Rowling’in Gizemli Twitter Fotoğrafı Yeni Bir Harry Potter Projesine mi Alamet?

jk rowling twitter

J.K. Rowling bir kez daha gizemin efendisi olduğunu kanıtladı! Kendisi yakın zamanda Twitter hesabının kapak fotoğrafını değiştirip sonrasında da gizemli bir Tweet attı!

“Şu anda üstünde çalıştığım her şeyi özetleyen bir kapak bulmak zor ama bu tablo buna yakın! Harmen Steenwyck’den.”

Bahsettiği tablo da şu:

tablo

Tablo Still Life: An Allegory of the Vanities of Human Life (Natürmort: İnsan Yaşamının Beyhudeliğine Bir Alegori) olarak adlandırılmış. Bu türdeki çalışmalara Eski Ahit’teki bir alıntıdan dolayı ‘vanitas‘ deniyor. Alıntı ise şöyle: “Vanitas vanitatum, et omnia vanitas,” (Nafilenin nafilesi, her şey nafile.)

Tabloda dikkati ilk çeken şey kurukafa oluyor. Kurukafa figürü nereye çekerseniz çekin ucu ölüme dayanan bir betimleme. Ki bu da biz Harry Potter hayranlarının içini korkuyla doldurabilir: Karanlık İşaret! Ama yılan yok korkmayın. Bu bağlamda tablo büyücülük dünyasını bütün olarak genişletme yönünde yorumlanabilir. Ama kendisinin Robert Galbraith mahlasıyla yazdığı polisiye romanları da unutmamak gerek.

Konu Rowling olunca araştırmasını yapmıştır diyerek araştırmaya koyulan internet yazarları bazı ilginç bilgiler ortaya çıkarmış. Günümüzde kafatası kötülüğü ve ölümü simgeliyor. Ancak şimdiye kadar öyle değilmiş. Zamanında bunun tam tersini düşünen kadim uygarlıklar da yok değilmiş. Bu uygarlıklarda örneğin kristal kafatası yaşamı ve insanlık ile bilincin cisim bulmuş halini simgeliyor. Belki de Rowling bu sefer canımızdan can almıyordur. Queenie Goldstein ve güçlerini düşünürsek daha yüksek bir bilinç seviyesinde olan karakterler ilgi çekici olabilir.

Diğer dikkat çeken nesneler ise kronometre ile sönmekte olan lamba. Tabloda görünen zamanın ilk kronometreleri ısıyı, nemi, merkezkaç kuvvetlerini, sürtünme ve benzeri değerleri önlemeye çalışıp en doğru zamanı verme üzerine çalışan aletlerdi. Kronometre ile sönmekte olan lambaya baktığımızda zamanın daraldığı çıkarımını yapabiliriz. Bu da bize kitaplarda birilerinin hayatını kaybedeceğini düşündürüyor.

Natürmorttaki geri kalan eşyalar da insanoğlunu çevreleyen bâtıllığı simgeliyor. Göze çarpan üç şey; bilim, duyu hazzı ve servet. Bilim; kitaplar ile, zenginlik; ikisi de nadir bulunan şekilde değerli parçalar olan kılıç ve denizkabuğu ile ve duyu hazzı da müzik enstrümanları ile simgelenmiş.

Yeni bir Harry Potter projesi için heveslenmek yanlış olabilir. Çünkü insanların büyük çoğunluğu bu görseli Cormoran Strike serisine yeni gelen bir kitabına yormuş. Biz de ne kadar konuşursak konuşalım hepsi dedikodu seviyesinde kalacak. Heyecanımızı dizginleyip Rowling‘den gelecek bir cevabı bekleyelim!

Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir