hayalet şeklindeki düşmanları kovmaya da yardımcı olur. Karşıt büyüsü Nox isimli bir büyüdür ve asanın ucundan çıkan ışığı söndürmeye yarar.
Harry asasını çıkarıp, “Lumos!” diye mırıldandı. Asanın ucunda, patikada örümcek aramak için ancak yeterli olacak, minicik bir ışık belirdi.
“İyi fikir,” dedi Ron. “Ben de kendiminkini yakardım, ama biliyorsun – patlar matlar şimdi…”
Harry Potter ve Sırlar Odası

İlk kez Harry Potter ve Sırlar Odası’nda Harry ve Ron örümcekleri takip ederken tanıştığımız bu büyüyü Harry Potter serisi boyunca birçok defa gördük. Peki kullanıldığı yerlerden bazılarını öğrenmek ister misiniz? Gelin, bir bakalım!
Severus Snape, Harry Potter ve Azkaban Tutsağı’nda, bu büyüyü Hogwarts koridorlarında nöbet tutarken kullanıyordu ve bu sırada Harry’yi koridorlarda gezerken yakalamıştı.
Albus Dumbledore, Harry Potter ile birlikte bir Hortkuluk olan madalyonu ararlarken mağarada bu büyüyü kullanmıştı.
Hermione Granger, Harry Potter ve Ateş Kadehi’nde Bağıran Baraka’nın üst katına çıkarken Lumos büyüsünün yardımını almıştı.

Tarihi
Lumos büyüsü en temel büyülerden birisi olarak görülüyor olsa da aslında 18. yüzyıla kadar icat edilmemişti. 1772 yılında icat edilen bu büyüyü o zamanki Sihir Bakanı olan Levina Monkstanley bulmuştur. Ancak Alman bir büyücü olan Garvin Lügner bu büyüyü kendisinin icat ettiğini öne sürmüştür. Sonradan Garvin Lügner’in yalan söylediği ve bu büyünün icadıyla bir alakası olmadığı anlaşılmıştır.
Etimolojisi
Büyünün ismi olan “Lumos”, Latincedeki “lumen” kelimesinden türemiştir ve “lumen” kelimesi de “ışık” anlamına gelmektedir.
Bir büyüyü daha birlikte detaylı bir şekilde öğrendik! Umarız beğenmişsinizdir. Haftaya hangi büyüyü görmek istersiniz? Bizlerle yorumlarınızı paylaşın!
İlginizi Çekebilir
-
Ron Weasley: Gerçek Kusursuzluğun Mütevazı Kahramanlığı
2 yorum | Nis 4, 2025 -
Hogwarts Trenini Kaçıran Harry ve Ron’un Uçan Araba Çalmak Yerine Tercih Edebileceği Bazı ‘Basit’ Yollar
Yorum yapılmamış | Oca 21, 2025 -
Harry Potter ve Draco Malfoy: Unutulmuş Bir Dostluk İhtimalinin Gölgesinde
Yorum yapılmamış | Oca 13, 2025 -
“Harry Potter” Karakterleri “Dragon Ball” Evreninde Olsaydılar…
Yorum yapılmamış | Eyl 28, 2024
Yazar Hakkında
Yağmur Kırlangıç
1996 yılının Kasım ayında İzmir'de doğdum. İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde Mütercim Tercümanlık bölümü öğrencisiyim. 5 yaşında Harry Potter serisiyle ilk kez tanıştığımdan beri bu seri hayatımın en önemli bölümlerinden biri olmaya devam etti. Bir gün Harry Potter kitapları olur da bir kere daha tercüme edilirse bunu yapan tercüman ben olmak istiyorum.

maxima büyülerinden biri olabilir
benim favori büyüm