J.K. Rowling, Harry Potter’ın 20. Yıl Buluşması Hakkında İlk Defa Konuştu: “Kimse Bana Gelme Demedi”

jk rowling - return to hogwarts katılma kararı

J.K. Rowling, Harry Potter film serisinin 20. yılı için düzenlenen Return to Hogwarts programına neden katılmadığını açıkladı. İngiliz yazar, özel bölüme davet edildiğini ancak katılmayı kendisinin tercih etmediğini ifade etti.

Harry Potter serisinin yaratıcısı J.K. Rowling’in adı uzun süredir trans dışlayıcı radikal feminist (TERF) gibi kavramlarla anılıyor. Ünlü yazar sosyal medyada eleştirilerin odağı olurken bir yandan da Wizarding World projeleri hayranlarla buluşmayı sürdürüyor.

Tartışmaların en hareketli olduğu dönemde, HBO Max’te Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts adlı özel bir bölüm yayınlanmıştı. Felsefe Taşı filminin 20. yılının kutlandığı etkinliğe başta Altın Üçlü Daniel Radcliffe, Emma Watson ve Rupert Grint olmak üzere serinin oyuncuları ve yönetmenleri katılmıştı.

Özel bölümde yer almayarak dikkatleri toplayan isim ise serinin yaratıcısı J.K. Rowling olmuştu. Rowling, geçen günlerde Virgin Radio’da bir programa katılarak merak edilenleri yanıtladı. İngiliz yazar, Return to Hogwarts’a katılmamanın kendi tercihi olduğun ilk defa açıkladı.

jk rowling harry potter kutlama 20 yıl

J.K. Rowling, Harry Potter Özel Bölümünün Filmlerle İlgili Olduğunu Düşünmüş

Rowling, radyo programındaki sohbette Return to Hogwarts’a katılmama gerekçesini şu sözlerle ifade etti:

“20. yıl bölümünde yer almam istendi. Ancak ben, dahil olmak istemediğime karar verdim. Özel bölümün kitaplardan çok, filmlerle ilgili olduğunu düşündüm. Kimse bana gelme demedi. Beni çağırdılar ve ben katılmamaya karar verdim.”

Ardından konu, sosyal medyanın karanlık taraflarına geldi. 57 yaşındaki yazar, geçen haftalarda Salman Rüşdi’nin bıçaklanması olayında endişesini dile getirdiğinde ölümle tehdit edilmişti.

“Çevrim içi olarak insanların bana nasıl davranmasını istiyorsam ben de öyle davranıyorum. Ben hiç kimseyi tehdit etmedim.”

Öte yandan Warner Bros. Discovery, Rowling’in tehdit edilmesi sonrası yazara destek çıkmış ve saldırgan söylemde bulunan kişileri kınamıştı.

Yazar, dijital medyayla arasındaki ilişkiyi şu sözlerle tarif etti:

“Sosyal medya eğlenceli olabilir. Bar tartışması tarafını seviyorum. Bu eğlenceli bir şey olabilir. Ancak artık onunla bir tür aşk ve nefret ilişkim var.”

jk rowling harry potter kutlama

Ne Olmuştu?

Haziran 2020’de J.K. Rowling, bir dizi tweet’te kullandığı ifadelerin ardından transfobi ile suçlandı. Yazarın günler sonra internet sitesinde paylaştığı uzun bir makale ise tartışmaları daha da alevlendirmekten başka bir işe yaramadı.

Öte yandan Harry Potter yıldızları Daniel Radcliffe, Emma Watson ve Rupert Grint, Rowling’in sözlerine karşı çıkarak yazarın karşı cephesinde yer aldılar.

Bununla birlikte yazar, Troubled Blood adlı kitabında trans bir seri katile yer verince tepkiler iyice büyüdü.

Rowling’in Return to Hogwarts bölümüne katılmama kararı hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın.

Kaynak: People

Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir