Haftanın Büyüsü: Obliviate
Merhaba sevgili Fantastik Canavarlar takipçileri, bir hafta daha sizlerle Haftanın Büyüsü köşemizde beraberiz! Bu büyü, hepimizi oldukça duygulandıran ve filmlerdeki belki de en üzücü anlardan birinde kullanılan bir büyü. Sayfamızın okurlarının da isteği üzerine seçtiğimiz büyü: Obliviate! Hazırsak haydi bu büyüyle ilgili detayları öğrenmeye başlayalım!
Unutkanlık Büyüsü olarak da bilinen Obliviate – yani Hafıza Büyüsü – bir insanın beyninden hatıraları silmek için kullanılır, ancak sahte hatıralar yaratmak için kullanılan bir büyü değildir. Genelde belirli bir hatırayı silmek için kullanılır. Muggle’ların büyücülük dünyasıyla ilgili bir şeye şahit olması durumunda düzenli olarak Sihir Bakanlığı’nın Unutturma Bölümü çalışanları tarafından kullanılırdı. Mesela, bir Muggle ejderha veya uçan araba görürse yardımınıza koşacak büyü hangisidir? Tabii ki de Obliviate! Gizlilik Statüsünü ihlal eden büyük olayların üstünü kapatmak için de toplu bir şekilde Hafıza Büyüsü kullanılırdı. Blenheim Stalk’ın Fark Eden Muggle’lar kitabına göre, bazı durumlarda bu büyüden etkilenmeyen bir iki tane Muggle da tabii ki çıkabiliyordu. Çok yoğun bazı anıların silinmesi de bu büyünün kurbanlarının kısa bir süre için kafası karışmış hale gelmesine neden olabiliyordu ki bunu 1994 Quidditch Dünya Kupası’nda Roberts ailesinde görmüştük (1994 Quidditch Dünya Kupası’nda kamp alanının yöneticisi olan Roberts ailesine Ölüm Yiyenler saldırdıktan sonra hafızaları silinmişti).
Eğer düzgün bir şekilde yapılmazsa, Hafıza Büyüsü kişinin hafızasının büyük bir kısmını silebilir ve beyin hasarına yol açabilir, bunun da tedavisi oldukça zordur. Mesela, Gilderoy Lockhart, Sırlar Odası’ndayken bu büyüyü Harry ve Ron üzerinde kullanmaya çalışmıştı, ancak büyü ters tepip kendisini vurmuştu, bunun sonucunda da aşırı bir hafıza kaybı ortaya çıkmıştı. Bu olay sonrasında St. Mungo’s Hastanesine kalıcı bir şekilde yerleşmişti.
Barty Crouch Snr da oğlunu esaret içinde tuttuğunu anlayan Bertha Jorkins’e bunu unutturmak için bir Hafıza Büyüsü yapmıştı. Ancak, Barty’nin Bertha’ya yaptığı büyü o kadar kuvvetliydi ki onun hafızasına kalıcı olarak zarar verdi ve diğer şeyler hakkında da unutkan olmasına neden oldu.
Hafıza Büyüsü, işkence ile bozulabilir. 1994’te Lord Voldemort ve Peter Pettigrew, Bertha Jorkins’in üstündeki Hafıza Büyüsünü bozup Crouch’un oğlunun nerede olduğu hakkında bilgi almıştı. Ancak bu büyüyü bozmak Bertha’ya o kadar ağır geldi ki vücudu ve beyni düzeltilemeyecek kadar hasar aldı.
1997’de, Voldemort Harry Potter’ı yakalama konusunda başarısız olduktan sonra Antonin Dolohov ve Thorfinn Rowle’a Cruciatus lanetiyle işkence etmişti. Hermione, bu iki kişi kendisinin, Harry’nin ve Ron’un izini bulamasın diye hafızalarını silmişti. Olayların gidişatına bakılırsa, Hermione’nin yaptığı büyü işkenceyle bozulamadı, bu iki Ölüm Yiyen hala üçlünün nerede olduğunu bilmiyordu. Bunun anlamı da şu olabilir: Bu büyüyü bozmak için belirli bir dereceye kadar işkence gereklidir, veya işkenceyi yapan kişinin sadece acı vermek amacıyla değil de, büyüyü bozma konusunda belirli bir şekilde işkenceyi yapması gereklidir.
Lockhart’ın geri tepen Hafıza Büyüsü hiçbir zaman düzeltilemediğine göre galiba işkence bu büyüyü bozabilen tek şey, ve St. Mungo’s Hastanesi büyük ihtimalle işkence gibi insanlık karşıtı suçlar işlemediğinden hastasını düzeltemedi. Ancak şu da mümkün, Lockhart büyüyü düzgün yapamadığı için hiçbir iyileşme şansı kalmadan hafızası kalıcı bir şekilde de silinmiş olabilir.
Çoğumuzun bu büyü hakkında yanlış bildiği bir bilgi ise Hermione’nin bu büyüyü ailesi üzerinde kullanmış olduğuydu. Ölüm Yadigarları’nın dokuzuncu bölümünde Hermione Hafıza Büyüsünü daha önce hiç kullanmadığını söylüyordu, ancak önceden anne ve babasının hafızalarını değiştirmişti. Gelgelelim, J.K. Rowling’in söylediğine göre Hermione Obliviate’i ailesinin üzerinde kullanmamıştı. İnanılmaz, değil mi? Hermione’nin kullandığı aslında anıları silmek yerine değiştiren başka bir büyüymüş! Bu büyünün bir adı yok, ancak Yanlış Anı Büyüsü diye biliniyor.
Tarihi
Obliviate büyüsü, Mnemone Radford isimli bir cadı tarafından 1500’lü yılların sonu ya da 1600’lü yılların başında icat edilmiştir. Hafıza Büyülerini icat eden bu büyücü, bu büyü konusundaki yetenekleri nedeniyle Bakanlık’ın ilk Unutturucusu olmuştur.
Etimoloji
Obliviate büyüsünün isminin nereden geldiği konusunda birkaç tahmin bulunmaktadır. Latincede “unutmak” anlamına gelen “oblivisci” kelimesinden ya da İngilizcede “unutmak ya da unutulmak durumu ya da gerçeği” anlamına gelen “oblivion” kelimesinden gelmiş olabilir. Bir diğer tahmin ise Latincede yine “unutmak” anlamına gelen “oblivio” kelimesinden gelmiş olduğudur.
Bu haftaki büyümüzün de sonuna gelmiş bulunmaktayız. Obliviate büyüsü konusunda bizlerle paylaşmak istediğiniz başka bir bilgi var mı? Varsa duymaktan memnun oluruz! Haftaya hangi büyü hakkında bilgi edinmek istersiniz? Yorumlarınızla fikirlerinizi paylaşın!
İlginizi Çekebilir
-
Fantastik Canavarlar: Grindelwald’ın Suçları – Ne Oldu Şimdi? (Spoiler’lı İnceleme)
9 yorum | Kas 19, 2018
-
Tülün Ötesi: Ölümle Yaşam Arasında Eski Püskü Bir Bölme
3 yorum | Oca 8, 2018
-
Haftanın Büyüsü: Arresto Momentum
2 yorum | Kas 7, 2016
-
Fantastik Canavarlar: Grindelwald’ın Suçları’yla Açığa Çıkan Soyağacı: Leta Lestrange
Yorum yapılmamış | Kas 22, 2018
Yazar Hakkında
Yağmur Kırlangıç
1996 yılının Kasım ayında İzmir'de doğdum. İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde Mütercim Tercümanlık bölümü öğrencisiyim. 5 yaşında Harry Potter serisiyle ilk kez tanıştığımdan beri bu seri hayatımın en önemli bölümlerinden biri olmaya devam etti. Bir gün Harry Potter kitapları olur da bir kere daha tercüme edilirse bunu yapan tercüman ben olmak istiyorum.
Avada Kedavra
Fidelius büyüsü olabilir veya sersemlet
Bence Voldemort hafıza büyüsünü kırmak için Bertha’nın üzerinde işkence lanetini kullanmadı. Bunu zihinfend kullanarak yaptı. Zümrüanka Yoldaşlığında Snape Harry’ye Zihnefendi tanımlarken şöyle demişti “Ancak, Zihnefend’de usta olanların, belli koşullar altında kurbanlarının zihnini deştikleri ve bulduklarını doğru yorumladıkları olur.”. Ayrıca Harry’ye Zihnefend yaptığında Harry’nin acı çektiğini de biliyoruz. Ve Melez Prenste Dumbledore, Voldemort tarafından sersemletilip hafıza büyüsü yapılmış Morfin’in gerçek anılarına ulaşmak için “… hayli maharetli Zihnefend seansları gerekti.” demişti. Ayrıca Voldemort, Dolohov ve Rowle’a işkence yapmasına rağmen Hermione’nin hafıza büyüsü bozulmadı. Buradan şu kanıya varabiliriz: sadece işkence görmek ve acı çekmek hafıza büyülerinin kalkmasını sağlamıyor. Hafıza büyülerini kaldırmak için zihinfend kullanılıyor ki bu da kurbana acı çektiren bir yöntem.