“Harry Potter” Kitaplarının Seslendirmeni Stephen Fry Yapay Zekâ ile Sesini Kopyalayanlara İsyan Etti
|Stephen Fry, Harry Potter kitaplarındaki sesinin kopyalanarak kendisinin dahil olmadığı bir belgeselde kullanıldığını öne sürdü.
Son olarak Neil Gaiman’ın Netflix uyarlaması The Sandman dizisinde Gilbert karakteriyle Geek dünyasını selamlayan Stephen Fry şu sıralar zorlu günlerden geçiyor.
Ünlü aktör ve komedyen, geçen günlerde Londra’da gerçekleşen CogX Festivali sırasında basına bir demeç verdi. 66 yaşındaki oyuncu, Harry Potter sesli kitap edisyonları sırasında ortaya koyduğu materyalden yararlanan bir grubun sesini klonlayarak kendi projelerinde kullandıklarını iddia etti.
ABD merkezli sesli kitap ve podcast servisi Audible imzasıyla yayımlanan Harry Potter sesli kitapları platformun en popüler eserleri arasında yer alıyor. Stephen Fry, J.K. Rowling imzalı 7 Harry Potter kitabında da seslendirmen olarak dinleyicilerin karşısına çıkmıştı. Serinin Amerikan versiyonunda ise Jim Dale’ın imzası yer alıyordu.
Fry daha önce Fantastic Beasts: A Natural History adlı programın da seslendirmesini üstlenmişti.
Stephen Fry: “Tek Kelime Bile Etmedim”
Yapay zekânın sesleri başarılı bir şekilde taklit edebilmeye başlaması kültür dünyasında uzun süredir tartışma konusu. Özellikle ses sanatçılarının işinden olabileceği gibi bazı ciddi konular hâlâ güncelliğini konuyor. Dev markalar da bu alanda yapay zekâ kullanmaktan geri durmuyor. Son olarak Apple Books, sesli kitap konusunda YZ kullanımını destekleyen yeni bir programa girişmişti.
Bilgisayar korsanlarının yeni hedefi ise Harry Potter’ın seslendirmeni Stephen Fry oldu. Sanatçının Potter kitaplarındaki sesi kopyalanarak dijital ortama taşındı ve bir tarih belgeselini seslendirmek üzere yeniden programlandı.
Fry konu hakkında verdiği demeçte şu ifadeleri kullanıyor:
“Ben onlar için tek kelime bile etmedim. O tamamen bir makine. Şok olmuş durumdayım. Harry Potter’daki sesimi kullandılar. Oradaki veri setinden sesime ait bir yapay zekâ versiyonu yarattılar ve bunu yeni bir anlatımda kullandılar.”
Fry ses kopyalama teknolojisinin henüz başlangıç düzeyinde olduğunu belirtirken yakın gelecekte sanatçıları daha zor günlerin beklediğini de ifade etti.
Bununla birlikte Hollywood’da senaristler ve oyuncular daha eşit şartlar için düzenledikleri grevlerine devam ediyor. Grevdeki uzlaşı başlıklarından birisi de YZ’nin sanat alanındaki kullanımı hakkında.
Stephen Fry’ın tarafından ortaya atılan bu iddialara sizin yorumunuz nedir? Görüşlerinizi bizlerle paylaşmayı ve daha fazlasını kaçırmamak için bizleri Google News’ten takip etmeyi unutmayın!
Kaynak: Good Reader