J.K. Rowling, Troubled Blood Kitabındaki Trans Seri Katil Karakteri ile Eleştiri Topladı

J.K. Rowling - Troubled Blood - Cormoran Strike 5

J.K. Rowling, Cormoran Strike serisinin yeni kitabı Troubled Blood’da kullandığı trans seri katil karakteri sonrası gündeme geldi.

J.K. Rowling, son dönemlerde LGBT+ bireyler tarafından eleştiriliyor. Yazar, geçen aylarda trans bireyler hakkındaki fikirleriyle gündem olmuştu. Şimdi ise yeni kitabı Troubled Blooddaki bir karakter ve eserin konusu yüzünden tenkit ediliyor.

Yazarın Robert Galbraith mahlasıyla kaleme aldığı polisiye roman serisi Cormoran Strike’ın 5. kitabı geçen günlerde yayımlandı. Troubled Blood adını taşıyan eser trans bir seri katil içeriyor. Birleşik Krallık gazetelerinden The Telegraph yazarı Jake Kerridge, hazırladığı bir inceleme yazısıyla kitabın tartışmalı yanlarını gündeme getirdi.

Jake Kerridge’in Troubled Blood incelemesinde şu sözleri kullandı:

“Kitabın konusu eski bir davayı açmak üzerine: 1974’te kaybolan pratisyen hekim Margot Bamborough’un Dennis Creed’in kurbanı olduğu düşünülmektedir. Creed trans bir seri katil.

“İnsan Rowling’in trans sorunlarına karşı duruşunu göz önüne alınca merak etmeden duramıyor: Bu kitabın mesajı “Asla elbise giymiş bir erkeğe güvenme!” mi?”

J.K. Rowling Yeni Kitabında Trans Bireyleri Kızdırdı

Harry Potter serisi ile tüm dünyada adını duyuran, daha sonra Boş Koltuk adlı bir roman ve takma isimle Cormoran Strike kitaplarını yazmaya başlayan Rowling, şu günlerde sert eleştirilere maruz kalıyor. Bu ağır tenkitlerden birisi de Metro adlı yayın kuruluşunun trans yazarı  Ugla Stefanía Kristjönudóttir Jónsdóttir’den geldi.

Jónsdóttir’e göre Rowling bu romanı, trans bireyleri incitmek için kaleme almış:

“J.K. Rowling’in yeni kitabındaki seri katil trans. Transları “sevdiğini” ve “desteklediğini” belirten bir insan için belki de en iyi destek bizi çok büyük zarar verecek bir şekilde yansıtmamak olabilir. Gerçi bu Rowling’in umurunda değil. Yaptığı bilinçli. İğrenç.

“Aylarca bizi şeytanlaştırıp aleyhimize konuştuğu yetmemiş gibi şimdi bir de trans bireyin cani bir seri katil olduğu bir roman yayınlıyor. Utanmadan aldığı eleştirilere de şaşkın olduğunu belirtiyor. Aynı gezegende mi yaşıyoruz?”

j.k. rowling harry potter ve felsefe taşı

J.K. Rowling ve Translar Arasındaki Gerilimin Kökeni

J.K. Rowling’in LGBT+ bireyler ile girdiği tartışmalar, geçen aylarda yazarın paylaştığı bir Tweet ile gündeme gelmişti. Buna göre Rowling, “adet gören insanlar” kalıbını kullanmasını eleştirmişti. Rowling, trans kadınlar ile doğuştan kadınların arasında tecrübe farkı olduğunu iddia etmiş, kadın kimliğini silmenin milyonlarca kadının yaşadıklarını değersizleştireceğini ve insanların kendilerini tanımladığı bir olguyu yok edeceğini düşündüğünü ifade etmişti.

Buna karşın LGBT+ organizasyonları yazarı transfobik olmak ile suçlamıştı. Çeşitli mecralar, Rowling’in trans kadınları kadın olarak görmediğini iddia etti. Olaylar sonrasında Rowling insan haklarıyla ilgili aldığı bir ödülü iade etmeye karar vermişti.

J.K. Rowling yeni kitabı sonrası çıkan tartışmalara henüz bir cevap vermedi.

J.K. Rowling - Troubled Blood - Cormoran Strike 5

Cormoran Strike Serisi kitapları Türkçede de yayımlanıyor. Şimdiye dek Guguk Kuşu (The Cuckoo’s Calling), İpekböceği (The Silkworm) ve Kötülük Kariyeri (Career of Evil) raflara geldi. Dördüncü kitap Lethal White ise henüz ülkemize yayımlanmadı. Troubled Blood ile macera yurt dışında 5. kapıyı aralamış oldu.

Polisiye kitap serisi aynı zamanda BBC’nin ellerinde Strike adı ile diziye de uyarlanıyor.

Yaşanan son gelişmelere dair yorumlarınızı bizlerle paylaşmayı unutmayın.

* * *

Not: Bu haber ilk olarak bir diğer projemiz olan Kayıp Rıhtım’da yayınlanmıştır.

* J.K. Rowling ve Polisiye Üzerine Biraz Konuşalım

Kaynak: Mirror.co.uk

⁠⁠⁠Evapsie!

Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir