Harry Potter Serisi 500 Milyondan Fazla Okura Ulaşarak Rekora İmza Attı!

olum yadigarlari ilk baski

Harry Potter serisinden geçtiğimiz günlerde harika bir haber geldi. Dünya çapında 80 dile çevrilen seri toplamda 500 milyon satış barajını aşmış bulunmakta!

J.K. Rowling‘in yarattığı bu büyülü dünyaya 20 yıl önce girmiştik. Serinin yarım milyar okura ulaşması oldukça heyecan verici zira bu rakam ortalama her on beş kişiden birinin Harry Potter okuduğu anlamına geliyor.

Seri ilk kez 1997 yılında Bloomsbury tarafından basıldı. Bizim Harry Potter ile buluşmamız ise 1999 yılında, Dost Yayınları ile oldu. Arnavutluk’tan Azerbaycan’a kadar çeşitli ülkelerde çevrilmeye başlanmış seri ne yazık ki bizim ülkemizde pek de tutmamıştı. Yapı Kredi Yayınları 2001 yılında seriyi tekrar yayımlama kararı aldı ve olan oldu! Yeni çıkan filmin de etkisiyle kitap serisi YKY‘nin çok satanları arasına anında girmişti!

Harry Potter Türkçe set

Şimdi 7 kitap ile sonlanmış seri günümüz literatürüne girmiş birkaç yaratıcı kelime de içermekte. Orijinal dilinde ise 7 kitap boyunca toplam 1,100,086 kelime kullanılmış. Serinin son kitabı Harry Potter ve Ölüm Yadigârları tarihin en hızlı satan kurgu romanı olarak rekor kırmıştı. Birçok dile çevrilmesinin yanında farklı şekillere de evrildi. E-kitap, sesli kitap, resimli kitap gibi biçimlerde bizlerle tekrar tekrar buluştu.

Geçen 20 yılda 500 milyonu aşan satışa şaşmamak gerek zira bizleri her okuyuşumuzda o büyülü dünyanın içine sıcak bir sarılış ile alıyor. Tekrar tekrar okumamızın ve çocuklarımıza okutacak olmamızın nedeni işte tam da bu.

Siz ne düşünüyorsunuz? 1 milyar barajı bir hayal mi?

harry potter melez prens lansman
NEW YORK – JULY 15: Rachel Grandi celebrates after she was the first to buy the new Harry Potter book at the Barnes and Noble in Union Square July 15, 2005 in New York City. J.K. Rowling’s sixth installment of her Harry Potter series, “Harry Potter and the Half-Blood Prince.” went on sale at midnight in New York. Appetite for the book was whetted by Rowling’s revelation that a major character would meet his or her demise, and the US publisher of the Potter series, Scholastic Inc., responded to the demand with a record-breaking first printing of 10.8 million copies. (Photo by Stephen Chernin/Getty Images)