Büyü Dünyası Ekonomisini Temelden Sarsan Teori: Büyücüler, Mugglelara “Muhtaç” mı?
|
Deggit isimli bir Reddit kullanıcısı büyücülük dünyası ekonomisiyle ilgili hepimizin ıskaladığı bir noktaya parmak basarak gıda gibi oldukça temel bir ihtiyacın büyücülere nasıl ulaşabildiğini sorguladı. Sonuç ise ilginç, meğerse büyücülük dünyasının bir günde çökmemesini sağlayan asıl kahramanlar, yani Harry Potter‘ın pabucunu dama atanlar, Hermione Granger gibi Muggle doğumlu büyücülermiş!
Asalar, cübbeler, kazanlar, büyülü otlar, süpürgeler ve daha pek çok sihirli nesne büyücü dünyasında görmeye alışık olduğumuz ihtiyaçlar. Peki çok basit bir noktayı gözden kaçırıyor olamaz mıyız? Bildiğiniz gibi gıda maddelerini sihirle yoktan var edebilmek mümkün değildir. Harry Potter evreninde bu durum Alastair Barty Gamp‘ın ortaya attığı biçim değiştirme kanunları vasıtasıyla açıklanır. Peki bu durumda büyücülük dünyası ihtiyacı olan gıdaya nasıl kavuşabiliyor? Galleon kullanarak meyve-sebze, ekmek veya yumurta alabilmek mümkün mü? Deggit isimli kullanıcı da ortaya birkaç olasılık atıp bunları teker teker çürüterek en sonunda şaşırtıcı bir sonuca ulaşmış.
Tarımla Uğraşan Büyücler Var mı?
Akla gelen ilk olasılık bir yerlerde tarımla uğraşan büyücüler olması. Fakat kitaplarda tarımla ciddi bir şekilde uğraşan büyücülerle ilgili pek bir ipucu bulunmuyor ve Hogwarts’ta da bu yönde bir eğitim mevcut değil. Bitkibilim dersleri genellikle iksir yapımında veya şifacılar tarafından kullanılan sihirli bitkilerin yetiştirilmesine yönelik bir ders olmadığından tarım yapacak büyücülerin nasıl yetiştirildiğine dair bir bilgi de mevcut değil. Belki Weasley’ler ve Hagrid gibi bir iki tarımla uğraşan örnek sayabiliriz fakat bu örnekler de oldukça acemi ve bütün büyücülük dünyasını besleyecek oranda yiyecek üretemeyecek büyücülerden oluşuyor. Hatırlayın, Hagrid’in sihirle daha hızlı büyüttüğü balkabaklarının olgunlaşması bile neredeyse bir mevsim sürüyordu.
O zaman tarım hala Muggle’ların uğraştığı bir iş ve büyücülerin bir şekilde Muggle’lardan yiyecek alıyor olamaları lazım. Bunu direkt olarak Galleon kullanımıyla yapmaları ise biraz mantık dışı kalıyor. Belki de Galleon’ları eritiyor olduklarını var sayabiliriz – doğal olarak erimiş altın elde ediyor olurlar- fakat altın da büyüyle elde edilemeyen bir madde olduğundan Galleon’un Muggle paralarına karşı değerini düşürecek ve böyle bir kaynağın bir daha geri dönmemek üzere elden çıkarılmasına sebep olacak bu tarz bir yöntem de çok olası görünmüyor.
Bu durumda büyücüler Muggle’lardan yiyecek çalıyor da olabilirler. Basit çağırma büyüleri işlerini görür sanıyoruz. Fakat Muggle’larla sihir kullanılarak yapılan temasların kesin bir biçimde yasaklandığı ve cezalandırıldığı büyücülük dünyasında, devasa miktarda yiyeceğin sihir kullanılarak Muggle’lardan çalınması pek hoş karşılanmaz herhalde.
Büyücülük Dünyasının Asıl Kahramanları
Ev cinleri desek, adlarının ev cini olmasının bir nedeni var. Toprakla haşır neşir olduklarını pek söyleyemeyiz.
Peki cevap ne? Deggit, en sonunda akla en yatkın fikri açıklayarak, neden Hermione Granger ve diğer Muggle doğumlu büyücülerin büyücülük dünyasının asıl kahramanları olduğunu anlamamızı sağlıyor.
Belki de Gringotts‘ta çalışan cincüceler dış dünyadaki Muggle’lardan yiyecek satın alarak bunları büyücülük dünyasına sokuyorlardır. Peki yiyecekleri satın alacak Muggle parasını nasıl elde ediyor olabilirler? Bu noktada kitaplardaki bir detay bu teoriyi aydınlatıyor. Hermione gibi aslında Muggle dünyasında yaşayan pek çok Hogwarts öğrencisi var ve bu öğrenciler her sene başında okul ihtiyaçlarını karşılayabilmek için Gringotts’a giderek Muggle paralarını büyücü paralarıyla değiş tokuş ediyorlar. (Muggle paralarıyla büyücü paraları arasındaki kur farklarını şu yazımızda incelemiştik.) Bu şekilde büyücülük dünyasına yüklü miktarda Muggle parası giriyor ve Muggle’lardan alınacak gıda malzemeleri için uygun alışveriş ortamı sağlanmış oluyor.
Hatta bu teoriyi biraz daha genişletirsek belki de Albus Dumbledore‘un bu yüzden her sene pek çok Muggle doğumlu öğrenciyi baykuş yoluyla okula çağırıyordu. Ve hatta belki de sihirli güçlerin bazen büyücülük dünyasıyla hiç alakası olmayan Muggle’larda ortaya çıkmasının da nedenlerinden biri bu ekonomik dengeyi sürdürebilmektir.
Yani aslında Hermione gibi Muggle doğumlular büyücülük dünyasının devasa bir kıtlık yüzünden çökmemesini sağlayan asıl kahramanlar olabilirler. Peki siz bu teori hakkında ne düşünüyorsunuz?
çok mantıklı
Bence aynı ikinci kitapta ki bitmeyen tabakta (sırlar odasında Harry ve Ron bu tabaktan sandiviç alınca hemen büyülü bir şekilde yenisini geliyordu)kullandıkları yöntemi kullanmışlardır.Niye bitkiyi ekip büyütmek ile uğraşsınlar ki.Bir büyü ile iş çözülüyor ?
Yoktan yiyecek yaratma gibi bir olay yok orda.hogwarts mutfağında çalışan ev cinleri yapıyor yemekleri.
Ama yapılan bir yiyeceği çoğaltabiliyorlar.
çoğaldığını söyleyemezsiniz ama. ev cinleri büyüyle yiyecekleri mutfaktan salona yolluyorlar. tabaktaki yiyecek azaldığında bunu (muhtemelen bir büyü aracılığıyla) farkedip hemen yenisini yolluyor olabilirler ki mantıklı olan da bu.
sonuçta yiyeceği çoğaltmak dediğiniz şey de yoktan var etmektir. bu da mümkün değildir
Sayın ılgaz,hermione var olanın çoğaltılabileceğini söylemişti kitapta.Ayrıc yoktan var etmekle çoğaltmak aynı şey değil.
Koca büyü dünyasının bir okulun geliriyle döneceğini düşünmek hiç mantıklı değil. Bir öğrenci her yıl 100 000 £ ödesede bunu karşılaşmaları mümkün değil. Ayrıca tarım ürünlerinin kıyafet yapımında, hayvanların beslenmesinde ve bir çok farklı sektörde kullanıldığını düşünürsek en mantıklısı kendilerinin tarım yapıyor olmaları. Ayrıca büyücü oldukları için herhangi bir bitkinin en iyi yetişme koşullarını büyüyle olusturabilirler. Hagridin kabakların hızlı büyümesini sağlamak için yaptığı şeyde bu olabilir. Yani büyüyle şartlar uygun hale getirilse de belli bir süre beklemek gerek. Elbetteki serbest bir üretim sistemi benimsenmiş ise herşeyin yeterince yetiştirilmiyor olması muhtemel yani mugglelardan alınan paralar döviz görevi görüyor olabilir nasıl ülkemiz pirinci ithal ediyorsa onlarda yeterince üretemedikleri ürünleri ithal edebilirler. Ama burada kafa karıştıran bir nokta eğer büyücüler mugglelarla ticaret yapıyorsa neden muggle dünyasından bu kadar kopuk ve bi haberler?
Katılıyorum. Tarım en mantıklı cevap.
Çok zorlamabir teori olmuş. Bitkibilim derslerinin tarım için yetersiz olduğu çıkarımı da biraz uydurma. Bitkibilim dersi hakkında ayrıntılı bilgiye sahip değiliz; dolayısıyla yazıdaki gibi sadece şifalı bitkilerin öğretildiği ve tarımla ilgili yetersiz olduğu sonucunu çıkaramayız. (Kaldı ki iksir ve şifa için kullanılsalar bile sonuçta bitkilerin nasıl yetiştirildiği gayet de öğretiliyordu.) Ayrıca Hogwarts’ı ilkokul-ortaokul-lise üçlemesini kapsayan bir bütün olarak düşünmeliyiz; üniversite olarak değil. Yani her şeyin temelinin öğretildiği bir yer Hogwarts, çok ileri düzeyde bilgi verilmiyor. Aynı şekilde Muggle dünyasında da Ziraat mühendisleri tarımla ilgili şeyleri lisede öğrenmiyor mesela. Liseyi bitirince ziraat uzmanlığına daha yeni başlıyor. Dolayısıyla tarımla ilgilenmek isteyen büyücüler FYBS sınavlarında tarımcılık mesleği için gerekli olan “temel derslerin ileri seviye büyülerinden” sorumlu tutuluyor olup, FYBSlerini geçtikten ve Hogwarts’tan mezun olduktan sonra tarım alanında uzmanlaşıyor ve çalışıyor olabilirler. (Malum, hangi mesleği istiyorsanız o mesleğe özel FYBS sorularından sorumlu oluyorsunuz.) Sonuçta Charlie Weasley de ejderha uzmanı ama Hogwarts’ta özel olarak ejderhaları konu alan bir ders yoktu. Sihirli yaratıkların temel düzeyde öğretildiği ve tüm yaratıkları kapsayan genel bir ders olan Sihirli Yaratıkların Bakımı dersi vardı. Demem o ki, Hogwarts’ta tarım için temel bilgilerin öğretildiği Bitkibilim yeterli olup, sonrasında meslek olarak icra edilirken tarımcılığın püf noktaları öğreniliyor olabilir.
Mugglelarla olan ticareti çekler üzerinden de yürütüyor olabilirler. Sonucta çek, bankadaki degeri (altın,vs) ifade eder, tıpkı elimizdeki kagıt banknotlar gibi ve itibari degeri olan bozuk aralar gibi. Çok da zor bisey olduğunu düşünmüyorum bu konunun.