İmzalı Harry Potter ve Felsefe Taşı Kitabı 1 Milyon TL’ye Satıldı

İmzalı Harry Potter ve Felsefe Taşı Kitabı

Harry Potter ve Felsefe Taşı kitabı İngiltere’de düzenlenen açık artırmada 80 bin sterline (yaklaşık 928 bin Türk lirası) alıcı buldu. İlk baskı olan kitabın durumunun “olağan üstü” seviyede iyi olduğu belirtildi.

Harry Potter serisinin ilk baskı kitaplarının uçuk kaçık fiyatlardan alıcı bulması aslında yeni bir olay değil. Daha önce “çöpte bulunmuş” bir ilk baskı Felsefe Taşı 33 bin sterline satılmıştı. Bir başka ilk baskıya 28 bin sterlin değer biçilmişti. Ancak bu sefer haberlere konu olan baskı, bir hayli iyi bir kondisyona sahip.

İmzalı Harry Potter ve Felsefe Taşı Kitabı

7 kitaplık Harry Potter macerasını başlatan kitap ilk olarak 1997 yılında yayımlandı. J.K. Rowling’in dünya çapında çoksatara dönüşen, gişede milyon dolarlık hasılatlarla dev bir marka hâline gelen serisi; hâlâ ciddi görmeye devam ediyor.

İmzalı Harry Potter ve Felsefe Taşı Kitabı Beklenenin 3-4 Kat Üzeri Bir Değere Satıldı

Müzayedede satışa çıkan ve 80 bin sterlinden alıcı bulan kopya da 1997’de yapılan ilk baskıya ait. Söylenenlere göre kitap Nottingham’daki bir kitapçıdan satın alınmış. Bahsi geçen bu edisyonun 500 adet ve ciltli olarak yapıldığı biliniyor. Ancak kitabı koleksiyoncular gözünde değerli yapan asıl şey, bizzat yazarının imzasını taşıyor olması.

Bu baskının 20 bin – 30 bin sterlin arasından alıcı bulacağı düşünülmüştü. Özellikle yazar J.K. Rowling’in son dönemlerde transfobi iddiaları ile eleştirilmesi, kopyanın fiyatının da iyice düşeceği yönünde yorumlanmıştı. Ancak müzayede başladığında işler bambaşka bir boyuta tırmandı.

harry potter ve felsefe taşı kitap ilk baskı

500 kitaplık ciltli baskının 300’ünün Birleşik Krallık’taki kütüphanelere dağıtıldığı ve dağıtılan bu kopyaların çoğunun yüksek oranda hasarlı ya da kayıp olduğu biliniyor. Bu kopya ise Nottingham’da bulunan Dillons Bookshop’ta okurun karşısına çıkmıştı.

Gerçekleştirilen müzayedede 200’den fazla harita, el yazmaları ve kitaplar satışa sunuldu. Alıcı bulan eserler arasında 16 bin sterline satılan 1660 tarihli bir İncil de yer alıyordu. Tüm bu satıştan müzayede evi 260 bin sterlin topladı. Bu tutarın üçte birini ise Felsefe Taşı’nın ilk baskısı oluşturuyor.

Siz bu baskının satıldığı tutar hakkında ne düşünüyorsunuz? Kütüphanenizde yazarından imzalı hangi kitaplar yer alıyor? Yorumlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: BBC

⁠⁠⁠Evapsie!
1 Yorum

Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir