Harry Potter ve Felsefe Taşı’nın İlk Kopyası Rekor Fiyattan Alıcı Bulacak

Harry Potter ve Felsefe Taşı - J.K. Rowling

Harry Potter kitaplarının ilk versiyonlarının uçuk kaçık fiyatlara açık artırmalarla alıcı bulmasını yakından takip etmiş ve sizler için haberlerini sunmuştuk. Bu kez daha öncekilerin satış rekorunu kıracak bir açık artırma olacağı öngörülen Felsefe Taşı versiyonuyla ilgili haberle karşınızdayız.

Son aylarda, Harry Potter kitaplarının ilk versiyonlarının açık artırma ile kayda değer miktarda para harcamaya gönüllü insanlara satıldığını görüyoruz. Şimdi bir tanesi daha Mart 2020 tarihinde satışa çıkacak. Daha önce satılanlar iyi duruma ya da imzalı versiyonlarda, ancak bu seferki kitapta J.K. Rowling’in kaleminden biraz daha özel bir not da bulunuyor.

Yazar henüz kitabı basılmamış ve Harry Potter fikrini dünyaya satmaya çalışıyor olduğu dönemdeyken, Byrony Evens adlı bir ofis müdürü Rowling’i dünyaya duyurdu.

Evens, Christopher Little tarafından yönetilen bir yayınevinde çalışıyordu. O zamanlar, Rowling ise Harry’yi dünyaya tanıtmakla meşguldü. İlgili firma çocuk kitapları basmıyor olmasına rağmen, Rowling kitabın ilk üç bölümünü Little’a gönderdi. Ne yazık ki, taslak “kar vadetmeyen ret edilmiş” sınıfına atılmışken Evens, Harry Potter’ın bir şans verilmesini hak ettiğini söyledi ve gerisi tarihe yazıldı. Rowling sonradan Evens’a ithafen atıf sayfasına bir not yazdı:

“Bryony’e-bir imza kuyruğunda rastladığım en önemli insan ve Harry Potter’ın faziletini görebilen ilk kişi. KOCAMAN [altı dört kez çizilmiş olarak] teşekkürlerimle. – J.K. Rowling

Harry Potter ve Felsefe Taşı

Harry Potter ve Felsefe Taşı Kitabının Bu Kopyası 100 Bin Doları Geçebilir

Harry Potter ve Felsefe Taşı 12 yayımcı tarafından reddedildikten sonra Rowling Little’ın firmasına gitmişti. En sonunda, 1996 yılında, kitap okkalı bir €2,500 (yaklaşık 3 bin 200 dolar) karşılığında Bloomsbury’e satıldı. İlk başta sadece 500 adet kalın kapaklı ilk basım Felsefe Taşı satıldı.

Şu an ilgili ilk baskı kitabın, €70,000 ile €90,000 ($91,000’den $120,000 USD’ye) arasında satılması bekleniyor. Daha önceki versiyonlar, €30,000, €60,000 (yaklaşık $78,200 USD’ye) ve hatta $90,000’e satılmıştı! Kitabı açık arttırmaya çıkartan Bonhams adlı firma bu satışı 11 Mart 2020’de yapacağını duyurdu.

Eminiz ki hayal gücünün sınırsızlığını bildiğimiz Rowling bile 12 kez reddedilen bir kitap taslağı ile dolaşırken, kitabı bastırmayı başarıp on yıllar sonra ilk baskıların bu kadar büyük fiyatlara alıcı bulacağını hayal edememiştir. Peki sizler ne düşünüyorsunuz bu konuda? Yorumlarda buluşalım!

* * *

* “Harry Potter ve Felsefe Taşı”nın Nadir İlk Baskı Kopyalarından Biri Açık Artırmada

* Rowling’in Harry Potter’ı Yazdığı Sandalye Açık Arttırmada 394 Bin Dolara Satıldı!

⁠⁠⁠Evapsie!