Yapay Zekâ Yeni Bir Harry Potter Hikâyesi Yazdı!
|Günden güne gelişen Yapay Zekâ elbet bir gün Harry Potter’a da bulaşacaktı ve o an geldi çattı! Yeni hikayemize merhaba diyin: Harry Potter ve Büyük Bir Kül Yığını Gibi Görünenlerin Portresi.
Kendilerini zengin içeriklerin oluşturulabileceği bir platform olarak tanımlayan Botnik Studio, “Harry Potter ve Büyük Bir Kül Yığını Gibi Görünenlerin Portresi” isimli üç sayfalık hikayeyi Yapay Zekâ tabanlı bir tahmini metin algoritması kullanarak oluşturmuş. Bunu yapmak için de programa yedi kitabı da yüklemişler ve program da “okuduğu” metinlerden kendince uygun kelime kombinasyonları yaparak yeni bir metin oluşturmuş.
“Harry’ye göre Ron gürültülü, yavaş ve yumuşak bir kuş gibiydi. Harry kuşlar hakkında düşünmeyi sevmezdi.”
Yazılan hikaye, gerçekçi bir görünüm ve his kazanması için kitap şeklinde sunuldu. Görünüş açısından tıpatıp aynı olsa da J.K.Rowling’in yazdığıyla hiç mi hiç alakası olmayan bu yeni hikayede ilerledikçe işler daha da komik bir hale bürünüyor üstelik.
“Büyük Salon inanılmaz şekilde inleyen avizelerle ve lavoboları duvarcılıkla ilgili kitaplarla dekore eden geniş bir kütüphaneciyle doluydu. Farelerden oluşan dağ patladı. Bir sürü uzun balkabağı MacGonagall’ın üzerine düştü.”
Hayal etmeye başladınız değil mi? Dahası da var.
“Uzun Ölüm Yiyen, üzerinde ‘Hermione Dans Etmeyi Unuttu’ yazılı bir tişört giyiyordu, bu yüzden Hermione onun suratını çamura batırdı.”
“Şatonun zemini, sihirle büyütülmüş bir rüzgar dalgası tarafından sarsıldı. Gökyüzü tamamen kanla kaplanmış siyah bir tavan gibiydi.”
“Ron titreyerek ‘Ölüm yiyenler şatonun üzerinde,’ dedi cılız bir sesle. Ron örümcek olacaktı. Sadece örümcek.”
Hepsine ve daha fazlasına buradan ulaşabilirsiniz.
Rowling’in bu yeni hikâyeye tepkisini çok merak ediyoruz, acaba ne diyecek? Peki siz bu çalışmayı nasıl buldunuz, sizce yeni Harry Potter kitaplarını artık Yapay Zekâ’nın kaleminden mi okuyacağız?
Yapay zekalar hep dikkatimi çekmiştir. Hatta düşününce en korkunç denilen kitaplardan bile daha korkunç gelir yapay zeka içerikleri. Belki duygu motifinden olabilir. Küçük alıntılar çok tatlıydı ama keşke 3 sayfanın da çevirisi olsaydı. Benim hoşuma gitti. Eğlenceli ve biraz mantıksız olsa da hoş.
Aslında bu yapay zeka değil. En fazla 0 ve 1 şeklinde düşünebilen düz ilerleyen bir algoritma. Yani var olanın kombinasyonlarını çıkarabilir, önceden yazılmış şeylerdeki sıklığa göre bir harita çıkarıp onun üzerinden üretebilir ama sıfırdan bir şey üretemez, öğretilmeyen veya kendi öğrenmediği hiçbir şeyi yaratamaz. Yapay zeka ise 0-1’lerden oluşmaz. İnsan gibi yaratabilir, hayal edebilir. Hiç görmediği şeyleri bile.
Şunu da ekleyeyim şuana kadar hiç gerçek anlamda yapay zeka yapılmadı. Son zamanlarda Turing testini geçen birkaç çalışma var ama gerçek anlamda yapay zeka sayılabilecek bir başarı henüz yok.
İşte o beni ürkütüyor. Bunun kendi içine tanımlanan serilerden yeni bir şey yazdığını kavradım ama tamamını okumak isterdim yine de. Tamamen kendisi düşünen ve karar veren senin dediğin ikincisi gerçekten bana kontrolsüz geliyor.
Düzenleme: çok şükür
Çok komik keşke Türkçesi de çıksa