Genç Okurların Alışkanlığını Değiştiren Seri: Harry Potter

harry-potter-etkisi

GENÇ OKURLARA HARRY POTTER ETKİSİ: GENÇ OKUYUCULAR İÇİN YAZILAN KİTAPLAR GEÇTİĞİMİZ 10 YILA GÖRE %115 DAHA UZUN!

Hayır yanılmıyorsunuz! Gerçekten de çocuk okuyucular için yazılan kitaplar gün geçtikçe uzuyor. Booklist’s Briana Shemroske’un orta okul kitaplarında (3-8. sınıflar arasında) yaptığı ankete göre Ocak 2016’da kitapların ortalama sayfa uzunluğu 290 sayfa çıktı ki bu 2006 yılından %115, 1976 yılından da %173 oranında daha fazla!

Shemroske bu araştırmayı geçen yıl aralık ayında yapılan başka bir şaşırtıcı araştırmaya cevap olarak yaptı. Bu şaşırtıcı araştırmaya göre de herhangi bir okuyucu kitlesi için yazılan kitapların uzunluklarında yılda ortalama 80 sayfalık bir artış oluyor. Yılda 80 sayfa!

Peki neden özellikle orta-okul seviyesindeki kitaplar çok uzuyor? Shemroske birkaç uzmanla görüştü ve uzmanların konuya getirdiği açıklama sadece iki kelime: Harry Potter. J. K. Rowling’in kitapları geniş bir genç okuyucu kitlesini uzun yıllar boyunca esir aldı ve son kitap olan Ölüm Yadigarları bir milyon sayfa(!) olarak çıkana kadar seri her yeni çıkan kitapla sayfa sayısını artırarak büyümeyi devam ettirdi. Ayrıca genç okuyuculara yönelik kitaplar genellikle fantastik kitaplar ve bu tarz kitaplar içindeki fantazi-dünyanın yaratılması için çok detay gerekiyor. Tabii bu da kitapları kalınlaştırıyor.

Merlin’in sakalı! Eğer kitaplar böyle kalınlaşmaya devam ederse 10 yıl sonrasının çocukları kitapların basılmış kopyalarını sırt çantalarında taşırken sırtlarını incitecek. Birileri artık çocukların omurgalarını düşünmeye başlamalı!

Harry Potter serisinin koskoca bir yayın sektörünü bu denli etkilemesi ise nereden baksanız gurur verici.

Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir