“Harry Potter: Sihir Tarihi” Raflardaki Yerini Aldı
|Geçtiğimiz yıl Harry Potter: A History of Magic adıyla yayımlanan kitap nihayet “Harry Potter: Sihir Tarihi” isimli Türkçe baskısıyla raflardaki yerini aldı.
Geçtiğimiz Temmuz ayının sonlarına doğru duyurulan ve Ekim 2017’de satışa çıkan kitap hatırlayacağınız üzere Harry Potter: A Journey Through a History of Magic‘le aynı anda piyasaya sürülmüştü. Bundan birkaç ay önce “Harry Potter: Sihir Tarihinde Bir Yolculuk” kitabını okuma şansına erişmiştik. Şimdiyse yine Sevin Okyay ve Kutlukhan Kutlu çevirisiyle bu ciltli baskıyı Türkçe olarak okuma şansına erişiyoruz.
Öncelikle gelin tanıtım yazısına bir göz atalım:
“Harry Potter ve Felsefe Taşı”nın yayımlanışının yirminci yılı şerefine sihir tarihini keşfetmeye davetlisiniz…
Bu kitap, J.K. Rowling’in kişisel koleksiyonundan daha önce hiç görülmemiş parçalar da dahil olmak üzere British Library’nin arşivlerinden garip, müthiş ve ilham verici parçalarla dolu harika bir eser. Sizi Astronomi’den İksir derslerine, Tılsımlar’dan Kehanet’e Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu’nun ders programını derinlemesine keşfetmeye davet ediyor.
Uzmanlardan oluşan bir kadro, sizi British Library’den ve dünyanın dört bir yanındaki koleksiyonlardan itinayla seçilmiş nadide parçalar arasında gezdirerek, sihirle ilgili bütün konularda size rehberlik edecek. Kadim büyü kitaplarını inceleyecek, gökyüzü kürelerine hayret edecek, Yaşam İksiri’nin sırrını açığa çıkarmayı vaat eden tezhipli bir el yazmasını açacaksınız. Ejderha kanı şişelerine, yılan biçiminde asalara, acayip adamotu köklerine, renkli at-adamlara ve gerçek bir cadı süpürgesiyle karşılaşmaya hazır olun. Harry Potter hikâyelerinin sihir, tarih ve mitle kesişimi hem büyüleyecek hem de eğlendirecek.
Şimdi, muhtemelen “Harry Potter: Sihir Tarihinde Bir Yolculuk” kitabını okumuş olanların aklına şu soru gelecek: “Peki bu kitabın diğerinden farkı nedir?” İşte bu sorunun cevabını sitemize özel olarak yanıtlayan Yapı Kredi Yayınları‘ndan dinleyelim:
İki kitap da Hogwarts müfredatı temel alınarak hazırlanmış ve konu başlıkları aynı fakat Sihir Tarihinde Bir Yolculuk daha sade bilgiler içeren bir kitaptı. Sihir Tarihi ise konuların günümüzdeki uzmanlarının açıklamalarını da içeriyor. Sosyal bilimciler, bitki bilimciler, yabani hayat uzmanları hatta bir rahip bile var isimler arasında. İsimler şöyle: Julia Eccleshare, Roger Highfield, Anna Pavord, Lucy Mangan, Tim Peake, Owen Davies, Peder Richard Coles, Steve Backshall ve Steve Cloves. J.K. Rowling’in orijinal manuscript’leri ve çizimleri hatta romanlarda kullanılmayan sayfalar da dahil olmak üzere çok fazla görsel var kitapta. Çok daha detaylı, tam koleksiyonluk bir kitap.
Sihir Tarihi, Sihir Tarihinde Bir Yolculuk’un genişletilmiş baskısı diyebiliriz.
Gördüğünüz gibi bu kitabın genişletilmiş, koleksiyonluk bir baskı olduğunu söyleyebiliriz. Yani Harry Potter dünyasına ait daha çok detay ve bilgileri merak eden takipçilerimiz de tercih edip kendi kitaplığına katmak isteyecektir.
Biraz da baskı hakkında detay verelim. Kitabı hazırlayan isim Sally Griffin, kapak tasarımı ise James Fraser‘a ait. Üstte de söylediğimiz gibi kitabın çevirmenliğini Harry Potter dünyasının Türkçe baskılarında artık isimlerine alıştığımız iki isim, Sevin Okyay ve Kutlukhan Kutlu üstlendi. Düzeltisi Filiz Özkan‘a, editörlüğü ise Hazel Bilgen‘e ait. Türkçe baskısındaki grafik uygulamaları da Arzu Yaraş yapmış.
Gelelim merak edilen sorulardan birine; 256 sayfalık tamamı resimli ve cilti olan bu baskının fiyatına. Tahmin edeceğiniz üzere ekonominin de durumu sebebiyle, bu kitabı direkt olarak raflardan almak isterseniz 120 TL gibi bir rakamı gözden çıkartmanız gerekiyor. Lakin internet üzerinden yaklaşık 40 TL’ye varan indirimler söz konusu. Yani 80 TL’ye bulabilirsiniz.
Dilerseniz kitabın ön okumasına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. “Harry Potter: Sihir Tarihi” raflardaki yerini aldı bile.
Harry Potter sihir tarihinde bir yolculuk ile aynı içerige sahip. Olan bu kitap çok pahalı 80tl nedir yaw. 40-50 anlarızda bu fiyat bu kitaba çok fazla. Kriz ya yapı Kredi Yayınlarınıda vurdu yada yapı Kredi Yayınları fırsatı degerlendirip fiyatı çok yukarı çekiyor
Kuşe kâğıda ciltli ve resimli olarak basılan kitabın arka kapak yazısı şöyle:
Nasıl? Yarım Kalmış
Pardon sadece ciltli ve resimli olduğunu belirtmek istemiştim. Ayrıca baskısı ve kağıdı çok kaliteli yani 80 tl eder. Daha önce Harry Potter resimli baskısında görmüştüm.
Bende fantastik canavarlar nelerdir nerede bulunurlar ciltli büyük boy var. Bi ara İdefix’te %75 indirim vardı, 80 TL’lik kitabı 32 TL’ye gelmişti. Dediğim gibi aldığım da baktım da anca 40-50 TL eder. Bence Türkiye’de fiyatlar çok pahalı oluyor.