Britanya Kütüphanesi’ndeki Harry Potter Sergisi’nden Nefes Kesen Parçalar

Bu yılın sonlarına doğru açılacak olan Harry Potter: Sihir Tarihi adlı sergide, J.K. Rowling’in Felsefe Taşı’ndaki Seçmen Şapka şarkısının el yazması taslağı ve daha önce hiç görülmemiş bunun gibi birçok obje hayranlarla buluşacak!

Biletlerinin ilk partisi 3 Nisan’da satışa sunulan sergide yer alacak üç objeyi Pottermore bizlerle paylaştı. Harry Potter ve Felsefe Taşı’nın ilk yayımlanışının yirminci yılı kutlaması vesilesiyle sergide Britanya Kütüphanesi’nin arşivindeki ender kitaplardan, el yazmalarından ve hazinelerden tutun da J.K. Rowling’in orijinal taslakları ve çizimlerine kadar pek çok nesne yer alacak. İllüstratör Jim Kay’den parçalarla birlikte Harry Potter’ın yayıncısı Bloomsbury editörünün notları da sergilenecek.

Seçmen Şapka şarkısının ilk taslağı ile birlikte yüzden fazla sihirli obje bu serginin çekirdeğini oluştururken Harry Potter hikayelerinin temelini oluşturan büyü ve folklorun kökenleri de keşfedilecek.

İşte o Seçmen Şapka şarkısından bir kuple:

Devamını ne yazık ki ancak sergide görebilirsiniz.

Britanya Kütüphanesi’nin baş kütüphanecisi Julian Harrison ise objelere hayran kalmış.

“Bir yazarın eliyle yazdığı orijinal taslakları görmek her zaman heyecan vericidir ve J.K. Rowling’in Seçmen Şapka şarkısı için yazdığı taslak da kesinlikle bir istisna değil. Harry Potter hikayelerinin ayrılmaz bir parçasının en başta nasıl yazıldığını ve nasıl değişime uğradığını görmek olağanüstü. Bunun, her çeşit ziyaretçinin sergimizde görmeyi beklediği türden bir lezzet olmasını umuyoruz.”

Julian ayrıca Britanya Kütüphanesi koleksiyonundaki büyüye dair bazı erken tasvirlerden örnekler de göstermiş.

 “İksir bölümünde yer alacak olan Britanya Kütüphanesi koleksiyonundan bu iki harika parçayı da sergileyeceğimiz için ayrıca mutluluk duyuyoruz.”

1480 yılında basılmış olan kitapta bir cadının kazanıyla ilk defa tasvirini görüyoruz.

Britanya Kütüphanesi’ne göre bu tasvir Ulrich Molitor tarafından yazılan Cadılar ve Dişi Falcılar Üzerine adlı kitaptan alınmış. Tasvirde iki yaşlı kadının, dolu fırtınası yaratmak için yanan geniş bir çanağa sırasıyla yılan ve horoz koyduğunu görüyoruz.

İksir Sınıfı isimli ikinci parça ise, 1491 yılında Latince “Sağlık Bahçesi” anlamına gelen Ortus Sanitatis isimli metinden alınmış.

Görselde elinde asası ve üzerinde cüppesi ile yaşlı bir iksir ustasıyla tarifler için kitabı açık tutan asistanını görüyoruz. Profesör Snape bu öğretme metoduyla ilgili ne derdi kim bilir.

Harry Potter: Sihir Tarihi sergisi 20 Ekim 2017’de Britanya Kütüphanesi’nde tüm sihir severlerle bulaşacak. 28 Şubat 2018’de kapanacak olan serginin 20 Ekim’den 31 Aralık’a kadar olan biletleri satışa sunuldu bile, daha sonra diğer biletler de satışa çıkacak.

Bilet fiyatı yetişkinler için £16, diğer grup için ise £5 ile £11 arasında değişiyor. Daha fazla bilgi için Britanya Kütüphanesi’nin web sitesine bakabilirsiniz.

Sırf Harry Potter değil, onu oluşturan temayı da yakından görüp keşfedebileceğimiz bir serginin olması çok hoş olmuş. Sizce sergide başka neler bulunmalı? Peki ya gitmeyi düşünür müsünüz?

⁠⁠⁠Evapsie!
1 Yorum

Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir