Harry Potter’ın İkonik Kılıcı Japonya’da Yasaklandı
|Harry Potter dünyasının en ikonik objelerinden Godric Gryffindor’un kılıcı, Japonya’da yasalarla karşı karşıya kaldı. 86 santimetrelik kılıç, ülkedeki Silah ve Kılıç Kontrol Yasası’na aykırı olduğu gerekçesiyle Warner Bros. tarafından geri çağrıldı.
Tokyo’daki Harry Potter stüdyosunda satılan özel koleksiyon ürünü, ‘gerçek bir kılıç gibi keskin’ olduğu için Japon yetkililerin uyarıları üzerine satıştan kaldırıldı ve şimdiye kadar satılan 351 adet kılıç toplanmaya başlandı.
Warner Bros. Studio Tour Tokyo’da Mayıs 2023’ten 2024 nisan ayının sonuna kadar satışta olan replika kılıçlar, tanesi 30.000 Yen (yaklaşık 200 dolar) fiyat etiketiyle koleksiyonerlerin beğenisine sunulmuştu. Ancak geçen ay yapılan denetimler sonucunda, kılıçların ucunun beklenenden daha keskin olduğu ve yasal sınırları aştığı tespit edildi.
Japonya’nın katı silah yasaları kapsamında, 6 santimetreden uzun bıçakların taşınması yasak olup, bu kurala uymayanlar 2 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabiliyor. Dekoratif amaçlı olsa bile keskinleştirilebilecek kılıçların yetkili mercilere kaydettirilmesi zorunlu tutuluyor.
Harry Potter Kılıcı Krizi Derinleşiyor
Harry Potter ve Sırlar Odası filminde yer alan ve yaklaşık 1000 yıllık olduğu belirtilen Gryffindor’un Kılıcı, Warner Bros.’un resmi web sitesinde “otantik bir yeniden üretim” olarak tanıtılıyordu. Şirket yaşanan bu “dağıtım sorunu” nedeniyle hem İngilizce hem de Japonca dillerinde geri çağırma bildirisi yayınladı ve müşterilerinden kılıçları iade etmelerini istedi.
2023 yılında açılan ve Asya’nın ilk, dünyanın en büyük kapalı Harry Potter cazibe merkezi olarak lanse edilen Warner Bros. Studio Tour Tokyo, eski Toshimaen eğlence parkının yerinde hizmet veriyor. Londra Sihir Bakanlığı gibi filmin önemli setlerini barındıran tesis, bu olayla birlikte ilk ciddi krizini yaşıyor.
Japonya’da şiddet olayları oldukça nadir görülse de zaman zaman silahlarla ilgili vakalar yaşanabiliyor. Önceki yıl Yokohama’da 78 yaşındaki bir adamın, gürültü nedeniyle tartıştığı komşusuna seremoni kılıcıyla saldırması ve 2017’de Tokyo’daki bir tapınakta yaşanan ve üç kişinin ölümüyle sonuçlanan olayda samuray kılıcının kullanılması ülkenin silah konusundaki hassasiyetini artıran olaylar arasında yer alıyor.
İlginizi Çekebilir: J.K. Rowling’in Kaleminden “Gryffindor’un Kılıcı” Hakkında Her Şey
Kılıcın yasaklanmasıyla ilgili fikirlerinizi aşağıdaki yorumlarda paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.
Büyücülük Dünyası hakkında sohbet etmek için buraya tıklayarak forumlarımıza ulaşabilirsiniz!
Kaynak: The Washington Post
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!