Kendin Yap Projesi #2: Kendi Ejderha Yumurtanızı Yapın!
|Yeni bir Kendin Yap projesiyle serimize devam ediyoruz. Bu defa sizlerle bir ejderha yumurtası; Norveç Pütürlüsü Norbert’ın yumurtasını yapacağız. Türkiye’nin en zengin Harry Potter ve Fantastik Canavarlar replika koleksiyonuna sahip olduğumu düşünüyorum ancak her zaman istediğim bir şey vardı ki; o da bir ejderha yumurtası! Seneler içerisinde büyücülük dünyası replikaları arasında asla denk gelmediğim bu fantastik detayı kendim yapmaya ve sizlerle paylaşmaya karar verdim. Bu arada sonradan gelen bilgilerin ışığında Norbert’ın aslında Norberta olduğunu da atlamayalım!
Yumurtayı Harry Potter: The Exhibition‘dan ve filmden alınan detaylı resimlerine göre yapacağımız için yine filmdekine çok yakın bir replika yapacağız.
İhtiyacımız olan malzemeler:
- büyük boy oyuncak yumurta
- oyun hamuru veya kil
- gazete kağıdı
- ağaç tutkalı
- un
- saten alçı
- zımpara kağıdı
- bronz ve siyah sprey boya
- sünger
- su
1. Öncelikle oyuncakçılardan veya internetteki büyük mağazalardan kolaylıkla temin edebileceğiniz büyük plastik yumurtalardan kullanacağız. Ben 15 liraya yumurtayı alıp içinden çıkan oyuncakları kızıma verdim, siz de hem yumurta şeklindeki kabı kullanıp hem ufaklıkları sevindirebilirsiniz veee bir taşla iki kuş 🙂 Bu yumurta yaklaşık 25 cm, işimiz bittiğinde ise 30 cm civarında büyük bir ejderha yumurtamız olacak.
Plastik yumurta şu şekilde altı düz ve tam bir ovallikte değil. Eğer tam ovallikle bir yumurta bulabiliyorsanız –ki ben çok aradım ancak bulamadım– sonraki aşamalara geçebilirsiniz. Bulamayacak olanlarla ikinci aşamaya geçip yumurtamızın altını yuvarlak hale getireceğiz.
2. Bu aşamada yumurtamızın altındaki düz kısmı el yordamıyla oval hale getireceğiz. Ben evde her daim bulunan oyun hamurundan biraz kullandım. Siz de 1-2 liraya satılan bir kutu oyun hamuru veya kilden faydalanabilirsiniz. Hatta ve hatta kağıt havlu ve ağaç tutkalı kullanarak kendiniz bir hamur yapıp bundan bile yararlanabilirsiniz ama ben daha önce yapmadığım için size bildiğim yöntemi anlatacağım. El yordamıyla aşağıdaki gibi yuvarlak bir hale getirdim. Bunu yaparken 1-1,5 cm’lik ufak bir cismi (herhangi bir şey; şişe kapağı, kullanılmayan ufak bir silgi veya herhangi ufak sert bir cismi) tam orta kısma yapıştırıp kendinize referans alabilirsiniz veya sadece hamuru kullanıp istenen şekli verebilirsiniz. Elde ettiğiniz şekil mükemmel olmayacak. Bu şevkinizi kırmasın çünkü ilerleyen aşamalarda şekli iyice düzelteceğiz.
3. Şimdi yumurtanın plastik yüzeyine hamur tutunamayacağı için gazete kağıtlarını şeritler halinde, kullanılmayan plastik bir kaba koyduğumuz ağaç tutkalı ve suyla incelttiğimiz karışıma bulayıp tek tek üzerine yapıştıracağız. Ben iki kat yaptım. Çünkü alt kısımdaki göçükler her bir kat şeritte daha da kapanacak. Kurumaya bırakın. Kuruyunca iyice sertleşecektir.
4. Şimdi yaklaşık olarak bire bir oranında un ve ağaç tutkalını, unun top top olmamasını sağlayarak, iyice karıştırıp yumurtamızın üzerine elimizle yayarak kaplayalım. Bunu gazete kağıdı hemen hemen görünmeyecek hale gelene kadar yapın. Kurudukça birkaç kat daha sürün. Ortadaki birleşim yerini kapatacak şekilde bolca kaplayın, kurumaya bırakın. Bu alttaki yumuşak kalan kısmı iyice sertleştirecek ve alçı için düz bir zemin oluşturacak.
5. Şimdi kol kası yapacağımız bölümler başlıyor. Burada ince kırmızı su zımparası kağıdı işinize daha iyi yarayacaktır, kalın kumlu kullanırsanız yüzeyi çizecektir. Şimdi tamamen kurumuş hamur ve ağaç tutkalıyla kaplı yüzeyi bolca zımparalıyoruz. Ara ara kağıdı yıkayıp temizlerseniz daha iyi sonuç elde edersiniz.
6. Bu aşamada şeklinizin iyice düzleştiğini ama yüzeyde hala girinti ve çıkıntılar olduğunu göreceksiniz. İşte saten alçı tam da bunun için, yani yüzeyi düzleştirmek için. Şimdi o boşlukları dolduracağız. Burada tekrar tüm yüzeyi balçık kıvamındaki alçı karışımla kaplayacağız ama dikkat etmeniz gereken nokta çöküntü olan yerlere iki kat fazla sürün. Ben elimle düzleştirirken denk geldiğim tüm çukurlara birer kat fazla atıp boşlukları doldurdum. Eğer benim gibi takıntılıysanız bunu birkaç kat atarak gerçekten pürüzsüz bir yumurta elde edebilirsiniz.
7. Şimdi elinizdeki alçı kaplı yumurtayı tekrar zımparalamaya başlıyorsunuz ve zımparalıyorsunuz ve zımparalıyorsunuz ve yine zımparalıyorsunuz..!
8. Artık elinizde neredeyse pürüzsüz yüzeyli bir yumurta var. Bu aşamada dev bir köy tavuğu yumurtası gibi. Şimdi yumurtamıza Norveç Pütürlüsü’nün özelliklerini kazandıracağız. Öncelikle Exhibition’da sergilenen yumurta gibi replikamızın üzerinde büyük bir çatlak olacak. Ben alçı üzerine kalemle resimlerdeki gibi bir şekil çizdim. Resim konusunda inanılmaz yeteneksiz olsam da basit bir çarpıdan hallice bir şekil gördüğünüz gibi. Şekli çizdikten sonra sivri bir cisim yardımıyla (ben meyve bıçağı kullandım) çizdiğiniz şekli hafifçe bastırarak kazıyın. Unutmayın çok fazla kuvvet uygularsanız alçı dökülebilir, o halde altıncı aşamaya geri dönersiniz 🙂 Şekli kazırken arada çatlak efekti vermek için kılcal çıkıntılar oluşturabilirsiniz.
9. Boya aşamasına geldiğimizde ben filmdeki versiyonuna uygun olması açısından bronz renk ile devam ettim. Yapı marketten aldığım sprey boya ile tüm yüzeyi şekildeki gibi boyadım.
10. Beni en çok zorlayan bu kısım, yani yumurtaya lekelerini vermem gereken kısım oldu. Resimle hiç arası olmayan ben önce üzerine siyah boya sürdüm, dağıtmaya çalıştım, bir kağıda yuvarlak boşluk kesip delikten siyah sprey boya sıktım. Sonuçta hiçbiri olmadı! Olmadığı zaman tekrar bronz renkle boyayıp kurumasını bekledim. Ancak en son yöntemde elde ettiğim sonuçtan gerçekten tatmin oldum. Yumurtaya şekildeki gibi sprey boyadan siyah boya sürdüm. Sprey boyayı gazete kağıdına sıkıp buradan sünger yardımıyla yumurtaya gerçek yumurtadaki gibi lekeler verdim. Pamuk veya başka materyal kullanırsanız yumurta üzerinde parça bırakıyor bu yüzden bir parça bulaşık süngeri iş görür. Lekeler kuruduktan sonra 50-60 cm mesafeden ince ince bronz sprey boya sıkmaya başladım. Üzerindeki siyahlar artık belli belirsiz leke olarak kalana kadar dikkatlice tüm yüzeyi bronz renge boyayıp kurumasını bekledim.
11. Ve yumurtanız kuruduktan sonra hazır. Daha önce 1,5-2 liraya satın aldığım saman rafyadan yuvasına yerleştirip içinden Norberta’nın çıkacağı güne kadar duracağı rafa yerleştirdim.
Ben bu projede oldukça eğlendim ve bu kocaman ejderha yumurtası şimdi en favori replikalarımın arasında. Umarım sizin için de gerçekten eğlenceli bir etkinlik olur. Ejderha yumurtalarınızı merakla bekliyoruz, bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Açıkçası bu seferki bir önceki Kazan’a göre çok daha hoşuma gitti. Son hali şahane gözüküyor
Bir gün ben de yapacağım, ama ne zaman yapacağım bilmiyorum. Sanırım doğru günün gelmesini bekliyorum. Gelmedi…
Ellerine sağlık!