Haftanın Büyüsü: Portus

ates kadehi portus

Bir hafta daha Haftanın Büyüsü köşemizden siz sevgili takipçilerimize merhaba diyoruz! Bu hafta da son derece ilginç bir büyü ile karşınızdayız ve bu büyümüz de Portus. Zaman kaybetmeden hemen Portus büyüsünü incelemeye geçelim, ne dersiniz? 

Portus büyüsü, sıradan bir nesneyi bir Anahtar’a çevirmek için kullanılan bir büyüdür. Anahtar yaratmak Sihir Bakanlığı tarafından kısıtlanmış bir durum olduğundan dolayı bu büyüyü kullanmak için Bakanlık’tan izin almak gerekmektedir. Hatta bu kısıtlama durumu 1996’da Sıradan Büyücülük Düzeyi sınavının Büyü Teorisi kısmında soru olarak gelmişti.

İlk kez Harry Potter ve Ateş Kadehi’nde gördüğümüz Portus büyüsü bir büyücü tarafından nesneye yapıldığı anda hedef olan nesne parlak bir mavi renk alır, aynı rengi bir Anahtar’ın hazır olduğu an da görebiliriz, ancak parlak mavi rengin görülmesinden birkaç saniye sonra nesne tekrar normal rengine döner.

Seride bu büyüyü kullandığını bildiğimiz cadı ve büyücülerin isimlerini de sizlerle hemen paylaşalım: Bartemius Crouch Jr, Albus Dumbledore ve Bathilda Bagshot.

GobletOfFire hp

Tarihi

Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu’nda bir sene sınav sorusu olarak öğrencilerin karşısına çıkması dışında Portus büyüsünün tarihi, bu büyüyü kimin icat ettiği veya ne zaman icat ettiği konusunda ne yazık ki bir bilgimiz bulunmamakta.

Etimoloji

Büyünün adı olan “portus” kelimesi, Latince bir kelime olan ve “taşımak” anlamına gelen “portandum” kelimesinden gelmektedir. Ancak yine aynı anlama gelen Fransızca “porter” kelimesi  veya Katalan “portar” kelimesinden de geliyor olabilir.

Bu haftaki büyümüzün incelemesinin de sonuna gelmiş bulunmaktayız, umarız beğenerek okumuşsunuzdur! Önümüzdeki haftalarda hangi büyüleri görmek istersiniz, Portus büyüsü ile ilgili paylaşmak istediğiniz başka bir bilgi var mı? Yorumlarınızı bizlerle  paylaşmayı unutmayın!

Haftanın Büyüsü köşemizin eski sayılarına buradan ulaşabilirsiniz!

Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir