Haftanın Büyüsü: Protego
|Bir Haftanın Büyüsü köşesinde daha sizlerle beraberiz! Bu hafta ele alacağımız büyü, okurlarımızın da isteği üzerine Protego oldu Ölüm Yadigarları’nda yapılışına bol bol şahit olduğumuz bu büyünün tüm detaylarını öğrenmek için haydi incelemeye başlayalım!
Kalkan Büyüsü olarak da bilinen Protego, bir insanı veya bir bölgeyi korumak amacıyla yapılır ve yapıldığında korunan alanı/insanı fiziksel varlıklardan ve büyülerden korur. Yaratılan kalkana doğru yapılan büyüler kalkandan sekip büyüyü yapan kişiye doğru geri tepebilir, bazı zamanlarda ise başka yönlere doğru sekebilir veya kalkana çarpıp yok olabilir.
Protego büyüsü yapıldığında, yapan büyücünün asasını doğrulttuğu yerde genelde görünmez olan bir kalkan oluşur ve bu kalkan da büyüyü yapan kişi ve saldıran kişi arasında bir bariyer görevi görür. Bu kalkan parlak bir yüzey değildir ancak üzerinden seken büyülerden kaynaklanan bir ışık çıkabilir. Bu kalkanın savuramadığı tek büyü ise Avada Kedavra büyüsüdür.
Kalkan Büyüsü, orta derecede zorlukta bir büyüdür. Ancak Fred ve George Weasley, Sihir Bakanlığı’nda çalışanlar bile dahil olmak üzere yetişkin büyücülerden çoğunun işlevli bir Protego büyüsü yapamadığını fark ettiklerinde bunu kendi avantajlarına kullanıp kalıcı Kalkan Büyüsü uyguladıkları bir kıyafet serisi (şapkalar, pelerinler, vb.) üretmişlerdi. Sadece on dört yaşında iken Harry Potter ve Dumbledore’un Ordusu’ndan bazı öğrencilerin bu büyüyü yapabildiğini düşünürsek yetişkinlerin düzgün bir şekilde yapamıyor olması çok komik değil mi?
Protego büyüsü birçok şekilde kullanılabilen bir büyüdür. Sadece “Protego” olarak kullanılabilir ki bu en basit şeklidir, ya da “Protego Duo”, “Protego Horribilis”, “Protego Maxima” ve “Protego Totalum” olarak yapılabilir. Bu çeşitlerinin ne işe yaradığına ve hangi durumlarda kullanıldığına da hemen bir göz gezdirelim, ne dersiniz?
Protego Duo: Protego büyüsünün biraz daha güçlü halidir ancak Protego Horribilis, Protego Maxima veya Protego Totalum kadar kuvvetli değildir.
Protego Horribilis: Protego Horriblis, oldukça kuvvetli bir Kalkan Büyüsü olup genelde geniş bir alanı Karanlık Büyülere karşı korumak amacıyla kullanılır. Bu büyüyle yaratılan kalkana çarpan Karanlık Büyülerin hepsi kalkandan geri seker.
Protego Maxima: Bu da Protego Horribilis gibi oldukça kuvvetli bir Kalkan Büyüsüdür. Fianto Duri ve Repello Inimicum büyüleriyle birlikte yapıldığında neredeyse dışarıdan hiç etkilenmeyen bir kalkan oluşturur.
Protego Totalum: Protego Totalum, belirli bir bölgeyi uzun bir süreyle korumak için kullanılır. Hermione, Hortkulukları bulmaya çalışırlarken kendisini, Harry’yi ve Ron’u korumak için bu büyüyü kullanmıştı.
Peki, bu büyünün yapıldığına şahit olduğumuz zamanlar hangileriydi ve bu büyüyü kimler kullandı? Bu soruların cevabını da hemen sizlerle paylaşıyoruz!
Harry Potter bu büyüyü ilk kez Üçbüyücü Turnuvası’nın üçüncü görevine hazırlanırken öğrenmişti, öğrenirken de pratik yapabilmesi için Hermione ve Ron Harry’ye büyü yapıp kalkanını kullanmasına fırsat tanımıştı. Harry bu büyüyü öğrenirken ilk başta çok zorluk çekmişti. 1996 yılında Zihinbend çalışmaları sırasında Snape’in Zihnefend büyüsüne karşı kendini korumak için bunu kullanmıştı ve birden Snape’in anılarını görmeye başlamıştı. Yine aynı yıl içerisinde Esrar Dairesi Savaşı sırasında kendisini ve arkadaşı olan diğer Dumbledore’un Ordusu üyelerini Ölüm Yiyenlerden korumak ve Kehanet’i kendisinden almalarına engel almak için bu büyüyü kullanmıştı. Karanlık Sanatlara Karşı Savunma dersinin altıncı senesinde Harry ve sınıftaki diğer öğrencilerin bu büyüyü sözsüz olarak kullanmaları gerekiyordu ve Snape Harry’ye karşı büyü yaptığında Harry Snape’i uçurup masaya çarptıracak kadar kuvvetli bir sözlü Kalkan Büyüsü kullanmıştı. Hogwarts Savaşı sırasında da birçok kez bu büyüyü kullandı, hatta o kadar kuvvetli Kalkan Büyüleri yaptı ki Lord Voldemort’un yaptığı lanetleri bile engelleyebildi.
Harry kendi asasını kaldırdı.
“Protego!”
Snape sendeledi – asası havaya fırladı, Harry’den uzağa – ve birden Harry’nin zihni kendine ait olmayan anılarla kaynamaya başladı.
Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı
Daha cümlesini tamamlamadan, dişi Ölüm Yiyen haykırdı: “Accio keha – “
Oysa Harry buna hazırdı: Kadın daha büyüyü tamamlamadan, “Protego!” diye bağırmıştı. Cam küre parmaklarının ucuna kadar kaysa da, onu sıkı sıkı tutmayı başardı.
Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı
Gilderoy Lockhart da 1992’de düello kulübünde Harry’ye bu büyüyü göstermek için yapmıştı ancak aslında tek yaptığı asasını süslü bir şekilde sallamak olduğu için başarısız olmuş ve asasını düşürmüştü.
Dolores Umbridge, 1996’da Yasak Orman’da kendisini at adamlardan korumak için bir Kalkan Büyüsü kullanmıştı.
Yine 1996’da Voldemort, Albus Dumbledore ile düello yaparken kendini korumak için bu büyüyü kullanmıştı.
Hermione Granger, altıncı yıllarında Karanlık Sanatlara Karşı Savunma dersinde bu büyüyü sözsüz bir şekilde yapmayı başarabilmişti. Hortkulukları aramaları sırasında da Harry ve Ron kavga etmeye başladıklarında asalarını birbirlerine karşı çekmeden bu büyüyü kullanıp bir kalkan oluşturmuştu, bundan sonra da Ron onları terk etmişti. Yine aynı sene, Gringotts’a girdiklerinde bu büyüyü kullanmıştı.
Harry etraflarındaki havada küçük kıpırtılar gördü: sanki Hermione onların bulundukları açıklığın üstüne bir sıcak sisi savururmuş gibiydi.
“Salvio hexia… Protego totalum… Repello Muggletum… Muffliato… Çadırı çıkarabilirsin, Harry.”
Harry Potter ve Ölüm Yadigarları
Ron ani bir hamle yaptı, Harry de hemen harekete geçti ama daha ikisinin asası da sahibinin cebinden çıkmadan Hermione kendininkini kaldırmıştı bile.
“Protego!” diye bağırdı. Bir tarafta kendisiyle Harry, öbür tarafta Ron arasında görünmez bir kalkan oluşup genişledi, büyünün gücüyle üçü de birkaç adım gerilemek zorunda kaldılar. Harry ile Ron saydam engelin iki tarafında öfkeyle, birbirlerini ilk kez net bir şekilde görüyormuş gibi bakıyordu.
Harry Potter ve Ölüm Yadigarları
Severus Snape Dumbledore’u öldürdükten sonra Harry Potter’ın kendisine yaptığı büyüleri saptırmak için bu büyüyü kullanmıştı.
En çok bildiğimiz kullanımı ise tabii ki Hogwarts Savaşı’nda saklı Hortkuluğu bulabilmesi için Harry’ye zaman vermek amacıyla, Lord Voldemort ve Ölüm Yiyenlerin içeri girmesini geciktirmek umuduyla Hogwarts’ın etrafına bu büyüyü kullanarak bir kalkan yaratılmasıydı!
Tarihi
Bu büyünün ne zaman ve kim tarafından bulunduğu bilinmemektedir. Harry bu büyüyü, Üçbüyücü Turnuvası’nın üçüncü görevine hazırlanırken Hogwarts’taki dördüncü yılında öğrenmiştir. Ayrıca 1995-1996 yıllarında Hogwarts’ta bu büyüyü Dumbledore’un Ordusu’na, zamanı geldiğinde kendilerini koruyabilmeleri için öğretmiştir. 1996’da SBD’de de bu büyü hakkında soru sorulmuştur.
Protego büyüsü; İkinci Büyücülük Savaşı, Esrar Dairesi Savaşı, Astronomi Kulesi Savaşı, Malfoy Malikanesindeki Çatışma, Hogwarts Savaşı olmak üzere birçok çatışma ve savaşta kullanılmıştır.
Etimoloji
Protego isimli bu büyünün adı, Latince bir kelime olan “protego” ile aynıdır. “Protego” kelimesi “örterim” ya da “korurum” anlamlarına gelmektedir.
Gelecek hafta hangi büyüyü görmek istiyorsanız, yorumlarınızda yer vermeyi sakın unutmayın!
Arania exumai
Aresto momentum
Oppugno
Ascendio
Confundo
Confringo
Cendravero
Hesoformi dekonimi
İtasyum
İnflatus
Experius Volde Malos Viada Noes
Bence Piertotum Locomotor Olabilir
Benim favorim Expecto Patronum büyüsü. Bu makale de her zamanki gibi harikaydı, teşekkürler!
Lütfen Fianto Duri!
wingardium leviosa
Kitaplarda da karakterler direkt kalkan büyüsü yapmayıp,filmde olduğu gibi sadece asayı savurarak lanetin yönünü değiştiriyorlardı sanırsam?Hatta kitapta lucius bellatrix harry e lanetlemeye çalışınca asasıyla lanetin yönünü değiştirmişti kehanet kırılmasın diye.Bu nasıl oluyor acaba?
Kankacım kitapta sözlü olarak yapılıyor yapılmadığı zamanlarda sadece ölüm yadigarlarında var ama Ö.Y. de harry sözsüz büyü yapmayı biliyordu