Büyücü Dünyasının Para Birimleri “Muggle” Para Birimlerine Dönüştürüldü!

gringotts

Olur da bir gün yolunuz Büyücü Dünyası’na düşerse ve arkadaşlarınıza bir kaymak birası ya da çikolatalı kurbağa ısmarlamaya karar verirseniz “Muggle” para birimlerine göre ne kadar ödeyeceğinizi biliyor musunuz?

J.K Rowling, Harry Potter serisinde, yaratıcılığının ve detaycılığının da getirisiyle pek çok hayali dil, yaratık ve alışılmamış kelimenin yanı sıra para birimi de yaratmayı unutmamıştı. Hepimizin bildiği gibi Harry Potter evreni iki farklı dünyayı kapsıyor: Biri Büyücülerin dünyası, diğeri de sihirden arınmış, normal hayatlarını yaşayan Muggleların dünyası. İki dünyanın da kendi para birimleri olduğunu göz önüne alan AubieisMyHomie adlı bir Reddit yazarı bu para birimlerini modern dünyanın dolar ve pound birimlerine çevirdi. Eğer Aubie’nin tahminleri doğruysa ortaya çıkan tabloda Harry’nin oldukça zengin, Weasleylerin ise herkesin düşündüğünden bile fakir olduğunu görüyoruz.

Büyücü dünyasının para birimlerinin birbirleriyle ilişkisi şu şekilde:

  • 17 sickles= 1 galleon
  • 29 knuts= 1 sickle
  • (493 knuts= 1 galleon)

Bu para birimlerini günümüze uyarladığımızda ise ortaya bu sonuç çıkıyor:

  • Galleon= $25 ( yaklaşık 74 TL)
  • Sickles= $1.50 (yaklaşık 4 TL)
  • Knuts= $.05 (yaklaşık 0,14 TL)

Büyücü dünyasında bile peşimizi bırakmayan devalüasyon yüzünden bir asanın 7 galleon yani 238 TL ettiğini görünce Hogwarts’tan gelen kabul mektubunuzu yırtıp atabilirsiniz. Reddit’te aynı zamanda seride adını duyduğumuz pek çok ünlü eşyanın de fiyat dökümü yapılmış. Mesela  Ravenclaw’ın Diademi 1,500 galleon yani 35,000 dolar ediyor, TL’ye çevirmeye ise elimiz gitmiyor. Harry’nin Noel Hediyesi olarak Hermione ve Ron’a aldığı Omnioculars’lar ise 720 dolar tutuyor. Maddi anlamda ağzında altın kaşıkla doğan Harry’nin aksine, Weasley’lerin banka kasasında ise sadece 1 galleon ve birkaç sickles yani 50-70 dolar arası bir para bulunuyor.

Harry Potter evreninde adı geçen tüm eşyaların fiyat dökümüne buradan ulaşabilirsiniz. Yine de yolunuz Diagon Yolu’na düşerse paranızı akıllıca harcamanızda fayda var.

gringotts-ejderha-kacis

Forumdan Cevaplar!

Site Yorumları
3 Yorum