Harry Potter Filmleri Neden 90’lı Yıllarda Geçiyor?
|Harry Potter filmleri neden 90’lar döneminde geçiyor hiç düşündünüz mü? Aslında -elbette- bunun temel nedeni J.K. Rowling’in kitap serisini bu tarihlerde geçiyormuş gibi kurgulamış olması. Peki 2000’lere damga vuran filmler, neden zaman çizgisi konusunda aslına sadık kaldı?
Detaylarıyla sizi 90’lara götürecek pek çok noktaya değinilen bu güzel metni sizler için Türkçeleştirdik.
Film serisi toplam sekiz filmden oluşuyordu ve 2001 ile 2011 arasında yayınlanmıştı. Filmler, J.K.Rowling’in delicesine popüler olan aynı ismi taşıyan kitaplarına dayanıyor.
Rowling, bu epik hikâyesini 90’ların başında bir büyücü çocuk etrafında kuruyor. Serinin ilk kitabı, Rowling’in de patlama yaptığı çıkış kitabı, Harry Potter ve Felsefe Taşı adında olsa da sonradan Birleşik Krallık versiyonları Harry Potter ve Büyücü’nün Taşı olarak sunuluyor. Kitap sonraları en çok satanlar listesinin başına yerleşmiş ve yıllarca da zirveye yerleşiyor.
Kitaplar, Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu’nda okumakta olan Harry Potter ve sınıf arkadaşları etrafındaki olayları konu alıyor. Bu olaylar bir noktada Lord Voldemort’a karşı İkinci Büyücü Savaşı’nı başlatıyor ve olaylar gelişiyor.
1991 yılında, Harry, on birinci yaş gününde Hogwarts’a kabul mektubunu alır. Aynı yıl genç büyücü hemen okula başlar. Serinin her kitabı Harry’nin okulda geçirdiği ayrı bir yılı konu alır, ki bu da serinin 90’lar boyunca sürdüğü anlamına gelir.
Bir Asan ve Baykuşun Varsa, Telefonu Ne Yapacaksınız?
Rowling, Harry Potter kitabını aslında 1990’larda yazmaya başlamıştır ancak yaklaşık beş yıl boyunca bitirememiştir. İlk kitap da 1997 yılından önce basılamamıştır. Yedinci ve son Harry Potter kitabı da on yıl sonra ancak yayımlanmıştır. Rowling’in ilk hikâyeyi 90’ların başları boyunca ancak yazması, Harry’nin 1991’de Hogwarts’a girmesini anlamlı hale getirmektedir. Bu epik hikâyeye başladığında olduğu dönemi, olayların başlangıcındaki güncel tarih olarak kullanmaktadır.
Harry Potter serisinin filme aktarımları konusunda da J.K. Rowling oldukça aktif rol almıştır. Hikâyenin yönetilmesinde bazı kontrolleri olmuştur ve hatta bazı film senaryolarını da tekrar düzenlemiştir. En son olarak da Harry Potter ve Ölüm Yadigarları’nın her iki filminde yapımcı rolüne yükselmiştir. Harry Potter filmleri her ne kadar kitap serisi ile aynı tarihlere uygun zaman çizelgesini izliyor olsa da aslında 2000’li yılların başında çekilmişlerdir ve aslında moda, teknoloji ve diğer görünür detaylar ile bunu kanıtlar niteliktedir.
2000’li yılların başları her ne kadar çoğu gencin hayatını günden güne değiştirecek teknolojik pek çok gelişme yaşatsa da, filmler, 21. yüzyılın başındaki saklı anlamlara çok fazla saplanmayı engellemiş ve olayların kitapların geçtiği 1990’lardaki tasvirlerine göre değişim göstererek cep telefonları ve televizyonların yerini kitapların almasını sağlamıştır.
Zaten, bir asan ve iletişimini sağlayacak bir baykuşun varsa bunları kim ne yapsın ki?
Peki sizler ne düşünüyorsunuz? 2020 yılına gelmiş olmamıza rağmen, kitaplara ya da filmlere gömüldüğünüzde kendinizi hala 90’larda gibi hissediyor musunuz? Biz hissediyor ve kitap ve filmlerdeki bu ambiyansı da her seferinde takdir ediyoruz. Yorumlarda buluşmak dileğiyle!
* * *
* Felsefe Taşı Filminden 10 Gizli Detay
Kaynak: ScreenRant
Bence de böyle daha güzel. Hem son film 2011-de çıktıysa ve onun 19 yıl sonrasını bile gösteriyosa, 2030-cu yılı göstermek zorunda kalırlardı ve bu da bence çok anlamsız olurdu.
Yazı karakterinde bir sorun mu var, bana mı öyle geldi ?