Gerçek Harry Potter İlk Baskı Olan Felsefe Taşı Kitabını Açık Artırmada Sattı

Harry Potter ve felsefe taşı açık artırma

Nadir bulunan ilk baskı bir Felsefe Taşı kitabı, eserin sahibi olan Harry Potter tarafından 27.500 sterline (yaklaşık 350 bin TL) satıldı.

İlk baskısının üstünden 23 yıl geçen Harry Potter ve Felsefe Taşı’nın dünyada birçok baskısı mevcut. Bu kadar büyük bir hayran kitlesi olunca da özellikle ilk baskılar günümüzde oldukça değerli bir hale geldi. Mesela Türkiye’deki ilk baskısı Dost Yayınevi tarafından Büyülü Taş ismiyle yayımlanmıştı ve sahaflar dışında bu kitaba erişim şu an neredeyse imkânsız. Orijinal isminin ilk baskısı ise yakın zamanda açık artırmayla isimsiz bir satıcıya satıldı. Ancak bu baskının ilk sahibi aşina olduğumuz bir isim taşıyor.

Harry Potter ve Felsefe Taşı ona, oğluyla aynı isme sahip olduğunu fark ettiğinde babası tarafından 1997’de verilmişti. İlk baskı Harry Potter kitabı ciltli olarak 500 kopya şeklinde basıldı ve “duygusal ve büyülü” şeklinde tanıtıldı.

Bu ilk baskı kitap ise açık artırmada 350 bin liraya (27.500 strelin) isimsiz bir alıcıya satıldı.

J.K. Rowling’in satış rekorları kıran serisinin ilk kitabı çıktığında Hampshire, Waterlooville’de yaşayan Harry Potter yalnızca sekiz yaşındaydı. Şu an 33 yaşında olan Potter, ailesinin 2017’de kanserden vefat eden babası David’in anısı için kitabı satmaya karar verdiğini söyledi.

Felsefe Taşı Kitabını Satan Harry Potter, Adının Gerçek Olduğuna Kimseyi İnandıramıyor

Harry Potter ve felsefe taşı açık artırma

Harry Potter’ın kardeşi olan Katie Sign, o günle ilgili şunları söyledi:

“Babamın kitabı elinde sallayarak kapıdan içeri dalıp ‘Ne bulduğuma inanamazsınız!’ diye bağırdığını hatırlıyorum. İlk bakışta hepimiz şaşırmıştık. Birisi Harry’ye kitap mı yazdı diye sorguladık. Kardeşimle adaş olmasının tuhaflığı ve tesadüfü ilk sayfayı çevirmemize yol açtı fakat hikâyenin büyüsü yıllarca o sayfaları çevirmeye devam etmemize vesile oldu.”

Piyasada 500 tane bulunan ciltli baskı, 53. sayfada “asa” kelimesinin iki kere yazılması ve arka kapakta “Philosopher’s” (felsefe) kelimesinin yanlış yazılması gibi hataları da içeriyor.

Bu kitap, Etwall Derbyshire’da gerçekleşen Hansons Açık Artırması’nda isimsiz bir alıcıya satıldı. Açık artırmanın sahibi Charles Hanson, satışın “fazlasıyla duygulu ve büyülü” olduğunu dile getirdi. “Eşsiz bir durum, Harry Potter’ı Harry Potter’a satmak bizim için bir onur,” diye ekledi.

Bay Potter ise ilk kitap çıktığından beri insanları gerçek isminin Harry Potter olduğuna ikna etmeye çalıştığını söyledi.

“İnsanlar bana inanmıyor. Genç bir futbolcuyken ismimin Harry Potter olduğunu söylediğim için bir hakem beni kırmızı kartla tehdit etmişti. Eşim Philippa’yla Yunanistan’daki bir tatilde tanıştığımda ise o bile bana inanmamıştı.”

Sizlerde böyle nadir baskı kitaplar mevcut mu? Hangi kitap olduğunu söylemekten ve kitabı nasıl edindiğinizi bize anlatmaktan çekinmeyin!

Kaynak: BBC

Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir