Eddie Redmayne’den J.K. Rowling’e Tepki Gösterenlere: “Mide Bulandırıcısınız”

Eddie Redmayne J.K. Rowling

Fantastik Canavarlar filmlerinde başrol olarak yer alan Oscar ödüllü oyuncu Eddie Redmayne, J.K. Rowling hakkında yapılan eleştirilerin dozunu artıranlara sert tepki gösterdi. Ünlü aktör, yazar için yapılan bazı hadsiz yorumları iğrenç bulduğunu ifade etti.

Harry Potter serisinin yazarı olarak tanınan J.K. Rowling, geçen aylarda yaptığı bazı açıklamalar nedeniyle gündeme gelmiş ve transfobik damgası yemişti. Ünlü yazar, yaptığı açıklamaların yanlış anlaşıldığını söylese de, daha sonra web sitesinden yayınladığı uzun mu uzun metinle tekrar tartışmaların odağı haline gelmişti. O günden bu yana, özellikle serinin hayranları J.K. Rowling’e olan öfkelerini dindiremiyor gibi gözüküyor.

Sadece hayranları değil, açıklamaları sonrası Harry Potter serisinin ünlü oyuncuları Daniel Radcliffe, Emma Watson ve Luna Lovegood rolündeki Evanna Lynch dahil olmak üzere birçok isimden de benzer tepkiler yükselmişti. Pek tabii bu tepkilerden bir tanesi de, halihazırda üçüncü film çekimleri devam eden Fantastik Canavarlar’da, Newt Scamander rolünü canlandıran Eddie Redmayne olmuştu.

eddie redmayne fantastik canavarlar newt scamander

Eddie Redmayne: “Trans bireyler her gün taciz akınıyla karşı karşıya”

Ünlü oyuncunun bu konuya nasıl baktığı merak konusuydu çünkü kendisi 2015 yılında vizyona giren The Danish Girl filmindeki trans rolü ile Oscar’a aday olmuştu. Yazarın açıklamalarının hemen sonrasında Redmayne şunları söylemişti:

“Hem J.K. Rowling hem de trans topluluğu üyeleriyle çalışmış biri olarak, nerede durduğumu netleştirmek isterim. Jo’nun yorumlarına katılmıyorum. Trans kadınlar kadındır, trans erkekler erkektir ve ikili olmayan kimlikler vardır.”

Fakat belli ki, gösterdiği bu tepkiye rağmen oyuncu, ünlü yazara yapılan eleştirilerin bazılarından mutsuz. Fantastik Canavarlar 3 filminin çekimlerinin başlaması sonrası The Daily Mail’e konuşan Redmayne, yazara karşı yapılan tüm bu tepkilerin ortasında ona bir not ilettiğini ve kendisine yapılan bazı hadsiz tepkileri iğrenç bulduğunu ifade etti.

J.K. Rowling

Konuşma sırasında, aralarında meslektaşlarının da bulunduğu trans arkadaşlarının her gün ayrımcılığa uğramaya devam ettiğini de sözlerine ekledi. Sadece etrafındakilerin değil, tüm dünyada yaşayan trans bireylerin benzer yıkıcı bir taciz akınıyla karşı karşıya kalmaya devam ettiklerini de belirtti.

J.K. Rowling’in açıklamaları ve kendisine gösterilen tepkiler konusunda sizler neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz!

* * *

* J.K. Rowling, Troubled Blood Kitabındaki Trans Seri Katil Karakteri ile Eleştiri Topladı

5 Yorum

Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir