Koleksiyon Avcıları Peşindeydi: “Harry Potter”ın Nadir Bulunan İlk Baskısı 165 Bin Liradan Alıcısını Bekliyor

Koleksiyonluk Harry Potter Baskısı

Koleksiyonluk Harry Potter ve Felsefe Taşı’nın ilk baskısı, bir kez daha rekor fiyattan açık artırmaya çıkartılıyor. Yalnızca 30 peni karşılığında alınan eser için ise 5.000 Sterlin (165 Bin Türk Lirası) isteniyor.

Bloomsbury Yayınevi tarafından 30 Temmuz 1997’de yayımlanan Harry Potter ve Felsefe Taşı’nın ilk edisyonu yalnızca 500 adet üretilmişti. Bu nadir kopyalardan biri, 2023’ün başlarında yaşamını yitiren Staffordshirelı bir adam tarafından satın alınmıştı. Depoya kaldırılan kitap ise aylar sonra yeniden gün yüzüne çıkıyor.

Lichfield merkezli müzayedeci Richard Winterton, ilk edisyonun nadir kopyasının 10 Temmuz tarihinde satışa çıkartılacağını ve bunun “büyülü bir an” olacağını kaydetti.

Kitabı elinde bulunduran kişinin kız kardeşi, ağabeyinin kitaplara ve efemeraya karşı ömür boyu süren bir tutkuya sahip olduğunu söyledi.

Koleksiyonluk Harry Potter Baskısı Alıcılarını Bekliyor

İsminin açıklanmasını istemeyen kişi, kardeşi hakkında şunları söyledi:

“Kitap ve hatıra eşya ticaretine henüz okuldayken başlamıştı.

“Eskici satışlarına ve kilise fuarlarına gider ve bir yığın yıllık ya da çizgi romanla geri dönerdi.”

Koleksiyonluk Harry Potter İlk Baskı

1997 tarihli ilk baskı yalnızca 500 adet yapılmış ve bunun 300’ü kütüphanelere dağıtılmıştı. Şanslı kişinin elindeki kopya da bu 300 kitaptan biriydi ve Wolverhampton Kütüphaneleri’nden satın alınmıştı.

Kız kardeş sözlerine, “Dört yıl önce evini taşıdığında her şeyi yüzlerce kutuya koymuş, birçoğu da konteynırlara girmiş,” ifadesini kullandı. Bununla birlikte kitabın onda olduğunu bildiğini ancak nerede olduğunu hatırlayamadığını, bu yüzden de bir şekilde kaybolduğunu düşündüklerini söyledi.

“Şimdi tekrar gün ışığına çıktığı için aile olarak oldukça heyecanlıyız,” diye ekledi.

Koleksiyonluk Harry Potter baskısının sahibi henüz 55 yaşındayken ani bir şekilde hayatını kaybetti. Kitap, Richard Winterton Müzayedecilik’ten bir ekibin incelemesi sonucunda gün yüzüne çıktı.

Winterson konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Belli ki çok okunmuş, bu da Potter’ın ilk popülerliğini körükleyen ilk kitaplardan birine hayli yakışıyor. Tabii ki hızla küresel bir fenomene dönüşmüştü.”

Koleksiyonluk Harry Potter ve Felsefe Taşı Baskısı

Rekor İmzalı Baskıda

Harry Potter’ın ilk baskısının açık artırmaya çıkışı ise ilk değil. Daha önce üzerinde J.K. Rowling’in de imzasını taşıyan bir kopya 68.000 Euro karşılığında satılmıştı. İmzasız başka bir kopya ise 28.000 Euro karşılığında alıcı bulmuştu. Son olarak Aralık 2022’de aynı baskıya ait bir kopya 8.000 Sterlin’e alıcı bulmuştu.

Nadir bulunan ilk baskı kitaplara dair daha fazlasına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Siz Harry Potter ve Felsefe Taşı’nın ilk baskısı için ne kadarlık bir bütçeyi gözden çıkartırdınız? Yorumlarınızı bizlerle paylaşmayı, Fantastik Canavarlar’ı Google News’te takip etmeyi unutmayın.

Kaynak: BBC

Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir