Harry Potter ve Felsefe Taşı’nın İlk Baskısı 28 Bin Sterlin’den Alıcı Buldu

Harry Potter

Harry Potter ve Felsefe Taşının üzerinden yıllar geçti. Ancak hem seri hem de serinin fitili ateşleyen ilk kitabın değeri hiç azalmadı. Sizlerle geçtiğimiz ay Felsefe Taşı’nın nadir kopyalarından birisinin açık artırmada satışa çıkacağını duyurmuştuk. İşte o kitap tam 28 Bin 500 Sterlin’e (188 Bin TL) alıcı buldu.

Derbyshire’daki Hansons Müzayede Evi’nde düzenlenen açık artırmada 28 Bin 500 Sterlin’e satılan bu nadide kopya, adını paylaşmak istemeyen bir Potter hayranı tarafından alındı.

30 Temmuz 1997 tarihinde Bloomsbury tarafından toplamda 500 adet basılan ve içindeki kimi yazım hataları nedeniyle şimdilerde hayli değerli olan kopya böylece yeni sahibine kavuşmuş oldu.

Kitap uzmanı Jim Spencer tarafından “kutsal kase” olarak adlandırılan kitap kopyasının, £20.000 ve £30.000 arasında bir getiri sağlaması bekleniyordu. Bu satışla birlikte neredeyse Spencer’ın tam olarak beklediği paha biçilmiş oluyor.

Harry Potter ve Felsefe Taşı

Kitabın önceki sahibi, eseri tatilde hafif okuma niteliğinde bir kitap ararken 1 Avro ödeyerek almış.

Staffordshire’da bir müşterisinden kitaplarına değer biçmesi için çağrılan Spencer’ın ilk açıklamaları şöyleydi:

“Onu ilk gördüğümde şaşkınlıktan nefessiz kaldım. Neredeyse her hafta, ellerinde ilk Harry Potter basımı olduğunu söyleyen insanlardan çağrılar alıyorum, hepsi de saniyeler içinde ekarte edilebiliyor.

Kitabın eski sahibi ise şu şekilde konuşmuştu:

“O zamanlar bunun hiçbir şey olduğunu düşünmedim. Kitabı okudum, aslında tüm seriyi okudum ve sonra da yıllardır durduğu bir dolaba attım.”

J.K.Rowling’in imzasını da taşıyan bir başka kopya, zamanında 68.000 Avro’ya satılmıştı.

Hansons Müzayede Evi’nin Medya ve Reklam Sorumlusu Jill Gallone’un yaptığı açıklamaya göre kopyanın eski ve yeni sahiplerinin satıştan memnun olduğu söyleniyor.

Böyle bir hazine bulmak gerçekten de zor bir ihtimal. Öyle ki Felix Felicis içip sahafların arasına dalmak şansınızı belki biraz artırır. Ama o bile garanti değil.

Siz ne dersiniz? Sizin de elinizde böyle nadir kopyalar var mı? İmzalı bir ilk baskı için ne kadar parayı gözden çıkartabilirdiniz?

Yorumlarınızı bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Kaynak: The Leaky Cauldron

* * *

* Jim Kay, Zümrüdüanka Yoldaşlığı’nın Resimli Baskısı İçin Çizimlere Başladı

* Harry Potter’ın En Tuhaf 7 Rüyası

⁠⁠⁠Evapsie!