Harry Potter Kitapları Filme Uyarlanırken Yapılan En Acımasız 5 Değişiklik

harry potter filmler vs kitaplar

Zekanın ruhu kısa sözde yatar.

Shakespeare, eserlerini kısa ve öz tutmanın önemini anlıyordu. Kitapları da sinemaya uyarlarken bazen film yapımcılarının eseri biraz “kırpması” gerekebilir, böylece daha fazla izleyici filmin tadına varabilir. Bunu da genelde diğerlerinden daha az önemli olan karakterleri veya olayları keserek yaparlar ancak bu, eserlerin orijinalinin sıkı hayranlarının canını bazen sıkabilir.

Harry Potter da bu durumun bir istisnası değil. Özellikle Ateş Kadehi ve sonrası olmak üzere kitaplara baktığımızda gittikçe ağırlaştığını görüyoruz, bu da kitapların filme dönüştürülmesini daha zor bir iş yapıyor. Bazı akıllıca değişiklikler işe yaramış ve filmi izlemeyi kolaylaştırıp daha zevk alınabilir hale getirmiş olabilir. Ancak, yapılan değişikliklerden bazıları saçmaydı ve filmlerde kitapların önemli noktalarından bazılarının atlanmasına yol açabilecek potansiyeldeydi. Gelin, yapılan bu değişikliklerden beş tanesine beraber bakalım!

5. İksir Ustasının Engeli (Felsefe Taşı)

severus snape

Felsefe Taşı’nı koruyan sondan bir önceki engel, altın üçlünün yanlış bir şekilde Lord Voldemort için taşı elde etmeye çalışan bir ajan olduğunu düşündükleri Profesör Snape tarafından hazırlanmış bir bulmacaydı. Bu bulmaca, aynı McGonagall’ın büyücü satrancı engeli gibi, büyülü bir özellik olmayan mantığın kullanılmasını gerektiriyordu. Hermione’nin yorumu olan, “En ünlü büyücülerden çoğunun bir gram bile mantığı yoktur; sonsuza kadar burada kalırlar.” cümlesinin de anlattığı gibi, bu bulmaca, asanın kapıları açabildiği ve patlatabildiği bir dünyada harika bir engel görevi görüyordu.

Hagrid üçlüyle konuşurken Snape’in taşı koruyan büyücülerden biri olduğunu ağzından kaçırdığında Snape gerçekten Dumbledore için mi çalışıyor yoksa bu engeli yaparak göz boyamaya mı çalışıyor sorusunu hepimiz sormaya başlamıştık. Bu soru, seri boyunca tekrar tekrar işlenen bir tema olan, “Snape Hogwarts’ın müdürüne mi yoksa Karanlık Lord’a mı sadık?” gizemini daha da güçlendirmişti.

4. Mürver Asa’nın Kaderi (Ölüm Yadigarları)

harry potter murver asa

Daniel Radcliffe’in Mürver Asa’yı ikiye bölüp Hogwarts köprüsünden atmasıyla filmin son sahnelerinde Yadigarların hikayesi sonuçlanmıştı. Ancak kitaplarda bu hikayenin sonuçlanması çok daha düzgün ve güzel şekilde yazılmış.

Harry, Hermione ve Ron asayı müdürün odasına götürüyor ve Mürver Asa, Harry’nin yaptığı düelloda parçalanan asasını tamir etmek için kullanılıyor. Mürver Asa’nın Dumbledore’un mezarına tekrar koyulacağı ve Harry’nin hayatı sona erdiğinde asanın gücünün de sona ereceği açıklanıyor.

Ayrıca Ron’un bu kararla ilgili korkusu, bize inanılmaz kuvvetli bu asanın büyüleyiciliğini ve tehlikesini hatırlatmıştı. Bu son aynı zamanda ileride olabilecek devam filmlerinde veya kitaplarında asanın tekrar görünmesi gibi bir seçeneğe de açık kapı bırakıyordu.

3. Ev Cini Dobby (Ateş Kadehi, Melez Prens)

Toby Jones dobby

Ateş Kadehi’nin filminde, Üçbüyücü Turnuvası’nın ikinci görevinde Harry’ye, suyun altında nefes alabilmesi için Galsamotu’nu vererek yardım eden kişi Neville’dı. Orijinal olarak ise bunu yapan kişi hayranların favorisi olan ev cini Dobby’ydi.

Filmlerde ayrıca E.R.İ.T’i de göremedik. Bu dernek, Hermione’nin ev cinlerinin hakları için mücadele vermek amacıyla kurduğu bir dernekti ve kitaplarda bunun sayesinde oldukça komik sahnelere şahitlik ettik. Bunun yanında bu dernek bizleri Barty Crouch Jr.’ın bakıcısı/gardiyanı olan dünyalar tatlısı ev cini Winky ile de tanıştırmıştı.

Melez Prens’te, Dobby, Harry’ye Draco Malfoy’un hareketlerini izlemede yardım etmek için geri dönmüştü. Filmlerin hayranları bu kadar sevilen bir karakterden mahrum bırakması üzücü bir şeydi – Dobby’yi Sırlar Odası’nda gördük ve Ölüm Yadigarları Bölüm 1’e kadar bir daha görmedik.

2. Riddle’lar ve Gaunt’lar (Melez Prens)

tom riddle

Kitaplar Lord Voldemort’un ailesini ve doğumundan önceki olayları bizlere anlatıyor. Annesinin ailesi olan – Salazar Slytherin’in kendi soyu olan – Gaunt’lar ve Karanlık Lord’un Muggle olan babasını etkilemek için aşk iksiri kullanmasını açıklıyor. Ayrıca Ölüm Yadigarları’ndan biri olan Diriltme Taşı ile de ilk kez böyle tanışmıştık.

Bunlar, Voldemort’un soyunu açıklayıp güdülerini anlatarak ve kötülüğe sürüklenişini göstererek karaktere daha çok derinlik eklemişti. Filmlerde ise sadece Hortkuluklara odaklanıldı ve Voldemort hiçbir açıklaması olmadan saf kötü bir karakter olarak gösterildi.

1. Hayalet Peeves

Peeves

PeevesHogwarts’ın bir hayaletiydi -karmaşadan zevk alan ve şatonun çalışanları ile öğrencilerinin sinirini bozan bir baş belasıydı. Kitaplar boyunca sürekli bahsi geçen, okulun hademesi Filch’i sürekli kızdıran ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı’nda okulda terör estiren Dolores Umbridge’e karşı çıkan bir karakterdi.

Weasley ikizlerini oldukça takdir ediyordu, arkadaşı olan bu haylazlar ayrıldığında onları saygıyla selamlamıştı ve Ölüm Yadigarları’nın sonunda şatonun korunmasına yardımcı olmuştu. Hogwarts’a çocuksu bir cazibe ve öngörülemezlik eklemişti; şatodakiler ne zaman bir su bombasının kafalarına ineceğini veya ne zaman mürekkep kutularıyla taşlanacaklarını kestiremiyordu.

CGI teknolojisinin kullanılmasıyla troller, ejderhalar ve hayaletler yaratıldı; yani Peeves’in filmlerde olması son derece kolay olurdu ve biz de şatonun içinde onu koşuştururken görmeyi çok isterdik!

Peki sizin için kitaplardan filme aktarılırken kaybolan en değerli parça neydi? Bizimle paylaşmayı unutmayın!

Kaynak: Hypun

⁠⁠⁠Evapsie!
40 Yorum