Haftanın Büyüsü: Impedimenta

ucbuyucu turnuvasi labirent

Merhaba sevgili okurlarımız! Haftanın Büyüsü köşemize verdiğimiz bir aradan sonra tekrar sizlerle beraberiz. Bu aradan dolayı sizden özür dileyip yeni büyümüzü hemen sizlerle paylaşmak istiyoruz. Bu hafta inceleyeceğimiz büyümüz Impedimenta. Umarız tekrar bizlerle büyülerimizin detaylarını incelemeye hazırsınızdır diyerek başlıyoruz!

Engelleme Büyüsü olarak da bilinen Impedimenta, hedefi yavaşlatmak amacıyla kullanılan bir büyüdür. Büyünün etkisi geçici ve kısa sürelidir, yaklaşık on saniye boyunca sürer. Arıları bile havadayken dondurma gibi bir etkisi olsa da Cansararlara karşı etkisiz kalır. Ayrıca Akromantulalara karşı da etkisizdir ve göbeklerinin altından, yani koruyucu zırhları olmayan yerlerinden vurulmadıkları sürece Kelekerlere karşı da bir etki göstermez. Bu büyü genellikle hedefi hareketsizleştirmek için kullanılmaktadır. Diğer kullanımları ise hedefi geriye ittirmek veya atmak, hareketinin hızını azaltmak, hatta havaya kaldırmak olabilir.

“Bu büyünün seri bir şekilde kullanımı saldırganı bir süreliğine dondurabilir ya da önündeki büyülü canavarları durdurabilir. Bu büyü, her düellocunun cephanesinin inanılmaz önemli bir parçasıdır.

-Büyüler Kitabı, Miranda Goshawk

keleker

Peki bu büyüyü kimler, ne zaman kullandı biliyor muyuz? Haydi birlikte bir göz gezdirelim!

“Impedimenta!” diye haykırdı Harry, Engelleme Büyüsü’ne başvurarak. Büyü yine Keleker’in zırhına çarpıp sekti. Harry geriye doğru sendeleyerek birkaç adım attı ve düştü. “IMPEDIMENTA!”

Keleker donup kaldığında ondan sadece birkaç santim uzaktaydı – Harry onu alttan, etli, kabuksuz karnından vurmayı başarmıştı. Soluk soluğa kalan Harry iterek ondan uzaklaştı ve aksi yönde koştu – Engelleme Büyüsü kalıcı değildi, Keleker her an yeniden bacaklarını kullanacak hale gelebilirdi.

-Harry Potter ve Ateş Kadehi

  • Harry Potter bu büyüyü ilk olarak 1995 yılının Haziran ayında, Üçbüyücü Turnuvasının üçüncü görevinde kullanmak için öğrenmişti. Bu görevde de bu büyüyü 24 Haziran 1995’te labirentin içerisindeyken bir Akromantula üzerinde başarılı bir şekilde kullandı. Bundan bir sene sonra ise, 18 Haziran 1996 tarihinde Esrar Dairesi Savaşı sırasında bu büyüyü Harry, Lucius Malfoy ve başka bir Ölüm Yiyen üstünde kullandı. 30 Haziran 1997’de, kristal mağarada Harry bir İnferi ile karşılaşmasında bu büyüden yardım aldı. Aynı gün, Amycus Carrow, Astronomi Kulesi Savaşı sırasında Ginny ile düello yaparken Harry bu büyü ile Ginny’nin yardımına koştu. Aynı gün Impedimenta’dan son kez yardım almaya çalışması ise Snape ile karşılaşmasındaydı. Snape, Albus Dumbledore’u öldürdükten sonra okuldan kaçmaya çalışırken Harry onu bu büyü ile durdurmaya çalıştı.
  • Dumbledore’un Ordusu’nun üyelerinin hepsi 1995-1996 okul döneminde bu büyüyü kullanmayı öğrendi.
  • Aynı okul yılında Madam Hooch, bir Quidditch maçından sonra kavga eden Harry ve Draco Malfoy’u ayırmak için bu büyüyü Harry’nin üzerinde kullandı.
  • James Potter, yani Harry’nin babası ise bu büyüyü 1976’nın Haziran ayında Snape üstünde kullanıyordu, yani en azından Harry Düşünseli’ne bakarken öyle görmüştü.

Kütüphanede yaptıkları listeye yukarıdan aşağı göz gezdirdi.

“Bunun görünüşü hoşuma gitti,” dedi. “Bu Engelleme Büyüsü. Burada dediğine göre, sana saldırmaya kalkan her şeyin hızını kesiyormuş, Harry. Bununla başlayalım.”

-Harry Potter ve Ateş Kadehi

Tarihi

Bu büyümüzün tarihi konusunda ne yazık ki kullanan kişilerin kullanma tarihleri dışında bir bilgimiz yok.

Etimoloji

Impedimenta” kelimesi, “engel” anlamına gelen bir Latince kelime olan “impedimentum” kelimesinden gelmektedir. Yani, burada bu kelimeyi “durdurmak, yavaşlatmak” olarak anlayabiliriz.

Bu haftaki büyümüzün sonuna gelmiş bulunuyoruz, umarız Impedimenta büyüsünü incelerken siz de en az bizim kadar eğlenmişsinizdir! Unuttuğumuz bir bilgi var mı? Haftaya köşemizde hangi büyüyü görmek istiyorsunuz? Yorumlarınızı bizlerle paylaşmayı unutmayın! Haftaya tekrar görüşmek üzere, büyüyle kalın!

9 Yorum

Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir