J.K. Rowling’in Kaleminden “Hızır Otobüs” Hakkında Her Şey

hizir-otobus-azkaban-tutsagi

Uçuş Tozu ile yolculuk yaparken midesi bulanan, Cisimlenme’yi güvenilir bir şekilde gerçekleştiremeyen, yükseklik korkusu olan veya Anahtar kullanırken rahatsız olan cadı ve büyücüler için bir diğer ulaşım şekli olarak her zaman Hızır Otobüs var! Hızır Otobüs, acil ihtiyacı olan ve bir kaldırım kenarında asasına sarılan her cadı ve büyücü için her zaman hazırdır.

Gelin serinin yaratıcısı J.K. Rowling tarafından kaleme alınmış ve Pottermore‘da yayınlanmış “Hızır Otobüs” yazısına bir göz atalım!

Bu mor, üç katlı otobüste gündüzleri oturulacak yerler ve geceleri yatacak yataklar vardır. Çok konforlu değil tabii, ayrıca ikram edilse bile sıcak içecekler istemenizi önermeyiz çünkü otobüsün bir yerden bir yere anlık bir şekilde atlama alışkanlığı vardır ve bu da içeceğin dökülmesine neden olabilir.

Hızır Otobüs büyücülük camiası için oldukça modern bir icattır, ve çok kabul edilmese bile Muggle dünyasından arada sırada fikirler alır. Yaşı tutmayan veya güçsüz büyücüler için güvenli ve gizli bir ulaşım aracı ihtiyacı uzun bir süre hissedilmişti ve birçok öneride bulunulmuştu (taksi dizaynıyla yapılmış süpürgelerin yanında sepetler, Testrallerin altında taşıma sepetleri) ancak bu önerilerin hepsi Bakanlık tarafından reddedildi. Sonunda Sihir Bakanı Dugald McPhail’in aklına, Muggle’ların oldukça yeni bir hizmeti olan ‘otobüs’ü taklit eden bir fikir geldi ve 1865’te Hızır Otobüs kullanıma açıldı.

Çoğunluğu safkan fanatiği olan bazı büyücüler Gelecek Postası’nda bu ‘Muggle-vari rezilliği’ boykot etme niyetlerini açıklasalar da Hızır Otobüs camianın çoğu için oldukça popüler hale geldi ve günümüzde hala çok sık kullanılıyor.

J.K. Rowling’in Düşünceleri

Bu otobüse ‘The Knight Bus’ (Hızır Otobüs) denilmesinin nedeni ilk olarak İngilizcede ‘knight’ (şövalye) kelimesinin ‘night’ (gece) kelimesiyle sesteş olması, ve İngiltere’de gece otobüslerinin tüm normal ulaşım durduktan sonra çalışmaya başlaması. İkinci nedeni ise ‘knight’ (şövalye) kelimesinin ‘imdada, korumaya yetişme’ gibi bir çağrışımının olması ve genelde son çare olarak kullanılan bir araç için oldukça uygun görünmesi.

Türkçeye uyarlanırken de imdada yetişen şövalye manasındaki hızır tercihi gerçekten şahane olmuş diyebiliriz!

Harry Potter ve Azkaban Tutsağı’nda Hızır Otobüs’ün şoförü ve kondüktörünün isimleri, J.K. Rowling’in iki dedesinin isimleri olan Ernest ve Stanley’den gelmektedir.

hizir-otobus

Büyülü Ulaşım Yollarına Dair Diğer Yazılarımıza Buradan Ulaşabilirsiniz!

Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir